Profesii

Cum sa ajungi sa verifici conturile firmelor

01.09.2003, 00:00 244



Aproape oriunde in lume, conturile unei compenii trebuie inspectate si verificate de o firma independenta de contabili autorizati sau de un organism guvernamental independent creat in acest scop. Aceasta verificare este numita audit, iar cei care o efectueaza poarta numele de auditori. Auditarea este o afacere veche; cuvantul deriva din termenul latin pentru auz si insemna "ascultarea" la care il supunea proprietarul pamantului pe arendasul sau, acesta fiind obligat sa dea socoteala pentru felul in care isi indeplinea datoria. Astazi, auditorii sunt numiti de actionari, iar principala lor preocupare este aceea de a verifica daca intradevar conturile oglindesc corect si veridic situatia respectivei companii.



In Romania, modul de organizare a activitatii de audit si de exercitare a profesiei de auditor financiar este reglementat de Ordonanta 75/1999, republicata recent in Monitorul Oficial.



Pentru a deveni auditor financiar, o persoana fizica trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:



1. Sa fi efectuat un stagiu practic de trei ani in activitatea de audit financiar, stagiul putand incepe numai daca sunt licentiati ai unei facultati cu profil economic si au o vechime in activitatea financiar - contabila de minimum 4 ani sau au calitatea de expert contabil, respectiv contabil autorizat cu studii superioare economice, si daca au promovat testul de verificare a cunostintelor in domeniul financiar - contabil, pentru accesul la stagiu. Stagiarii pot efectua programul de pregatire practica in cadrul unor cabinete individuale sau societati de profil, cu forme legale de incadrare sau fara remuneratie. La finalul pregatirii, ei vor primi o adeverinta de efectuare a stagiului.



2. Sa promoveze examenul de aptitudini profesionale pe care le organizeaza Camera Auditorilor Financiari din Romania. Examenul consta in sustinerea de probe scrise la urmatoarele discipline: audit financiar, contabilitate generala (reglementari nationale, europene si internationale; aspecte teoretice, metodologice si practice privind tratamentele contabile potrivit standardelor de contabilitate internationala; evaluarea elementelor bilantiere, determinarea profitului si pierderii), analiza si evaluarea critica a situatiilor financiare, reguli de consolidare a conturilor, contabilitatea costurilor si comtabilitate manageriala; relatia dintre contabilitate si management, audit intern, standardele privind intocmirea situatiilor financiare si a bilanturilor consolidate si metodele de evaluare a elementelor bilantiere si de determinare a profitului si pierderii, norme legale si profesionale privind auditul financiar al situatiilor financiare si al celorlalte documente contabile si persoanele care efectueaza audit financiar, drept comercial, drept fiscal, drept civil, dreptul muncii si protectiei sociale, sisteme informationale si sisteme informatice, economia intreprinderii, economie generala si financiara, matematica si statistica si principii de baza privind managementul financiar al intreprinderii.



Actul normativ stabileste ca nu pot fi auditori financiari activi intr-o entitate economica rudele sau afinii de pana la gradul al patrulea inclusiv ori sotii administratorilor, persoanele care primesc, sub orice forma, un salariu sau o remuneratie pentru alte functii decat cea de auditor de la administratori sau entitatea economica auditata, persoanele carora le este interzisa functia de administrator, precum si persoanele care, pe durata exercitarii profesiei de auditor financiar activ au atributii de control financiar in cadrul Ministerului Finantelor sau al altor institutii publice.



La cerere, Camera Auditorilor Financiari din Romania poate sa atribuie calitatea si poate sa acorde dreptul de exercitare a profesiei de auditor financiar si persoanei care indeplineste urmatoarele conditii:



* Poseda o calificare profesionala in audit financiar sau in profesii asimilate acestuia, atribuita de alt stat in acord cu reglementarile specifice acelui stat;



* A fost pentru cel putin trei ani auditor independent sau sau angajatul, asociatul sau actionarul unei societati ori grup de societati care are in obiectul de activitate auditul financiar;



* Face dovada ca poseda cunostintele necesare pentru desfasurarea acestei activitati.



Dupa ce toate aceste conditii sunt indeplinite, auditorii pot desfasura activitati de: audit financiar; audit intern; consultanta financiar - contabila si fiscala; asigurare a managementului financiar - contabil; pregatire profesionala de specialitate in domeniu; expertiza contabila; evaluare; reorganizare judiciara si lichidare.
miruna.lebedencu@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO