Prima pagina

Un alt pusti roman al Internetului si-a vandut afacerea

Un alt pusti roman al Internetului si-a vandut afacerea

In 2001, Flaviu Radulescu a plecat de la o alta firma pentru ca i s-a spus ca e prea tanar ca sa se ocupe de Internet

02.08.2006, 19:44 574

Compania americana Hostway, unul dintre cei mai mari furnizori globali de servicii de gazduire de pagini de Internet, a cumparat OpenLink, o firma romaneasca de dezvoltare a paginilor de Internet, creata de Flaviu Radulescu, 26 de ani, unul dintre antreprenorii locali care a crezut in dezvoltarea Internetului acum sase ani.
Valoarea tranzactiei a depasit 600.000 de euro, a declarat pentru ZF Flaviu Radulescu. Dupa tranzactie el a preluat functia de director de cercetare si dezvoltare al Hostway Lab Romania - centrul de dezvoltare si cercetare al companiei americane.
Hostway a cumparat in ultimele sase luni inca doua companii romanesti de gazduire a paginilor de Internet, investind in total, inclusiv cu OpenLink, peste un milion de euro.
Americanii vor pune bazele unui centru de cercetare si dezvoltare prin OpenLink si vor dezvolta un centru regional de operatiuni in Romania.
OpenLink a fost infintata in 2001 de Radulescu, pe atunci angajat la o companie de retail IT. OpenLink a ajuns anul trecut la o cifra de afaceri de aproximativ 200.000 de euro si are in acest moment 11 angajati. Radulescu a plecat din compania in care lucra in momentul in care i s-a spus ca este prea tanar pentru a se ocupa de site-ul de Internet al firmei. Dupa mai multe proiecte mici, a ajuns sa lucreze pentru BRD, Diverta si Neoset, Ericsson Telecomunication, RDS si Best Computers, facandu-le paginile de Internet.
"Daca pana acum ne ocupam de dezvoltarea site-urilor de Internet, odata cu venirea Hostway ne vom concentra pe cercetare si dezvoltare de produse si servicii pentru Internet. Practic, vom deveni intr-un an cel mai mare centru de profil din cadrul Hostway si ne propunem ca in aceeasi perioada de timp sa ajungem la peste 100 de angajati", a precizat Radulescu. Hostway mai are centre de dezvoltare si cercetare in Coreea, India si Canada.
Radulescu este de parere ca Romania nu ofera neaparat oamenii mult mai bine pregatiti decat in Statele Unite, insa aici sunt mult mai usor de gasit. "Am vazut niste oameni in America extrem de bine pregatiti, insa acolo sunt greu de gasit si scumpi", a spus Radulescu. "In orice caz acum treaba mea este sa-mi formez aceasta echipa. Nu am nevoie neaparat de oameni tehnici, ci mai degraba sa fie curiosi si loiali", a mai adaugat Radulescu.
Hostway a intrat pe piata locala din februarie, moment in care a preluat Ims Soft&Services, o companie ce oferea servicii de gazduire a datelor si a paginilor de Internet. Tranzactia a avut o valoare de peste 500.000 de euro, a declarat pentru ZF Marius Ion (28 de ani), directorul general al Hostway Romania.
In timp Hostway Romania va deveni centru regional de operatiuni al companiei-mama, printre tarile coordonate de Marius Ion urmand sa se numere si Bulgaria, Ungaria, Turcia, Ucraina si Serbia.
In aprilie Hostway Romania a achizitionat si Top Hosting, companie ce gazduieste aproximativ 3.000 de site-uri de Internet, utilizand peste zece servere in Romania si SUA.
"Suma nu a fost spectaculoasa, dar s-a luat decizia acestei achizitii datorita portofoliului de peste 3.000 de clienti pe care cei de la Top Hosting il aveau", a mai precizat Ion.
El a estimat ca cifra de afaceri a Hostway Romania va ajunge la 1,5 mil. euro in acest an, iar numarul de angajati va creste de la 47 in acest moment la 100 pana la sfarsitul anului. "Pentru urmatorii cinci ani o sa investim cinci milioane de euro, iar cifra de afaceri estimez ca in aceeasi perioada timp se va cifra la 20 de milioane de euro", a declarat Ion.
Atat Radulescu, cat si Ion au dorit sa precizeze ca cele doua divizii locale ale Hostway sunt complet independente una de cealalta.
Serviciile oferite de Hostway includ gazduire si inregistrare de domenii, dezvoltare de paginii de Internet si marketing online. Compania, infiintata in 1998, are peste 400.000 de clienti in toata lumea si are sedii in SUA, Canada, Europa Asia si Australia. Anul trecut Hostway a avut o cifra de afaceri 70 de milioane de dolari.
Saptamana trecuta, alti doi tineri antreprenori romani, in varsta de 29 de ani au vandut controlul companiei de software IP Devel catre Adecco Elvetia pentru cateva milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO