Prima pagina

Un nou cosmar pentru CNVM

26.11.2002, 00:00 11

La aproape opt luni de la adoptare, noua legislatie a pietei de capital continua sa aduca mai multa confuzie decat beneficii. Graba cu care a fost initial aprobata si intarzierea aparitiei unor norme de aplicare clare au facut ca disputei acerbe dintre actionarii majoritari si cei minoritari sa i se adauge zilele acestea alta situatie din care multi investitori nu mai inteleg nimic.
Noua legislatie, aprobata prin ordonanta in martie 2002 si prin lege in iunile 2002, introducea, in spiritul standardelor europene in domeniu, o notiune noua: data de inregistrare. Adica, conform defintiei date de lege, data calendaristica ce serveste la identificarea actionarilor asupra carora se rasfrang hotararile adunarii generale a actionarilor (AGA). Data de inregistrare trebuie sa fie ulterioara AGA, pentru ca investitorii sa cumpere actiuni in cunostinta de cauza.
Introducerea acestei notiuni a fost facuta in spiritul transparentei, pentru a se evita speculatiile generate de traditionala data de referinta, adica cea la care sunt evidentiati actionarii care au dreptul sa participe la AGA.
Pana la aprobarea legii, cele doua notiuni se confundau pe piata romaneasca, in sensul ca cei care erau inregistrati la data de referinta beneficiau si de hotararile luate in AGA.
Aceasta deficienta a adus in ultimii ani beneficii imense investitorilor care detineau informatii confidentiale si a creat situatii extrem de controversate atunci cand in AGA nu se aprobau propunerile din anuntul de convocare.
In lipsa normelor de aplicare a legilor si fiind obisnuite cu traditionala data de referinta, companiile nu au luat in seama pana in prezent data de inregistrare. De fapt, nici Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare nu a cerut introducerea acesteia in convocatoarele de AGA, oficialii comisiei afirmand ca acest lucru nu este posibil pana la aparitia normelor.
Ca de obicei in ultimile luni, evenimentele au luat-o inaintea CNVM, care are in sarcina emiterea normelor de aplicare a legii. Si, la fel ca in cazul disputei majoritari - minoritari, Comisia intarzie in a limpezi apele.
Totul a plecat de la majorarea de capital prin acordarea de 0,2 actiuni gratuite noi pentru una veche propusa de Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) actionarilor sai.
Convocatorul de AGA nu continea decat data de referinta iar modalitatea de majorare a capitalului era una neobisnuita: actiunile, cu valoarea nominala de 5.000 de lei, urmau sa fie splitate in prima faza in titluri cu valoare nominala de 1.000 de lei. Se acordau actiunile gratuite si apoi se concentrau toate titlurile in actiuni cu valoare nominala de 3.000 de lei.
Scandalul declansat de convocatorul AGA pentru BRD a inceput saptamana trecuta dupa trecerea datei de referinta, cand multi investitori au vandut ieftin crezand ca detin actiuni cu valoarea nominala de 3.000 de lei. Cum operatiunea de modificare a valorii nominale nu a avut loc, pentru ca nici macar nu avut loc AGA, valoarea nominala era de fapt de 5.000 de lei.
Confuzia a facut ca o serie de investitori sa piarda sute de mii de dolari si sa ceara anularea tranzactiilor pe care le-au facut la preturi mici. Brokerii au cerut, de asemenea, introducerea unei date de inregistrare, de la care sa fie efectiv valabile hotararile AGA.
Dar cum sa pui in practica o lege pentru care nu exista norme? Pana la urma, beneficiaza de prevederile AGA si actionarii existenti la data de referinta si cei evidentiati la data de inregistrare? Sau numai cei existenti la data de inregistrare? Atunci, ce rost mai are data de referinta?
Acestea sunt intrebarile pe care si le pun in prezent majoritatea participantilor la piata.
Actiunile BRD au fost suspendate de la tranzactionare in ultimile zile, dar clarificari nu au aparut nici de la BRD, nici de la CNVM. Mai mult, ambele parti sunt in expectativa, asteptand una decizia celeilalte.
AGA de la BRD a fost amanata "pana la o data care va fi comunicata ulterior, conditionata de rezolvarea de catre institutiile pietei de capital a problemelor legate de interpretarea contradictorie a prevederilor legale" iar CNVM, prin vocea purtatorului de cuvant, spune ca "nu putem lua o decizie pana BRD nu clarifica situatia".
Intre timp, o serie de societati listate au inceput sa introduca in convocatoare data de inregistrare, chiar daca nu au fost emise normele. Asa, pentru siguranta.
Ieri, a aparut, totusi, din partea BRD, un anunt prin care se precizeaza ca CNVM a s-a alaturat punctului de vedere al bancii. Adica vor fi afectati de modificarile discutate in AGA actionarii existenti la data de referinta. In concluzie, nu mai poate fi vorba de data de inregistrare.
Cum data de referinta initiala nu mai este valabila, in curand va trebui fixata alta. In contextul in care tranzactiile efectuate pe fondul confuziei generale nu vor fi anulate, investitorii care au cumparat actiuni BRD la 22.000 - 23.000 de lei pot fi fericiti. Actiunile bancii ar putea urca din nou peste 30.000 de lei, adica acolo de unde au inceput scaderea datorita trecerii datei de referinta initiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO