Profesii

Angajatorii germani dau verde la recrutare

02.04.2007, 19:03 31

Sondajul global asupra perspectivelor de angajare realizat de Manpower arata ca angajatorii germani si-au propus sa creasca rata angajarilor pe masura ce este de asteptat ca cererea de noi angajati in India si SUA sa se mai tempereze, potrivit studiului Manpower asupra perspectivelor de angajare in trimestrul al doilea al acestui an.
Cu toate acestea, perspectivele globale sunt diverse printre angajatori din 14 tari si teritorii, dintre care majoritatea au raportat planuri imbunatatite de angajare fata de acum un an.
Companiile din Germania, cea mai mare economie a Europei, planuiesc sa accelereze numarul angajarilor in al doilea trimestru, indicand o continuare a procesului de recuperare a angajarilor de pe aceasta piata-cheie a fortei de munca. Intre timp este de asteptat ca oportunitatile de angajare in India sau SUA. sa fie mai putin optimiste, potrivit Manpower.
"Angajatii germani din toate sectoarele industriale spun ca vor creste rata angajarii, dar este de asteptat ca aceasta sa fie mare in special in domeniul utilitatilor si al serviciilor de afaceri", a declarat Jeffrey A. Joerres, presedinte si CEO al Manpower. "Angajatorii americani par sa absoarba oamenii angajati in trimestrele anterioare. Astfel, sase din zece angajatori nu se asteapta la schimbari in randul personalului", a adaugat Joerres.
Angajatorii indieni impartasesc acest sentiment "meditativ" al angajarii pe masura ce isi evalueaza nevoile, fiind ocupati cu finalizarea planurilor de business si a bugetelor pentru anul 2007.
Asteptarile per ansamblu in ceea ce priveste angajarea sunt diferite si in al doilea trimestru, cu angajatori din 14 tari si teritorii care se asteptau sa creasca ritmul angajarilor atat in primul trimestru al anului 2007, cat si cu un an in urma.
Sondajul Manpower a aratat ca cele mai optimiste asteptari in privinta angajarilor pentru al doilea trimestru s-au inregistrat in Singapore, Peru, Argentina, Africa de Sud, India, Australia, Noua Zeelanda si Japonia.
Pe de alta parte, companiile intervievate in Australia, Germania, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Singapore, Africa de Sud si Elvetia au raportat pentru trimestrul al doilea cele mai optimiste planuri de recrutare inregistrate de cand a inceput derularea sondajului in aceste tari.
Dintre tarile care au participat la sondaj din Europa, Estul Mijlociu sau din regiunea Africii, perspectivele de angajare sunt mai probabile in Africa de Sud, Irlanda, Elvetia, Norvegia si Marea Britanie, in timp ce angajatorii francezi au raportat cele mai slabe perspective de angajare din regiune. Pe langa imbunatatirile raportate de Germania, angajatorii italieni au prezentat de asemenea o intensificare notabila a planurilor de angajare fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Perspectiva pe termen scurt pentru cei care cauta slujbe in Europa este una stabila si vom continua sa vedem o revigorare in regiune in sectorul serviciilor financiare si de afaceri, precum si in sectorul transporturilor, al depozitarii informatiei si al comunicatiilor", a spus Joerres, care a adaugat ca perspectiva imbunatatita pe al doilea trimestru al fortei de munca italiene este alimentata de angajatorii din sectorul serviciilor publice si sociale.
Proiectele de angajare pentru cele opt tari si teritorii incluse in sondaj din regiunea Asia Pacific sunt diverse, cu piete ale fortei de munca slabe in Taiwan, India si Hong Kong, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Pe de alta parte, datele arata ca cererea din partea angajatorilor se intensifica in Singapore si Australia.
"Angajatorii din toate sectoarele industriale din Singapore se asteapta sa accelereze ritmul angajarilor fata de anul trecut. Dar realitatea este ca nu exista o oferta prea mare pe piata fortei de munca de astazi si acesta este o problema cu care angajatorii continua sa se lupte", spune Joerres. "Piata australiana se izbeste de aceleasi provocari atat timp cat exista o cerere mai mare de persoane cu aptitudini si totodata o lipsa de oferta mai ales in sectorul minier si in cel al constructiilor", a adaugat el.
Dintre cele sase tari din America ce au participat la sondaj, angajatorii din Peru si Argentina sunt cei mai optimisti in privinta suplimentarii fortei de munca. Este de asteptat ca ritmul angajarii sa devina sensibil mai slab fata de anul trecut in Canada si SUA, in timp ce angajatorii din Mexic au asteptari foarte mari inca de cand a inceput derularea sondajului in 2002.
"Datele actualizate in fiecare sezon arata ca piata mexicana a fortei de munca va creste, continuand astfel trendul crescator pozitiv care a inceput in 2004 cu perspective importante in ceea ce priveste domeniul constructiilor si al serviciilor", a spus Joerres.
"Dimpotriva si deloc surprinzator in SUA oamenii sunt mai putin optimisti in ceea ce priveste sectorul constructiilor comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar angajatorii din sectorul productiei bunurilor de durata anticipeaza cel mai slab ritm de crestere din ultimii trei ani", a precizat Joerres.
Studiul Manpower cuprinde interviuri cu aproape 50.000 de angajatori din intreaga lume, datele fiind actualizate in fiecare trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO