Profesii

Cum a ajuns IP Devel sa recruteze 150 de oameni pentru Ericsson

Cum a ajuns IP Devel sa recruteze 150 de oameni pentru Ericsson
17.10.2008, 14:59 329

Aproximativ 150 din cei 300 de angajati pe care ii are la Bucuresti centrul de servicii global al Ericsson, GSDC, au fost recrutati prin intermediul IP Devel. Ericsson a inceput procesul de recrutare pentru centrul global de servicii de la Bucuresti in luna mai a anului trecut. "Neavand intern toate resursele necesare pentru o recrutare de volum, am apelat la consultanta", spune Horia Toader, director de resurse umane al Ericsson pentru Romania si Moldova.

IP Devel facea parte din Adecco la momentul respectiv si a fost selectata din aproximativ 15 companii de recrutare. "Pe langa avantajele financiare, cei de IP Devel stiu foarte bine despre ce este vorba in recrutare in IT. Am intalnit multe firme de recrutare, insa majoritatea au specific generalist", isi motiveaza alegerea Toader, care adauga ca GSDC recruteaza profiluri tehnice, de la absolventi pana la specialisti cu multi ani de experienta in spate. IP Devel, compania fondata de Bogdan Putinica si Daniel Bogdan in anii 2000, a fost timp de doi ani in portofoliul celui mai mare furnizor mondial de servicii in resurse umane, Adecco, si a facut obiectul unei a doua tranzactii in primavara, fiind achizitionata integral de catre suedezii de la Enea, cu activitati in zona de software si servicii pentru telecomunicatii.
La momentul in care a achizitionat IP Devel, in 2006, Adecco avea ca target diversificarea portofoliului si crearea a sase linii de business, din care una era in zona de IT. "Intre timp, strategia celor de la Adecco a evoluat si au preferat sa renunte la activitatile care nu aveau legatura cu businessul de baza. Activitatea noastra de recrutare mergea foarte bine in acel moment, iar eu evit sa renunt la businessurile care merg bine. Mai mult decat atat, dependenta de Adecco era zero in ceea ce priveste competentele pentru activitatea de recrutare", spune Bogdan Putinica, CEO-ul IP Devel.
Proiectele de recrutare pentru Ericsson si IBM au fost proiecte globale care au ajuns in Romania in luna mai a anului trecut. Ulterior, IP Devel a incheiat contracte pentru furnizare de personal specializat si cu alti jucatori din IT si telecom, ca Orange, Siveco sau S&T.
"Ericsson nu este singurul client, dar este cel mai important in acest moment", spune Putinica, care face referire la volumul mare de recrutare pe care l-a implicat colaborarea cu furnizorul de tehnologie si servicii pentru operatorii telecom.
Din luna mai a anului trecut si pana in prezent, 150 din cei 300 angajati au ajuns sa lucreze in cadrul centrului global de servicii al Ericsson de la Bucuresti prin intermediul IP Devel. Reprezentantii Ericsson spun ca mai fac recrutari, dar se feresc sa avanseze vreo cifra. "Cand deschizi un centru de acest fel, stabilesti un numar de angajati care variaza in timp in functie de evolutia pietei si de numarul de clienti", spune directorul de resurse umane al Ericsson. In faza initiala a deschiderii centrului global Ericsson, au fost selectati cativa expati din cadrul companiei care sa conduca centrul de la Bucuresti, iar in paralel a fost demarata cautarea consultantului care sa ajute in procesul de recrutare. "Primii angajati romani din GSDC au venit prin contractul cu IP Devel - Adecco", spune Toader, precizand ca Ericsson a pastrat serviciile de recrutare ale IP Devel dupa iesirea din portofoliul Adecco, intrucat Adecco desfasoara activitati de recrutare generalista, spre deosebire de IP Devel care este focusat exclusiv pe industria IT.
GSDC functioneaza pe principiul unui centru de outsourcing, ai carui angajati lucreaza pentru operatori de telecomunicatii, clienti ai Ericsson la nivel global. "La recrutare tinem seama de cunostintele de limba engleza, desi sunt destul de rare cazurile in care un candidat nu stie engleza", spune si Ruxandra Lupsa, HR Manager al Ericsson GSDC Romania.
Pana in luna octombrie a anului trecut, aproximativ 90% din angajatii romani ai GSDC au venit prin IP Devel, insa pe parcurs, canalele de recrutare ale Ericsson s-au diversificat. Pe langa angajarile facute de catre IP Devel, Ericsson se bazeaza in procesul de recrutare pe recomandarile facute de angajati, strategie care permite atragerea de oameni buni din piata si care scurteaza perioadele dedicate proceselor de recrutare.
"La inceput, preluam in intregime forecast-ul de recrutare al Ericsson. In lunile de varf se faceau liste scurte care ar fi permis pana la 100 de angajari", precizeaza Putinica. IP Devel functioneaza ca un prim filtru de selectie a candidatilor, alcatuind liste scurte pentru diverse pozitii cautate de clienti, intocmai ca o agentie de recrutare. Dureaza intre trei saptamani si o luna si jumatate din momentul in care este primita cererea de recrutare de la client si pana in momentul in care angajatul ajunge sa lucreze in compania respectiva.
Loredana Cretu, 25 de ani, a fost angajata in toamna anului trecut in centrul de servicii al Ericsson ca inginer back-office.
"Am vazut descrierea postului pe un site de recrutare. Oricum voiam sa fac o schimbare in cariera, am aplicat si am fost sunata de cei de la IP Devel. Am avut un interviu telefonic, apoi unul face-to-face. Dupa care au urmat un test psihologic, un interviu pe partea tehnica si o parte de interviu in engleza. Apoi am primit un telefon in care mi se spunea ca voi avea un interviu cu cei de la Ericsson", spune ea.
Managerii din Ericsson primesc listele scurte si sunt programate apoi interviuri cu candidatii, care se intalnesc cu managerul direct si un reprezentant al departamentului de HR.
Dupa ce a lucrat opt luni ca inginer back-office, asigurand suport tehnic clientilor globali ai Ericsson, Loredana a fost promovata ca team leader front office, coordonand in prezent o echipa de zece ingineri.
Intre timp, s-a implicat si in activitatea de recrutare a Ericsson, participand la targuri de joburi, unde facea selectia CV-urilor din punct de vedere tehnic si a pastrat legatura cu departamentul de recrutare al IP Devel, de data aceasta din perspectiva de manager care cauta cei mai buni oameni pentru echipa sa. Spune ca a apreciat cel mai mult in procesul de recrutare interviul telefonic, in timpul caruia s-a vazut foarte clar ce isi dorea de la un loc de munca si ce i s-ar potrivi mai bine, precum si faptul ca a fost foarte bine definit angajatorul. "Intr-un astfel de proces de recrutare, un departament de resurse umane generalist nu poate vedea toate abilitatile tehnice ale candidatului", spune Cretu.
In prezent, exista pe piata companii specizate in recrutare pentru industria IT&C sau care au departamente specializate, ca Von Consulting, Lugera & Makler, Brainspotting sau Barnett McCall Recruitment. Avanatajul IP Devel este de a fi chiar in mijlocul industriei.
"Interviurile sunt de valoare, stim ce sa ii intrebam pe candidati, la ce fel de competente sa ne uitam si ce este relevant pentru angajatori", spune Putinica, care admite ca piata fortei de munca are foarte putine resurse disponibile in acest moment in ceea ce priveste oferta de specialisti pentru industria de IT&C.
CEO-ul IP Devel spune ca activitatile de recrutare pentru companii din industria IT si telecom nu interfereaza cu activitatile curente de recrutare ale companiei pe care o conduce, intrucat "aproximativ 99% dintre candidati nu se potrivesc cu profilul cautat de IP Devel". "Daca s-ar intampla ca profilul candidatilor sa se suprapuna pe cel pe care il cautam pentru IP Devel, am refuza proiectul."
Mai mult decat atat, exista clauze contractuale intre IP Devel si clientii sai pe partea de recrutare care protejeaza partile implicate de "scenariile creative" la care s-ar putea gandi angajatii romani. "Nu recrutam pozitii competititve intre companiile care ne sunt clienti", explica Putinica.
Cat priveste preluarea de catre Enea si eventualitatea ca suedezii sa intervina asupra deciziei lui Putinica de a pastra activitatea de recrutare, CEO-ul IP Devel spune ca "nimeni nu ar strica ceva care merge bine si aduce profit".
In 2007, aproximativ 2-3% din cifra de afaceri a IP Devel a venit din activitati de recrutare, ceea ce inseamna ca serviciile de plasare de personal au adus aproximativ 120.000 de euro la businessul companiei.
"In 2008 estimam afaceri de 5 milioane de euro, iar activitatile de recrutare vor contribui cu aproximativ 10% (500.000 de euro - n.r.)", spune Putinica.
IP Devel ofera servicii de "permanent placement" pentru pozitii de entry-level si specialisti pentru jucatorii din industria IT&C prin intermediul unui departament specializat in recrutare, format din 8 oameni.
Serviciul de "permanent placement" dezvoltat de IP Devel nu este un serviciu de recrutare, subliniaza Putinica. "Un serviciu de recrutare inseamna sa dai cateva cautari pe internet si sa trimiti CV-ul la client. Cand trimitem oameni la client, avem un profil destul de complex. Mai mult decat atat, cand preluam un proiect, trebuie sa prezentam compania angajatoare din interior, ca si cum ar fi a noastra", incheie CEO-ul IP Devel.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO