Prima pagina

Valoarea tranzactiilor imobiliare a scazut cu 10% la sase luni

02.09.2008, 20:00 19

Valoarea tranzactiilor pietei de investitii imobiliare a scazut cu 10%, la un nivel de 903 milioane de euro, in primul semestru al acestui an, piata locala fiind mult mai putin afectata de criza din Statele Unite comparativ cu tarile dezvoltate, potrivit consultantilor companiei CB Richard Ellis Eurisko.
"Apreciem ca piata locala de investitii este mai putin afectata de criza imobiliara prin care trec Statele Unite ale Americii si nu numai. Tara noastra este perceputa in continuare ca piata atractiva. In contextul instabilitatii pietelor financiare internationale, anul acesta, fondurile de investitii sunt doar mai precaute", apreciaza Alexandra Dimofte, head of capital markets CBRE Eurisko.
Firma a asistat in acest an cea de-a doua tranzactie a companiei germane DEGI pe piata locala, si anume preluarea de la Avrig 35 a centrului comercial Iris Shopping Center din Titan, intr-o afacere de circa 140 de milioane de euro.
Din echipa care a asistat cumparatorul au mai facut parte si firmele EC Harris, KPMG si Tuca Zbarcea & Asociatii, in timp ce vanzatorii au fost asistati de firma de avocatura D&B Davis si Baias.
Potrivit datelor prezentate de CBRE Eurisko, la nivelul primului semestru din 2007 valoarea tranzactiilor s-a ridicat la 999 milioane de euro.
Anul acesta, printre cele mai importante tranzactii imobiliare s-au numarat achizitia de catre Deutsche Bank Asset Management a proiectului UpGround din nordul Bucurestiului pentru 340 mil. euro, vanzarea retelei de centre comerciale Winmarkt pentru 180 mil. euro sau preluarea de catre elenii de la Raptis Kavouras a unei suprafete de 1,63 hectare din Satul Francez, tranzactie de 68 de milioane de euro.
La nivelul acestui an numarul tranzactiilor s-a redus pe fondul reticentei investitorilor de pe piata imobiliara, in general, volumul tranzactiilor ramanand la un nivel ridicat datorita unor afaceri de mari dimensiuni, o parte dintre acestea fiind incepute inca de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO