Prima pagina

UBS vrea sa se divizeze ca sa faca fata pierderilor imense

13.08.2008, 19:54 17

UBS, cea mai mare victima europeana a crizei pietelor de credit, a anuntat o serie de masuri ce vizeaza imbunatatirea performantelor in conditiile in care banca a raportat noi pierderi si operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) in valoare de 5,1 miliarde de dolari (3,4 mld. euro), scrie Financial Times.
Banca elvetiana a anuntat de asemenea numirea a patru noi directori si inlocuirea lui Marco Suter, un apropiat al fostului presedinte Marcel Ospel, in pozitia de director financiar. Reformele structurale sunt menite sa aduca un plus de autonomie diviziilor de private banking, investment banking si asset management, in special din punctul de vedere al alocarii capitalului si pachetelor de plati.
Banca a anuntat ca schimbarile vor permite fiecarei divizii o "flexibilitate strategica maxima" in incercarea de a intari sperantele investitorilor ca banca elvetiana este dispusa sa ia in considerare o divizare.
Stimulentele din cadrul fiecarei divizii vor fi legate "direct" de performanta acestora.
Banca a identificat operatiunile de wealth management drept principala zona de crestere si noi resurse. Spre deosebire, operatiunile de investment banking vor suferi noi reduceri.
Masurile anuntate survin in conditiile in care grupul a raportat pierderi nete de 358 de milioane de franci elvetieni (220 mil. euro) in trimestrul al doilea, fata de profitul in valoare de 5,55 miliarde de franci elvetieni (3,3 mld. euro) inregistrat cu un an in urma.
Valoarea totala a operatiunilor de writedown realizate de banca de la declansarea crizei pietelor de credit se ridica la aproximativ 43 de miliarde de dolari (28,6 mld. euro).
Actiunile grupului au inregistrat o scadere de 2,3% la deschiderea sedintei de tranzactionare, insa au recuperat rapid pierderea.
Schimbarile avute in vedere de grup vor surveni in conditiile in care UBS a confirmat faptul ca a suferit retrageri masive de capital din partea clientilor in trimestrul al doilea, problemele inregistrate erodand increderea clientilor.
Retragerile totale nete de 43,8 miliarde de franci elvetieni (27 mld. euro) in trimestrul doi se compara cu intrari nete de 34 miliarde de franci elvetieni (21 mld. euro) in aceeasi perioada a anului trecut.
"UBS nu intrevede nici o imbunatatire a conditiilor de pe piete" in cea de-a doua jumatate a anului, au anuntat oficialii bancii, adaugand ca vor continua sa reduca numarul locurilor de munca, costurile si activele riscante.
Banca a anuntat ca spera sa implementeze toate schimbarile pana la sfarsitul anului viitor.
Managementul UBS se confrunta in acelasi timp cu o serie de anchete in Statele Unite. Banca a anuntat saptamana trecuta ca va rascumpara titluri cu rate fixate prin licitatii in valoare de 18,6 miliarde de dolari si va plati amenzi de 150 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO