Profesii

Angajatorii europeni nu se uita la diploma

14.08.2006, 13:02 18

Majoritatea angajatorilor europeni nu tin cont de pregatirea academica, de CV-ul si de formularul de aplicare ale candidatului atunci cand incearca sa determine cat de performant va fi acesta la locul de munca vizat.
Mai putin de unu din zece angajatori (8%) considera ca o diploma academica reprezinta un indicator fidel la care sa se raporteze pentru a putea estima cat de eficient va fi un candidat pe postul care trebuie acoperit in organizatie, releva un studiu al firmei de consultanta in resurse umane Cubiks, realizat pe un esantion de 375 de mari companii europene.
Mai mult, se pare ca minciunile si exagerarile au devenit o practica obisnuita in ceea ce priveste intocmirea CV-urilor si a formularelor de aplicare, in conditiile in care noua din zece organizatii se confrunta in mod regulat cu asemenea probleme in procesele de recrutare.
Potrivit studiului, este din ce in ce mai greu pentru angajatori sa identifice candidatii nepotriviti din primele faze ale recrutarii. Astfel, sase din zece angajatori au declarat ca au fost nevoiti sa isi retraga ofertele in ultima clipa din asemenea motive.
Cele mai frecvente motive pentru respingerea candidatilor sunt lipsa competentelor-cheie pentru jobul respectiv si personalitatea nepotrivita in raport cu postul oferit.
In ceea ce ii priveste pe candidatii pentru posturile de manageri, angajatorii inclusi in studiu sunt de parere ca cel mai greu de gasit abilitati sunt cea de a coordona si conduce oameni, precum si cea de a gandi strategic. Acestea sunt insa si cel mai dificil de evaluat competente, majoritatea angajatorilor neavand know-how-ul si instrumentele necesare pentru a se concentra asupra acestor aspecte in cadrul proceselor de selectie si, mai departe, de instruire.
Inovatia si creativitatea sunt competentele cel mai dificil de dezvoltat in randul personalului, considera angajatorii europeni.
Barry Spence, director executiv al Cubiks, este de parere ca studiul demonstreaza faptul ca angajatorii nu se mai pot baza pe metodele conventionale de selectie pentru a elimina candidatii nepotriviti.
"Diplomele academice sunt folositoare pentru a demonstra ca o persoana a atins un nivel inalt de cunostinte intr-un anumit domeniu si ca si-a dezvoltat anumite abilitati, cum ar fi analiza sau comunicarea scrisa, care pot fi folositoare in mediile de lucru. Cu toate acestea, nu ar trebui sa fie folosite ca singurul mod de a stabili daca un candidat are ceea ce ii trebuie pentru a avea succes intr-o organizatie", a precizat Spence.
De asemenea, a adaugat el, angajatorii care se bazeaza exclusiv pe CV-uri si pe formulare de aplicare, pot face greseli costisitoare, pentru ca vor alege un candidat exclusiv in virtutea increderii in sinceritatea acestuia.
Studiul a scos insa la iveala si faptul ca organizatiile au de pierdut pentru ca nu incearca sa scurteze durata proceselor de recrutare, pentru a filtra mai rapid baza de candidati din care se face selectia.
Iar asta in conditiile in care jumatate din angajatorii inclusi in studiu au precizat ca au pierdut candidati tocmai pentru ca acestia nu s-au aratat dispusi sa investeasca timpul necesar in aceste procese.
Mai mult, imaginea angajatorilor care nu ofera feedback candidatilor respinsi risca sa aiba serios de suferit.
"Atunci cand oamenii investesc timp aplicand pentru un job intr-o anumita organizatie simt ca au dreptul sa primeasca ceva in schimbul acestui efort, mai ales daca nu reusesc. Cifrele arata ca acei angajatori care nu ofera un feedback potrivit candidatilor risca sa isi altereze brandul de angajator", a explicat Barry Spence.
Majoritatea covarsitoare a angajatorilor (96%) care au luat parte la studiu au observat ca, in prezent, candidatii pretind o evaluare a nivelului de performanta inregistrat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO