Profesii

Cine sunt pompierii care ajung să câştige 7.000 de lei net pe lună

Cine sunt pompierii care ajung să câştige 7.000 de lei...

Autor: Corina Mirea

09.09.2014, 14:16 641

Nu doar subofiţerii participă la intervenţii, ci şi ofiţerii (mai mari în grad), care termină după patru ani de studiu  Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie, Acaedmia Tehnică Militară sau Academia Forţelor Terestre, însă cei mai mulţi se ocupă de logistica unităţilor, contabilitate sau supervizează intervenţiile, potrivit informaţiilor din piaţă. Iar salariul este pe măsură.

Dacă minimul porneşte cam de la acelaşi nivel ca cel al subofiţerilor (vedeţi aici cât câştigă un pompier în România), în cazul ofiţerilor fără funcţie de comandă, salariul maxim pe care aceştia îl pot primi în unităţi ISU din Bucureşti, Cluj, Olt sau chiar Mureş variază între 5.000 şi aproape 7.000 de lei net pe lună, în condiţiile în care salariul mediu pe economie este de circa 1.700 de lei.

Pentru a ocupa un post de pompier absolvenţii de liceu trebuie să dea un examen la o instituţie de învăţământ de profil, care este compus dintr-o testare psihologică, un concurs scris pe baza unei bibliografii specifice, o testare medicală şi una fizică, fiecare dintre aceste probe fiind eliminatorie. La absolvire, fiecare subofiţer şi ofiţer (ambii cadre militare) este repartizat în funcţie de nota obţinută acolo unde este nevoie de personal nou.

“Este o meserie care ţine de voinţă. Mereu trebuie să fie mai bine, să creşti de la o intervenţie la alta şi să fii mulţumit că ai putut să îi ajuţi pe cei care te solicită sau care au nevoie de ajutor. Fiecare intervenţie reuşită îmi aduce satisfacţie şi mă face să îmi placă ceea ce fac”, precizează şi Daniel, 28 de ani, pompier cu grad de ofiţer care lucrează în prezent în judeţul Harghita ca membru al echipajelor SMURD. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO