Profesii

Cât de departe merg angajaţii cu „cosmetizarea” CV-ului şi la ce riscuri se expun

Cât de departe merg angajaţii cu „cosmetizarea”...

Autor: Mihaela Pascari

08.01.2017, 14:00 778
Candidaţii care sunt în căutarea unui loc de muncă apelează la diverse metode de a-şi „cosmetiza” CV-ul pentru a atrage aten­ţia recrutorilor, însă dacă sunt „prinşi cu minciuna” riscă să-şi piardă jobul sau pot ajunge chiar să fie daţi în judecată de fostul angajator.
 
„În cazul în care s-a depăşit măsura, angajatorul trebuie să evite angajarea acelei persoane. Riscul în astfel de cazuri este că această înclinaţie poate deveni obicei, şi atunci nu se poate avea încredere în acea persoană”, a spus Sorin Faur, HR coor­di­nator al firmei de audit şi con­sultanţă fiscală BDO pentru regiunea Europa de Est şi Balcani.
 
Interviul de angajare este un test pe care îl trec candidaţii pentru ca recru­torul să îşi dea seama dacă informaţiile din CV sunt adevărate.
 
În opinia reprezen­tan­tului firmei BDO, pentru poziţiile de con­ducere sau cele care im­plică componentă morală, în funcţie de gravitatea „cosmetizării” CV-ului se poate ajunge la concediere.
 
„Recrutorul trebuie să ia o decizie privind calitatea morală a candidatului. Anumite mici derapaje pot fi tolerate. Până la urmă fiecare dintre noi tinde în mod natural să se pozitiveze puţin”, a mai spus Sorin Faur. 
 
În acelaşi timp, Cristina Postolache, managing partner în cadrul Big4HR, companie de recrutare, precizează că actualul angajator trebuie să poarte o discuţie cu angajatul care a minţit în CV pentru a-i înţelege motivele care l-au determinat să includă informaţii false. „În funcţie de acest răspuns, poate decide dacă îl dă afară imediat sau mai aşteaptă 1-2 luni”, a explicat Cristina Postolache.
 
Pentru candidaţii care sunt în căutarea unui loc de muncă cosmetizarea CV-ului reprezintă un fenomen actual ce constă în reponderarea unor aspecte, spre exemplu mutarea unor accente, ajustarea unor denumiri.
 
„Printre interviurile ţinute de-a lungul timpului am întâlnit deseori aceste situaţii, le descoperi relativ uşor la interviu”, a spus Sorin Faur.
 
Dificultatea de a descoperi astfel de modificări în CV devine o provocare din cauza migraţiei forţei de muncă, potrivit recrutorului. „Mulţi români lucrează în alte ţări, nu de multe ori în formule nu tocmai perfect legale, este greu să vezi cu adevărat ce a făcut cineva în detaliu de-a lungul timpului petrecut în străinătate”, a precizat Sorin Faur.
 
În ceea ce priveşte un angajator care descoperă că un fost angajat a minţit în CV despre poziţia pe care a deţinut-o în compania sa, acesta îl poate da în judecată, în special în cazul în care CV-ul candidatului este accesibil pe o platformă publică.
 
„Înainte de acest demers, este recomandat, însă, să discute cu respectivul angajat, să îi pună în vedere că a observant informaţiile eronate precizate în CV şi să îi solicite îndepărtarea acestora”, a concluzionat Cristina Postolache.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO