Profesii

Aţi accepta înapoi în companie un angajat care v-a „trădat“ pentru concurenţă?

Aţi accepta înapoi în companie un angajat care v-a „trădat“ pentru concurenţă?

Autor: Adelina Mihai

23.07.2012, 00:04 5687

Tot mai mulţi directori de resurse umane se "laudă", atunci când sunt întrebaţi cum îşi reţin angajaţii loiali, că au avut în companie angajaţi care i-au părăsit după ce o companie concurentă le-a oferit un salariu mai mare, dar pe care i-au reangajat după o perioadă de timp, fie ea de câteva luni sau chiar de unu-doi ani.

Însă unii angajatori sunt de-a dreptul categorici când apelează la serviciile unor firme de recrutare, cărora le specifică cât se poate de clar: "Să nu îmi aduceţi pe shortlist foşti angajaţi de-ai mei, pentru că nu suport lipsa de loialitate!".

Există însă câteva avantaje ale reîntoarcerii angajaţilor care au migrat la concurenţă: pe plan personal, aceştia şi-au dat seama că era mai bine la fostul angajator, iar acest lucru ar putea să-i loializeze mai mult, iar pe plan profesional, extinderea experienţei şi acumularea de know-how de la un competitor ar putea aduce foloase companiei. Un alt avantaj este acela că, dacă persoana respectivă este o persoană valoroasă, un foarte bun specialist pe o anumită nişă, nu mai trebuie să se investească în instruirea lui.

Însă niciodată angajatorul nu va vrea să aducă înapoi în companie un "vânător" care îşi schimbă jobul la fiecare ofertă salarială mai mare cu 20- 30% faţă de cea actuală sau un angajat de care s-a despărţit în condiţii nu tocmai amiabile.

Până la urmă, şi angajatorul, şi angajatul sunt conştienţi de faptul că nu mai există angajaţi care să iasă la pensie după ce au lucrat toată viaţa în aceeaşi companie, la fel cum nu există siguranţa că, dacă ai adus înapoi un angajat care a plecat la concurenţă, scapi de pericolul ca acesta să mai plece la următoarea ofertă salarială bună, venită de la o altă companie.

Aţi reangajat oameni care au plecat pentru salarii mai mari la concurenţă? De ce? Ce avantaje v-au adus?

Aşteptăm opiniile şi comentariile dvs. la adelina.mihai@ zf.ro, la rubrica Profesii din ZF (http://www.zf.ro/profesii/) sau pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar (http://www.facebook.com/ZIARULFINANCIAR)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO