Prima pagina

Un general croat a venit de bunavoie la Haga

26.07.2001, 00:00 17



Generalul croat Rahim Ademi a sosit la Haga, unde s-a predat de bunavoie Tribunalului Penal International (TPI), care l-a pus sub acuzare pentru crime de razboi comise in timpul conflictului sarbo-croat din perioada 1991-1995.

Imbracat in uniforma sa militara, cu pieptul plin de decoratii, Ademi, sotia sa Anita si avocatul sau s-au imbarcat la bordul unui zbor regulat catre Amsterdam al companiei Croation Airlines. Generalul este primul croat pus sub acuzare care va fi judecat de TPI, relateaza CNN.

"Sunt mandru de rolul meu in razboi. Nu ma tem de acuzatiile Tribunalului de la Haga, nu am facut nimic rau n timpul razboiului si voi dovedi acest lucru acolo. Constiinta mea este nepatata", a declarat Ademi inaintea plecarii din Zagreb.

Desi capetele de acuzare ale TPI sunt secrete pana la inceperea procesului, surse neoficiale afirma ca ele se refera in principal la ofensiva croata din 1993 in sud-vestul fostei republici iugoslave, operatiune ce a avut drept scop recuperarea teritoriilor ocupate de sarbi in timpul razboiului de independenta din 1991.

In acea perioada, Ademi a fost suspendat din functie de guvernul croat, el declarand recent ca se afla la comanda fortelor croate doar formal, alti ofiteri avand de fapt puterea de decizie.

TPI mai doreste extradarea unui alt general croat, Ante Gotovina, care pana acum a refuzat sa se predea si se ascunde undeva in Croatia. El este sprijinit de principalul partid de opozitie de la Zagreb, Uniunea Democrata Croata (HDZ), formatiunea fostului presedinte nationalist Franjo Tudjman.

La inceputul acestei luni, decizia guvernului condus de Ivita Racan de a colabora cu Tribunalul de la Haga a provocat nemultumirea unei importante parti a populatiei, care ii considera eroi nationali pe generalii care au luptat in razboiul de independenta fata de Belgrad.

Personalitati sportive de marca, inclusiv proaspatul campion la tenis de la Wimbledon, Goran Ivanisevici, au trimis o scrisoare guvernului in care cer renuntarea la cooperarea cu TPI.

Racan, care doreste astfel sa asigure acordarea de ajutoare financiare tarii sale, a cerut un vot de incredere in parlament in legatura cu acest subiect, pe care l-a castigat. HDZ afirma insa ca o decizie privind colaborarea cu TPI nu poate fi luata decat prin referendum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO