Prima pagina

UE avertizeaza: politica bugetara imprudenta pune in pericol drumul catre euro

30.01.2008, 13:30 36

Strategia bugetara propusa de Romania pentru urmatorii ani nu este compatibila cu politica fiscala prudenta necesara pentru a tine sub control cresterea deficitului extern si presiunile inflationiste care ameninta procesul de convergenta, considera Uniunea Europeana, analizand programul de convergenta pentru perioada 2007-2010, depus de Romania la Bruxelles.

Programul propus de Romania arata o continuare a politicii de deficite bugetare ridicate, existand si riscul unui deficit excesiv (de peste 3% din PIB, n. red.). Romania nu a facut destule progrese pentru a-si reduce deficitul bugetar sub 1% din PIB in 2011. Avand in vedere riscurile presupuse de tintele bugetare si de ajustarile necesare dupa 2010, este putin probabil ca obiectivul de reducere a deficitului bugetar sub 1% din PIB in 2011 sa fie atins, considera oficialii europeni.

?Romania a avut pana acum o perioada de crestere economica puternica. nsa cresterea deficitului extern si volatilitatea acestuia, de cand Romania a aderat la UE, reprezinta motive de ingrijorare. Romania trebuie sa aiba tinte bugetare mai sanatoase pentru a nu incalca Pactul de Stabilitate si Crestere (adica pentru a nu depasi un deficit bugetar de 3% din PIB, n. red.) si pentru a tine sub control cresterea deficitului extern si presiunile inflationiste care pun in pericol stabilitatea macroeconomica si financiara?, a comentat Joaquin Almunia, comisarul european pentru afaceri economice si monetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO