Prima pagina

Vocea PD, Basescu, are ceva de impartit cu Isarescu

29.05.2000, 00:00 23



Ministrul PD al Transporturilor, Traian Basescu, l-a atacat in mod repetat in ultimele zile pe premeirul Mugur Isarescu precum si intregul Guvern, insa liderii partidelor de guvernamant considera ca stabilitatea coalitiei nu va fi afectata. In schimb, Isarescu a refuzat sa comenteze acuzatiile, considerand ca "Basescu este in concediu", iar declaratiile trebuie tratate ca facand parte din campania electorala.

Basescu a afirmat ieri la Congresul extraordinar al Partidului Popular din Romania (PPDR), ca relansarea economica inregistrata in primele cinci luni ale anului 2000 nu se datoreaza rolului providential "al celui" care a a venit in fruntea Guvernului in luna decembrie a anului trecut, ci celor doi ani de guvernare Vasile.

"Este regretabil ca, astazi, unii care culeg laurii, fie si la Washington, nu apreciaza importanta anilor 1998 si 1999, cand premier a fost Radu Vasile", a spus Basescu, care a avut numeroase cuvinte de lauda la adresa fostului premier.

Aceasta interventie vine dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, Basescu, a declarat ca actualul Guvern protejeaza sistemul mafiot din mediul bancar si l-a acuzat pe Isarescu de nesupravegherea bancilor cat a fost guvernator la BNR.

El a denuntat refuzul comisiilor de privatizare de la Banca Agricola si BCR de a prezenta Unitatii de Management al Proiectului PSAL rezultatele evaluarii celor doua banci. Basescu a avertizat ca va renunta la coordanarea programului PSAL II, daca premierul nu va lua masuri in acest sens. Ministrul este suparat si pentru ca Isarescu a aprobat scoaterea Sidex din PSAL, trecandu-l la FPS. "Constat ca lectia Bancorex i-a speriat pe mafioti si, nemaifiind Radu Vasile, si-au scos coltii. Ca urmare, obiective din programul PSAL II, precum privatizarea Sidez, a Bancii Agricole, a BCR nu se mai desfasoara sub conducerea mea si a UMP, ci raman sub cei care ascund si protejeaza sistemul mafiot", a spus el.

Basescu a fost cel care a declansat, in 1997, criza in urma careia Ciorbea a trebuit sa demisioneze. Insa, el a avut relatii foarte bune cu Radu Vasile, care, printre altele, i-a incredintat statutul de negociator cu Banca Mondiala.

Criticile lui Basescu la adresa premierului nu vor afecta activitatea Guvernului, deoarece Basescu "nu mai are credibilitatea de a prejudicia pe cineva", a spus ministrul Justitiei, Valeriu Stoica, adaugand ca se stie comportamentul acestuia, "care cu greu poate fi numit politic". Raspunzand unei intrebari legate de faptul ca atunci cand Basescu a mai criticat un premier, acesta a fost schimbat, Stoica a spus ca "asta nu inseamna ca si acum se va intampla la fel".

"Coalitia s-a obisnuit cu astfel de declaratii" din partea ministrului democrat si "nu-l mai ia in serios", a apreciat si vicepresedintele taranist, Vasile Lupu.

"Nu pot sa garantez ca privatizarea stil Basescu va fi mai curata decat privatizarea stil FPS", a spus el, citat de Mediafax.

Presedintele PD, Petre Roman, a declarat sambata ca sustine "pe fond" declaratiile lui Basescu, dar a apreciat ca acestea nu vor afecta actuala coalitie. El crede ca ministrul Transporturilor "dispune de toate datele in legatura cu ceea ce a fost inainte", pentru ca "pana cand nu s-a intervenit foarte ferm, cand a fost dansul numit de catre fostul prim-ministru Radu Vasile responsabil pentru negocierea cu Banca Mondiala, pentru ca sa se realizeze un adevarat si corect due dilligence la Bancorex, acest lucru nu s-a facut", a spus el.

Valeriu Stoica a explicat interventia lui Roman prin faptul ca "sondajele de opinie arata ca in ultimul timp cota lui Traian Basescu este mult mai mare decat cea a lui Petre Roman". Liderul liberal a afirmat ca PNL ii este "absolut indiferenta" problema ramanerii la guvernare sau a parasirii coalitiei de catre PD. "Aportul democratilor in Guvern este bine cunoscut si cred ca ei si-ar face un mare rau daca ar parasi guvernarea", a spus Stoica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO