Prima pagina

Vrem privatizare, cere managementul de la Antibiotice

01.02.2005, 00:00 12

Directorul general al producatorului de medicamente Antibiotice Iasi cere privatizarea cit mai rapida a societatii, avind nevoie de fonduri importante pentru modernizari si investitii in incercarea de a face fata concurentei tot mai puternice de pe piata. 
"Privatizarea companiei este un pas strategic in evolutia afacerilor sale, fiind un element esential pentru competitivitatea pe piata romaneasca. Din acest punct de vedere, 2005 va fi un an determinant", a declarat Ioan Nani, directorul general.
El spune ca statul nu poate folosi la nesfirsit o companie pentru a pretul la antibiotice la un nivel scazut.
"Este imposibil ca statul sa foloseasca Antibiotice ca un regulator al pitei farmaceutice", a spus Nani. 
In conditiile in care Sicomed Bucuresti si Terapia Cluj-Napoca au fost preluate de catre investitori financiari, Antibiotice este inca controlata de statul roman, prin intermediul Ministerului Sanatatii, care detine pachetul majoritar de actiuni.
In ultimii ani tentativele de privatizare au esuat. In 2003, Ministerul Sanatatii a preluat pachetul majoritar, pe ideea ca numai in acest fel va putea controla pretul la medicamente. In cazul in care ar fi venit un strain, sustineau autoritatile, pretul medicamentelor ar creste, dind ca exemplu politica adoptata de actionarii straini ai celorlalti producatori romani.
Pe de alta parte, acesti actionari au investit sume importante in modernizarea companiilor odata cu implementarea unor masuri de restructurare drastice.    
In urmatorii ani, atat fondul american de investitii Advent International, proprietarul Terapia, cat si Venoma Holdings, vehiculul investitional al fondurilor Black Sea Fund, Euromerchant Balkan Fund si Romanian Post Privatization Fund (RPPF), care detine pachetul majoritar la Sicomed, vor face exitul din afaceri, lasand loc unor investitori strategici.
Antibiotice Iasi a incheiat anul 2004 cu vanzari totale de 33,6 milioane de euro, in crestere cu 3% fata de 2003. Profitul brut estimat este de 4,5 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 7% fata de 2003.
Consolidarea vanzarilor pe pietele externe a avut o contributie majora la realizarea cifrei de afaceri a companiei in 2004, a mai spus directorul de la Antibiotice.
Vanzarile pe pietele externe reprezinta 20% din cifra de afaceri a companiei, adica peste 6,5 milioane de euro, anul trecut . In 2005, oficialii companiei si-au propus o crestere a exporturilor cu 25%. Cele mai vandute produse de export ale Antibiotice sunt Nistatin, produs cu care Antibiotice detine 25% din piata mondiala de profil, si Vitamina B12, cu o cota de 10% din piata mondiala.
Principalele piete de export ale Antibiotice sunt Statele Unite, Rusia, China, India, Malaezia si Indonezia. Reorientarea companiei catre export a avut loc pe fondul blocajului financiar din sistemul sanitar romanesc, ce a facut ca datoriile statului catre furnizorii de produse medicale sa depaseasca 200 de milioane de euro pe parcursul anului 2003.
Peste 15% din cifra de afaceri a companiei a provenit din contractele castigate de Antibiotice la licitatiile organizate la nivel national, pe segmentul antiinfectioaselor, a mai afirmat Nani.
"Anul trecut, Antibiotice a cunoscut o crestere de 100% pe segmentul de piata al cefalosporinelor (medicamente folosite in tratamentul infectiilor bacteriene), ajungand la sfarsitul anului la o cota de piata de peste 50%", a afirmat Nani.
Bugetul de Venituri si Cheltuieli al companiei pe 2005 prevede o cifra de afaceri de pana la 43 de milioane de euro. In prezent, Antibiotice deruleaza un proiect de investitii de peste 2,5 milioane euro in statia de epurare a apelor reziduale de pe platforma societatii, iar pentru 2005 au fost planificate investitii de peste 2 milioane de euro.
 La sfarsitul anului trecut, Antibiotice a investit peste 1,2 milioane de euro intr-un nou flux de medicamente orale divizate in capsule, cu o capacitate de 350 de milioane de capsule anual, ce va stimula cresterea cifrei de afaceri in 2005, conform reprezentantilor companiei.
Piata romaneasca a produselor farmaceutice a avut o valoare de peste 800 de milioane de euro anul trecut, consemnand o crestere fara precedent, de peste 20%.
Actionarul majoritar al Antibiotice este statul roman, prin Ministerul Sanatatii, care detine 53% din actiuni. Actionarii minoritari semnificativi sunt SIF Oltenia cu 10% si fondul de investitii Broadhurst, cu 7,68% din actiuni.
Actiunile Antibiotice sunt cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, ultimul pret de tranzactionare fiind de 7.600 de lei/actiune. La acest pret capitalizarea bursiera de aproximativ 75 milioane de euro. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO