Profesii

349.000 de firme vor ţine un sistem simplificat de contabilitate, care va putea fi făcut de orice absolvent de studii economice

14.04.2011, 20:22 530

Orice absolvent de studii economice superioare va putea întocmievidenţa contabilă a firmelor care au cifră de afaceri şi activemai mici de 35.000 de euro, conform unei ordonanţe de urgenţăpentru modificarea legii contabilităţii.

Legea contabilităţii nr. 82/1991a fost modificată şi completatăprin Ordonanţă de Urgenţă în şedinţa de joi a Executivului, însensul simplificării acesteia, pentru sprijinirea mediului deafaceri şi favorizarea dezvoltării economice, a anunţatprimul-ministru Emil Boc la finalul reuniunii săptămânale aExecutivului, conform unui comunicat de presă emis de guvern.

"349 de mii de firme vor ţine un sistem simplificat decontabilitate (...). Este vorba de acele firme care au o cifră deafaceri până în 35 de mii de euro", a precizat premierul.

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, GheorgheIalomiţianu a arătat care sunt principalele modificări ale actuluinormativ.

Astfel, entităţile patrimoniale care au o cifră de afaceri de35.000 de euro şi active în valoare de până la 35.000 euroînregistrate până la 31 decembrie anul precedent "vor întocmi înloc de cinci situaţii financiare două, vor întocmi un bilanţ şi uncont de rezultate simplificate, nu vor mai întocmi situaţiafluxurilor de numerar, situaţia modificării capitalului şi noteleexplicative", a explicat ministrul Finanţelor.

Totodată, aceste entităţi vor aplica un plan de conturisimplificat care va cuprinde doar 50 de conturi, în loc deaproximativ 400 de conturi câte sunt în prezent.

Ministrul Ialomiţianu a mai adăugat că a emis un ordin deministru prin care entităţile economice menţionate vor putea depuneanual bilanţul contabil.

În plus, contabilitatea în cadrul acestor entităţi va putea fiţinută de un director financiar sau un expert contabil, dar şi decătre absolvenţii de studii economice superioare, ceea cereprezintă un element de noutate în legislaţia românească.

"Am dat posibilitatea şi persoanelor fizice care au absolvit ofacultate economică să ţină contabilitatea, dându-le o şansătinerilor să lucreze în contabilitate, lucru pe care l-am discutatşi cu corpul experţilor contabili" a subliniat GheorgheIalomiţianu.

Ministrul a mai adăugat că modificările aprobate astăzi deExecutiv au fost solicitate de mediul de afaceri şi se înscriu înpolitica Guvernului României de reducere a birocraţiei dinadministraţie şi a costurilor administrative ale agenţiloreconomici, venind totodată în întâmpinarea unui proiect dedirectivă europeană pe aceeaşi linie. "Ne înscriem şi în nouapreocupare a Comisiei Europene de a reduce povara administrativă.Chiar se lucrează la o directivă privind reducerea birocraţieipentru firmele mici, este un proiect de directivă care combinăsituaţiile financiare cu situaţiile fiscale. România a făcut dejaun prim pas privind simplificarea în domeniul contabilităţii", aîncheiat ministrul de finanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO