Prima pagina

Zapp obtine un credit de 94 mil. dolari pentru extinderea afacerii

02.02.2005, 00:00 16



Telemobil, compania care opereaza in Romania singura retea de telefonie mobila in sistemul american CDMA 450 si care detine brandul Zapp, a obtinut un credit de 94 milioane de dolari (72,2 milioane de euro) de la un consortiu format din mai multe banci europene si americane, dupa ce a reusit anul trecut sa isi dubleze incasarile si a obtinut profit operational.



Zapp va fi finantat de Bank Austria si HBV Romania cu 40 de milioane de dolari (30,7 milioane de euro), iar alte 54 de milioane de dolari (41,5 milioane de euro) vor veni de la Ex-Im Bank SUA (prin intermediul Citibank) si Black Sea Trade Development Bank.



"Acesta este cel mai mare imprumut din industria CDMA 450 la nivel mondial si cu siguranta unul din cele mai mari din telecomul romanesc", a declarat pentru ZF Piermario Di Pietro, directorul financiar (CFO) al Zapp. "Avem acum banii necesari pentru realizarea obiectivelor noastre: atingerea nivelului de acoperire (zone in care poate fi folosit telefonul,n.r.) oferit de GSM, si sa crestem baza de clienti", a adaugat responsabilul Telemobil.



Anterior, in 2002, Zapp a primit un credit pentru achizitia de echipamente din partea Lucent Technologies. La finalul lui 2003, operatorul a obtinut de la Citibank Romania un imprumut de 20 de milioane de dolari (16,6 milioane de euro). Urmatorul pas a fost facut la jumatatea anului trecut, cand Telemobil a fost finantat de catre Citibank 35 de milioane de dolari pentru investitii in reteaua nationala.



Operatorul de telefonie mobila a obtinut noul imprumut dupa aproape doi ani de negocieri, timp in care bancile au monitorizat performantele financiare ale companiei. Zapp a reusit pe parcursul lui 2004 sa obtina incasari totale de 93 milioane de dolari (71,5 milioane de euro), profitul operational fiind in jurul a un milion de dolari (770.000 de euro), a precizat Piermario Di Pietro.



In 2003, compania adunase 52 de milioane de dolari (39,1 milioane de euro) de patru ori mai mult decat la finalul lui 2002. La fel de rapid a crescut si numarul de clienti. Daca la finalul lui 2002 Zapp nu aduna inca 100.000 de abonati, un an mai tarziu urca spre 200.000, iar in 2004 a trecut pragul celor 250.000. "Avem in prezent aproape 290.000 de clienti", a precizat Piermario Di Pietro. Trebuie notat faptul ca Zapp nu are inca un sistem de cartele preplatite (pre-paid), iar clientii sai sunt abonati si provin in special din mediul de business.



Pentru prima data in istoria operatorului, imprumutul nu a fost acordat prin interventia actionarilor companiei sau prin intermediul unui furnizor de tehnologie( cazul Lucent Technologies) ci au fost acordati prin prisma performantelor companiei, au explicat oficialii Zapp.Practic, asigurarea unei acoperiri extinse la nivel national va permite Zapp sa fie un concurent mai puternic pentru GSM, afirma oficialii companiei. Operatorul anailzeaza de asemenea introducerea serviciilor de roaming, cu toate tarile lumii, inclusiv cu acele state unde nu exista retele CDMA 450.



Actionarul principal al Telemobil este filiala din Romania a Inquam Limited, companie detinuta de Qualcomm, proprietarul tehnologiei de comunicatii CDMA. La Inquam Limited este actionar si fondul de investitii din Orientul Mijlociu Omnia Holdings, care ruleaza proiecte de circa 77 de miliarde de euro in intreaga lume. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO