Profesii

Cine este Liviu Voinea, noul candidat pentru poziţia de viceguvernator al BNR

Cine este Liviu Voinea, noul candidat pentru poziţia de...

Autor: Claudia Medrega

16.06.2014, 13:42 2102

Liviu Voinea, 39 de ani, ministrul delegat pentru buget în guvernul Ponta II, a “supervizat” construcţia legii bugetului, cel mai important act al unui an fiscal, de care depinde întreaga economie. A "monitorizat" execuţia bugetară şi a negociat cu ceilalţi miniştri rectificările de peste an, stabilind de unde se taie şi cine primeşte mai mulţi bani. În Guvernul Ponta I, Voinea a fost secretar de stat responsabil de politica bugetară în Ministerul Finanţelor.

Voinea - economist, analist, consultant, consilier şi fost membru în CA al Eximbank – a trebuit să reducă deficitul bugetar, pentru atingerea ţintelor convenite cu FMI şi Comisia EuropeanăRomânia rămâne una dintre ţările europene cu una dintre cele mai reduse ponderi ale veniturilor în PIB, de 31-32%.

S-a născut în 1975, a absolvit în 1997 Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din ASE, iar în 1998 a obţinut un MBA la Stockholm University School of Business. Voinea este doctor în economie.

Este profesor universitar la ASE şi a fost conferenţiar universitar doctor în cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale la SNSPA.

Voinea a fost şi director executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), precum şi preşedinte al Voinea Business Development.

Domeniile de specializare ale lui Voinea sunt politici macro, investiţii străine directe, comerţ internaţional, politica de competiţie, Agenda Lisabona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO