Prima pagina

UE trimite Guvernului scrisori de avertizare timpurie

12.05.2005, 20:12 13

Comisia Europeana va trimite autoritatilor romane "scrisori de avertizare timpurie" pentru a pune, din vreme, in garda administratia de la Bucuresti, asupra domeniilor in care pregatirile de aderare trebuie intensificate.

Comisarul european pentru extindere, Ollie Rehn, l-a informat ieri pe premierul Calin Popescu-Tariceanu asupra acestei intentii a Comisiei, scrisorile urmand sa fie transmise pana la sfarsitul acestei luni.

Comisarul pentru extindere - care a participat ieri, la Bucuresti, la summit-ul Procesului de Cooperare in Sud-Estul Europei (SEECP) - s-a intalnit, la Palatul Victoria, cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, pentru a discuta despre pregatirile Romaniei pentru aderare, in special la capitolele care privesc combaterea coruptiei si reforma justitiei.

Ieri dupa-amiaza a ajuns in Romania si puternicul comisar pentru competitie, Neelie Kroes, care va discuta cu reprezentantii Guvernului masurile care mai trebuie luate, de aceasta data in domeniul concurentei. Concurenta este unul dintre cele mai sensibile probleme in relatia cu UE si unul dintre dosarele care intra sub incidenta clauzelor de salvgardare, alaturi de justitie si afaceri interne.

Modul in care administratia a acordat ajutoare de stat - multe si nu indeajuns controlate, in opinia Comisiei -a fost, in mod particular, una dintre chestiunile spinoase, aflate in discutie. La incheierea negocierilor, Guvernul a promis sa-si intareasca metodele de monitorizare a ajutoarelor de stat si politica antitrust.

Autoritatile au elaborat un plan pentru restucturarea siderurgiei, care prevede ca firmele din acest sector sa nu mai primeasca ajutoare de stat, iar capacitatile vor fi reduse. De asemenea, au promis sa aloce sume importante pentru functionarea adecvata a Consiliului Concurentei.

Toate aceste probleme sunt atent monitorizate de Comisie, iar modul in care sunt achitate sarcinile de rezolvare a lor va fi consemnat in raportul de evaluare, din noiembrie. Un raport care ar consemna ca nu au fost respectate cele convenite poate conduce la amanarea aderarii.

De aceea Comisia va trimite Guvernului scrisori de avertizare timpurie, astfel incat administratia sa stie din timp care sunt obiectiile Executivului european si sa se corijeze.

Potrivit Guvernului, scrisorile care vor fi transmise de Comisie nu reprezinta sanctiuni: "Procedeul este in interesul Romaniei, deoarece ii permite sa corecteze din timp eventuale probleme, astfel incat raportul de monitorizare al Comisiei Europene, din noiembrie 2005, sa fie pozitiv", sustine Guvernul. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO