Profesii

Angajaţii români mânăncă în mai puţin de 30 de minute şi cheltuie, în medie, câte 33 de lei pe zi pe mâncare

Angajaţii români mânăncă în mai puţin de 30 de...

Autor: Corina Mirea

27.10.2014, 15:48 610

Două treimi din angajaţii români îşi „rezervă” mai puţin de 30 de minute din timpul petrecut la birou pentru a mânca şi doar 1% stau mai mult de o oră în pauza de prânz. În acelaşi timp, doar aproximativ 40% din angajaţii germani alocă mesei de prânz mai puţin de 30 de minute dintr-o zi de lucru, iar procentul scade la 31% în rândul italienilor, arată un studiu realizat de firma de cercetare de piaţă GfK pentru compania emitentă de tichete Edenred România pe un eşantion de 400 de angajaţi din mediul urban.

„Deşi asociază în principal prânzul cu ideea unei pauze de relaxare, majoritatea angajaţilor români nu reuşesc să-şi transpună dorinţa în realitate. A petrece mai puţin de 30 de minute la masa de prânz, a mânca în grabă, «pe tastatură», este un obicei care duce în timp la dezechilibre alimentare, putând genera diverse afecţiuni şi boli ca diabet, stres cronic sau ulcer. Masa de prânz este considerată de medici şi nutriţionişti esenţială pentru a păstra o bună stare de sănătate pe termen lung, precum şi pentru a îmbunătăţi concentrarea şi eficienţa în timpul zilei de lucru”, spune Iulian Alexe, director de marketing şi dezvoltare al Edenred România.

Cei mai mulţi dintre angajaţi preferă să îşi aducă la locul de muncă un pachet cu mâncare pregătit de acasă, obicei pe care îl au aproape zilnic. În fiecare săptămână, românii cheltuie aproape 170 de lei pentru mâncarea pe care o consumă în timpul orelor de lucru (fie aceasta adusă de acasă, comandată la un fast-food sau consumată la restaurant), ceea ce înseamnă că, în medie, un angajat din România cheltuie circa 33 de lei pe zi pe alimente.

În prezent, circa 2 milioane din cei 4,3 milioane de salariaţi din România  primesc tichete de masă de la angajatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO