Prima pagina

Un homosexual, favorit la primaria Parisului

12.03.2001, 00:00 8



Alegatorii din peste 36.000 de metropole, orase si sate din Franta au mers ieri la vot in scrutinul local care ar putea aduce pentru prima oara in peste 100 de ani un primar socialist la Paris.

Daca sondajele de opinie vor fi confirmate, socialistul Bertrand Delanoe, un politician putin cunoscut si homosexual declarat, ar putea beneficia de sciziunea din interiorul Adunarii pentru Republica (RPR), formatiunea de dreapta afectata de scandaluri de coruptie.

Alegerile sunt primele organizate in conformitate cu noile reguli de paritate, care cer ca listele partidelor sa contina un numar egal de barbati si femei in orasele cu peste 2.500 de locuitori, relateaza BBC.

Analistii considera ca eventuale infrangeri ale dreptei la Paris si in alte mari orase vor da o lovitura serioasa data sperantelor presedintelui Jacques Chirac, fostul lider al RPR, de a fi reales pentru un nou mandat anul viitor.

Cu un buget de 4,6 miliarde de dolari, 44.000 de angajati si un frumos portofoliu imobiliar, primaria din Paris este o institutie foarte influenta, iar controlul asupra celui mai vizitat oras din lume ofera primarului sau un loc important pe scena internationala.

Actualul ocupant al postului, Jean Tiberi, a fost puternic afectat de mai multe scandaluri de coruptie, legate de donatii ilegale pentru RPR, angajarea unor membri de partid pe functii-fantoma si plata lor din fonduri publice, precum si includerea unor alegatori-fantoma pe listele electorale.

RPR a sprijinit un alt candidat, Philippe Seguin, dar Tiberi a refuzat sa se retraga din cursa, provocand scindarea filialei pariziene a partidului.

Seguin, fost ministru al afacerilor sociale, a incercat sa se impuna ca un om care nu are nici o legatura cu actualul sistem corupt, dar parizienii par sa fie decisi sa le dea o lectie gaullistilor.

Astfel, favorit a devenit Betrand Delanoe, un consilier orasenesc in varsta de 50 de ani si unul dintre putinii politicieni francezi care a recunoscut ca este homosexual, care a reusit sa impuna imaginea unui om modest si cinstit.

In plus, stanga are sanse mari sa obtina victorii istorice in alte doua bastioane ale RPR, la Toulouse si Lyon, fapt de bun augur pentru premierul socialist Lionel Jospin, care va candida la functia de presedinte anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO