Prima pagina

Wargha Enayati: Medicul german care n-a mai plecat din Romania

Wargha Enayati: Medicul german care n-a mai plecat din Romania

Wargha Enayati: "Cred totusi ca daca as fi continuat in imobiliare as fi fost mult mai bogat decat sunt acum."

13.06.2008, 18:29 1457

Wargha Enayati, fondatorul CMU, a fost primul dintre antreprenorii cu afaceri in industria serviciilor medicale care au intuit nevoia de a atrage in actionariat o firma de private equity si primul care a validat valoarea companiei cladite la putin timp dupa Revolutie intr-o tranzactie. Cele 15 milioane de euro pentru 49% din actiunile CMU pe care le-a scos din conturile 3i au stabilit un record in industrie care asteapta inca sa fie doborat.
"Parintii mei sunt nascuti in Iran. Dupa al doilea razboi mondial, in 1957, tatal meu a venit in Germania, unde m-am nascut si am facut scoala. Am urmat cariera sa, in medicina, in acelasi spirit. Dorind insa sa fac o schimbare si gandindu-ma ca viata mea nu trebuie sa fie ca a colegilor din familii bogate care merg la scoala, apoi la universitate, apoi urmeaza o cariera, am zis sa incerc totusi ceva diferit", spune Wargha Enayati.
In plin regim comunist, a ajuns in Romania, pe care o vedea ca pe o "tara in care nu era lumina, totul era gri, nu era hartie igienica, nu era ciocolata, nu era un restaurant in care sa te distrezi, iar benzina era cu cupon".
"Fiind un baiat rasfatat dintr-o familie de medici din Frankfurt cu toate posibilitatile am ajuns intr-o tara in care nu puteam vorbi liber, toate legaturile noastre fiind controlate. Eram rupt de lume si traiam intr-o masa de oameni deprimati. Asta a fost impresia mea despre Romania. Nu a fost usor, insa desi o consider perioada cea mai dificila din viata mea, pot spune ca a fost si cea mai frumoasa pentru ca s-au creat niste prietenii care tin si acum", isi aminteste Enayati.
Ce l-a adus intr-o zona atat de diferita de mediul in care a crescut?
"Eu sunt Baha'i (credinta baha'i - credinta monoteista fondata in secolul al XIX-lea in Persia - n.red.). Pentru mine ca pentru toti baha'ii din lume, Romania era atractiva datorita Reginei Maria, primul cap incoronat care a fost baha'i. In 1983, fiind o perioada comunista, in care baha'ii nu aveau acces asa usor in Romania, m-am oferit ca student sa continui facultatea aici si sa aflu mai multe despre Regina Maria."
Planul initial, de a ramane un timp limitat, nu a mai contat dupa un an in care a studiat limba romana la Suceava si apoi alti cativa ani buni in care a facut medicina la Cluj.
"In 1990 a venit Revolutia, iar eu am fost unul dintre putinii germani care au terminat facultatea aici si am zis sa incerc sa raman. Am venit la Bucuresti unde am facut specializarea in cardiologie la Fundeni. Intre timp m-am casatorit, iar impreuna cu sotia am hotarat sa ramanem definitiv".
Primul business a fost mai deagraba unul de conjunctura. In timpul facultatii cand era la Cluj, cu 30.000 de marci pe care ii avea de la tatal sau a cumparat o casa pe numele unui roman (in acea perioada nu avea voie sa cumpere proprietati in nume propriu), pe care a vandut-o un an mai tarziu pentru 70.000 de dolari.
"Cumparam, renovam si vindeam. Dupa 1995 lucrurile nu au mai mers atat de bine, moment in care am inceput cu cabinetul medical, initial mai mult ca un hobby. Cred totusi ca daca as fi continuat in imobiliare as fi fost mult mai bogat decat sunt acum", spune Enayati.
A devenit medicul Ambasadei Germane, iar businessul CMU a devenit serios.
"La inceput am deservit ambasadele din Bucuresti, apoi strainii din firmele multinationale, iar dupa o perioada nu mai aveam loc in cabinet si am deschis prima policlinica pe Bulevardul Unirii. Am inceput apoi sa vedem interesul pentru sanatate al romanilor angajati la firme multinationale, care au devenit abonatii nostri", spune Enayati.
Extinderea afacerii a venit apoi firesc, in prezent reteaua Centrului Medical Unirea numarand opt policlinici in Bucuresti, una in Cluj si un laboratorator deschis in colaborare cu Synlab, cea mai mare retea de laboratoare din Germania. CMU are de asemenea colaborari cu spitalele Budimex si Elias.
"Primul an in CMU a fost si cel mai greu. Erau zile in care nu aveam pacienti, iar cand aveam zece pe zi eram innebuniti. Acum am ajuns la 2.000 de pacienti pe zi, cu 300 de angajati".
Primii clienti corporatisti au fost IKEA (reprezentanta) si Coca-Cola Services, ambele companii pastrand si astazi contractele cu businessul condus de Enayati. In 2003, pe lista clientilor CMU a fost inclusa Raiffeisen "care este cel mai mare cont al nostru si cel mai mare cont din servicii medicale private".
La inceputul anului 2007, CMU era deja unul dintre primii zece operatori de clinici private din tara, cu o cifra de afaceri de cateva milioane de euro. Concurenta in piata devenise deja dura, iar Enayati a considerat ca era momentul ca businessul cladit in urma cu 12 ani sa treaca intr-o alta etapa. "CMU devenise prea mare. Nu ma gandeam cand am inceput ca vom ajunge la o asemenea dimensiune. Planul optimist era sa ajung la venituri de 2.000 de marci pe luna", spune Enayati.
La acel moment, 11 jucatori, printre care fonduri de investitii si societati de asigurari, s-au aratat interesati de preluarea unui pachet minoritar din actiunile companiei Centrul Medical Unirea. In final pachetul de 49% din titluri a fost adjudecat de 3i.
"Piata inca nu era asa de coapta nici pentru a primi un investitor strategic, nici pentru o fuziune, insa incet-incet cred ca se va ajunge si aici."
Dupa preluare, planurile CMU au devenit evidente, extinderea fiind cuvantul de ordine, iar ceea ce s-a creionat in 2007 a fost finalizat anul acesta. Primele proiecte, deja inaugurate, o clinica pentru copii - CMU Kids si un centru de diagnostic si tratament, sunt parte a programului investitional de peste 20 de milioane de euro anuntat de companie.
"Eu i-am socat pe cei de la 3i, pentru ca au crezut ca va fi o lupta intre ceea ce vreau eu si ce vor ei. Abia dupa cateva luni s-au convins ca acest parteneriat merge pe incredere si ca, desi sunt minoritari, iau parerea lor foarte in serios", spune Enayati, care adauga ca in urmatorii ani nu are de gand sa mai vanda actiuni ale CMU.
Tot anul acesta, CMU a inceput extinderea in tara, iar prima locatie aleasa a fost Cluj, unde au intrat printr-o achizitie.
"Extinderea va fi mai evidenta in provincie. Ne uitam unde avem cei mai multi abonati prin retelele de clinici partenere, unde avem clinici care pot fi achizitionate si unde avem oameni cu care sa incepem un greenfield."
In opinia lui Enayati, este la fel de greu sa cumperi, pentru ca CMU nu are foarte multa experienta in asa ceva, dar si sa faci un proiect de la zero.
Putinul timp liber pe care il are intre extinderea CMU si consultatiile de cardiologie la care nu a renuntat il petrece cu familia si calatorind.
"Pana la 20 de ani, inainte de a veni in Romania, am vazut peste 40 de tari. India a avut cel mai mare impact asupra mea, datorita diferentei uriase dintre patura foarte bogata si cea saraca. Este asa o harababura acolo incat este coplesitor", spune Enayati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO