Prima pagina

Unirea Iasi simte in conturi caderea exporturilor din cauza cursului

12.10.2005, 19:29 17

Producatorul de ulei Unirea Iasi, detinut de gigantul american Bunge, a inregistrat in primul semestru o pierdere de 1,85 milioane de euro, in conditiile in care vanzarile companiei s-au redus cu 25%.

Societatea a realizat in primele sase luni o cifra de afaceri de 25,3 milioane de euro, fata de 33,4 milioane de euro in perioada similara a lui 2004, conform raportului transmis de companie catre RASDAQ. Reprezentantii companiei nu au dorit sa comenteze aceste rezultate.

Majoritatea producatorilor de ulei de pe piata romaneasca s-au confruntat in prima parte a acestui an cu o scadere a cifrei de afaceri. Conform surselor din piata, unul din motivele reducerii vanzarilor il reprezinta aprecierea leului fata de euro si dolar, care a condus la blocarea exportului traditional de ulei romanesc, care reprezinta circa 30% din totalul productiei interne. In aceste conditii, toti producatorii de ulei s-au confruntat cu fenomenul de supraproductie, care a condus in cele din urma la scaderea preturilor pe piata interna. Desi este benefica pentru consumatorii finali, scaderea preturilor la uleiul imbuteliat i-a afectat pe toti jucatorii de pe piata.

In acest context, Bunge Romania, cel mai mare jucator de pe piata interna a uleiurilor vegetale, a decis in luna august inchiderea fabricii de ulei Muntenia din Bucuresti, in incercarea de a-si eficientiza activitatea din Romania. Compania urmareste sa-si consolideze productia in unitati mai rentabile si mai bine pozitionate.

Bunge Romania, care mai detine fabrica de ulei Interoil Oradea Bucuresti, a raportat pentru 2004 o cifra de afaceri de 72,5 milioane de euro, in crestere cu aproape 40% fata de anul precedent. Marcile companiei - Unisol, Floriol Muntenia, Horea, Raza Soarelui - detineau anul trecut o cota de piata de 40%.

Bunge si-a facut intrarea pe piata romaneasca la sfarsitul lui 2002, cand a preluat grupul international Cereol, care detinea in acel moment Unirea Iasi. Dupa preluarea Cereol, Bunge a devenit cel mai mare procesator de seminte oleaginoase din lume. In vara lui 2003, Bunge a preluat si fabricile Muntenia Bucuresti si Interoil Oradea.

Principalii concurenti ai Bunge in Romania sunt Argus Constanta, Cargill, Ultex Tandarei, Agricover Buzau, Ulcom Slobozia, Ardealul Satu Mare si Ulerom Vaslui.

Actiunile Unirea Iasi sunt tranzactionate pe piata Rasdaq. Ultimul pret de tranzactionare pentru aceste titluri a fost ieri de 0,26 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei ridicandu-se la 6,8 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO