Profesii

Business Magazin. Nicolae Kovacs, 40 de ani, CEO al Agista: Am jucat hochei de performanţă timp de 10 ani, iar acum joc golf

Autor: Ioana Mihai-Andrei

28.01.2024, 17:59 334

Antreprenor cu experienţă extinsă în zona de private equity şi M&A, dar şi în zona fondurilor de investiţii, Nicolae Kovacs (40 de ani) este, din noiembrie 2021, CEO-ul Agista, fond de investiţii ancoră pre şi postlistare la bursă. Anterior a fost, din mai 2019, membru în boardul platformei de investiţii ROCA X, parte a Impetum Group, şi, din august 2018, membru al Comitetului de Investiţii la firma de private equity ROCA Investments, funcţii care au încetat în martie 2022. „În ultimii 15 ani am lucrat în banking, investment şi private equity, iar dacă e să mă duc mai în spate, aş putea spune că am aproape 20 de ani de când, proaspăt întors din Statele Unite, de la facultate, am început să investesc. M-am molipsit de tânăr cu mentalitatea de acolo, unde se vorbea despre bursă, investiţii şi instrumente specifice pieţei de capital”, povestea anterior, pentru BUSINESS Magazin, Nicolae Kovacs.

Originar din Miercurea Ciuc, Nick a studiat la Universitatea Româno-Americană şi la James Madison University între 2001 şi 2005, instituţii unde a învăţat cam tot ce înseamnă finanţare, de la pieţe de capital până la tot felul de structuri alternative de investiţii – portofolii de acţiuni listate, private equity sau venture capital.

AGISTA, lansat în 2022, este un fond de investiţii de growth care susţine prin capital şi know-how IMM-uri româneşti ale căror produse şi servicii sunt sau devin esenţiale pentru societate. Cu specific de acţionar minoritar, AGISTA acţionează ca un investitor ancoră, cu rol strategic, având reprezentant în boardul companilor din portofoliu, contribuind la dezvoltarea rapidă şi sănătoasă a acestora. Fondul Agista investeşte în toate domeniile de activitate, dar urmăreşte preponderent industriile: IT&C, healthcare, reciclying şi agritech. De la lansarea şi până în prezent, Agista a investit în Centrokinetic, Bittnet Group, Eplus Smart Energy, Dendrio Solutions, GRX - de curând FORT şi Top Tech.

Ce hobby aveţi şi cât timp îi dedicaţi? Când şi cum a început interesul pentru această zonă?

Ca fost sportiv de performanţă – am jucat hochei timp de peste 10 ani – sportul e parte din ADN-ul meu. E structura pe care am construit omul care sunt astăzi. Din hochei am făcut tranziţia spre golf. A venit destul de firesc, odată cu maturizarea mea şi dezvoltarea apetitului pentru business. Am început golful în 2010 când lucram pentru un fond de private equity. Aveam mai mulţi colegi britanici şi un coleg spaniol care jucau golf. La finalul sezonului 2010, am vizitat împreuna clubul BlackSeaRama de pe coasta bulgară a Mării Negre, ei în calitate de golferi, eu în calitate de simplu turist.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO