Prima pagina

Vand operator celular, trafic redus, zona linistita, cu ceva datorii

05.02.2003, 00:00 21

Ceea ce era doar un zvon anul trecut tinde sa devina realitate:  grupul elen OTE anunta ca va cauta cumparator pentru operatorul sau de telefonie mobila din Romania, Cosmorom. Recesiunea de pe piata mondiala telecom si pierderea monopolului pe piata romaneasca  obliga  OTE sa caute o solutie pentru aceasta piatra de moara numita Cosmorom, companie cu datorii duble fata de capitalul ei social si cu o cota de piata infima.
Zielele trecute, OTE a comunicat ca planurile sale de redresare pentru societatea de telefonie fixa RomTelecom nu includ si operatorul de telefonie mobila Cosmorom.
"OTE nu va sustine financiar o dezvoltare organica a Cosmorom si analizam o serie de variante impreuna cu RomTelecom, incluzand vanzarea companiei si a tuturor activelor sale", a declarat Iordanis Aivazis, vicepresedinte executiv al grupului OTE International. El a mentionat ca datoriile Cosmorom (190 mil.$) nu vor fi acoperite integral de incasarile aduse de o eventuala vanzare.
Cand recepteaza declaratii oficiale pe tema Cosmorom, piata s-a obisnuit sa fie precauta, din cauza unei anumite inconsecvente; daca astazi un oficial OTE spune ca vrea sa vanda  sau sa inchida Cosmorom, peste cateva zile, apare un altul care declara ca nici nu se pune problema. O astfel de situatie s-a inregistrat  spre finalul  anului trecut.  Iar nu mai departe de acum cateva zile, vicepresedintele OTE International si directorul general interimar al RomTelecom, George Scarpelis, spunea, optimist, ca operatorul Cosmorom va reprezenta o doua etapa a investitiilor alocate de compania elena pietei romanesti. "In Romania, rata de penetrare a telefoniei mobile este de 20-22%, comparativ cu 50-60% in tarile din Uniunea Europeana, fapt ce arata ca potentialul pietei autohtone este, inca, insuficient exploatat. Investitiile in Cosmorom vor continua, dar luam in calcul si varianta colaborarii cu alti operatori pentru dezvoltarea companiei", explica Skarpelis. Nu este exclus asadar ca anuntul OTE de acum doua zile, cum ca se gandeste sa vanda Cosmorom, sa fie contrazis si combatut in curand tot din cartierul general al OTE.

De ce vrea OTE sa scape de Cosmorom?
RomTelecom, singurul actionar al Cosmorom, va intra intr-un amplu proces de restructurare pentru a face fata scaderii veniturilor dupa liberalizarea pietei de telefonie fixa. In acest sens, OTE a anuntat ca va concedia in urmatorii doi ani o treime din personalul RomTelecom (circa 9.000 de angajati). Pe de alta parte, Cosmorom trage puternic in jos rezultatele RomTelecom. Odata cu anuntarea ultimelor rezultate financiare, pe noua luni din 2002, OTE declara oficial ca profitul RomTelecom in aceasta perioada ( 29,5 mil.$) a fost "influentat", a se citi diminuat, de costurile instalarii si dezvoltarii retelei Cosmorom. Mai mult, vara trecuta, fostul director general al RomTelecom, Panagiotis Kargados, afirma ca, pentru a rezista pe piata, Cosmorom are nevoie pana la sfarsitul lui 2003 de investitii de 150 mil.$. Un efort destul de mare pentru RomTelecom, care este presat de propriile necesitati de investitii in telefonia fixa si alte servicii. Putem spune ca, dupa aproape patru ani de prezenta pe piata, Cosmorom, cu un portofoliu de cateva zeci de mii de clienti, fata de milioanele de utilizatori ale competitorilor, a pierdut lupta pe piata telefoniei mobile si nu poate rezista decat daca primeste un aflux de investitii. Iar OTE s-ar putea sa nu mai fie dispusa sa mai mizeze pe un operator care a dezamagit, in conditiile in care grecii si-au fixat ca target sa faca din RomTelecom cel mai mare operator telecom din Balcani. "Primele masuri luate dupa ce OTE a preluat pachetul majoritar  la RomTelecom (54%, n.r) sunt nu numai rapide, dar si <naturale>, apreciaza Dan Mihaescu, directorul General kpnQwest/GTS -Romania, unul din principalii furnizori de infrastructura de comunicatii din Romania.
Liberalizarea pietei si, implicit lansarea competitiei pe piata de voce cere masuri rapide, iar conducerea RomTelecom face deja primul pas spre cresterea eficientei activitatilor proprii si limitarea pierderilor economice ale grupului. Ne aseptam ca experienta OTE dobandita pe piete europene deja liberalizate, sa duca la cresterea calitatii serviciilor furnizate, la un acces mai facil la infrastructura", spune Mihaescu.
 
Un avantaj pierdut: monopol pe 1800MHz
Martie 2001. Un conflict  ajuns in justitie  se stingea prin semnarea unor intelegeri intre MobilRom, MobiFon  pe de o parte, si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor (MCTI), pe de alta parte. Un alt acord era semnat de MCTI si RomTelecom.  MobilRom si MobiFon se angajau sa nu utilizeze frecventa de telefonie mobila de 1.800 MHz pana la 31 decembrie 2002. RomTelecom se obliga, la randul sau, sa puna capat tuturor proceselor pe care le  deschisese  impotriva MCTI, MobiFon, MobilRom.
Acest conflict ajunsese si in Raportul Uniunii Europene pe 2002 referitor la Romania si adusese mari batai de cap Bucurestiului. Totul pornise de la contractul de privatizare a RomTelecom din 1998 care prevedea pentru acest operator exclusivitate pentru banda de  telefonie mobila de 1.800 MHz. Iar MobiFon si MobilRom, care activeaza doar pe 900MHz, nu erau de acord cu acest monopol, acordat fara licitatie. Oricum, monopolul Cosmorom pe 1.800 MHz a incetat ( coincidenta)  o data cu cel al RomTelecom pe telefonie fixa, in urma cu o luna.
De ce este atat de importanta aceasta banda de frecventa? Specialistii spun ca, odata cu cresterea numarului de utilizatori ai telefoniei mobile, frecventa 900 MHz devine din ce in ce mai  aglomerata, iar solutia recunoscuta pentru dezvoltarea in continuare a telefoniei mobile de tip GSM este banda de 1800 MHz. Acesta permite un numar mai mare de convorbiri efectuate in fiecare celula, iar calitatea sunetului este si ea mai buna. Din acest punct de vedere, infrastructura Cosmorom poate fi interesanta pentru jucatorii existenti sau viitori pe piata autohtona a telefoniei mobile.

Cine ar putea sa cumpere Cosmorom   
Orange nu este interesata de cumpararea Cosmorom, a declarat Bernard Moscheni, chief executive officer la Orange Romania. "Valoarea de piata a companiei Cosmorom este limitata avand in vedere ca nu are decat 50.000 de clienti", a adaugat oficialul.
Daca un investitor important va cumpara Cosmorom, nu ar trebui sa spere ca firma sa devina in scurt timp un operator puternic. "Pe piata telefoniei mobile in Romania sunt deja trei operatori mari. In plus rata de penetrare a telefoniei mobile a ajuns la 25% iar o crestere masiva a numarului de clienti nu prea este posibila avand in vedere veniturile scazute ale populatiei", a mai spus Moscheni. Exact invers fata de parerile sefului Romtelecom. Oficialii Cosmorom nu au dorit sa dea alte informatii referitoare la declaratiile OTE. "Daca apar noutati vom da un comunicat de presa. Deocamdata OTE este singura sursa de informare", a declarat Mihaela Claudia Radacina, BTL special expert-PR la Cosmorom.
Pe piata exista pareri conform carora una dintre firmele interesate de cumpararea Cosmorom ar putea fi operatorul britanic Vodafone care detine si 20% din MobiFon, liderul pietei de telefonie mobila de pe piata romaneasca. "Speculatiile sunt multe acum. Deocamdata exista doar intentia de a atrage un investitor la Cosmorom", a adaugat Radacina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO