Profesii

Executivii romani, umar la umar cu europenii la salarii

18.02.2008, 21:35 20

"In unele cazuri, salariile pe pozitii de middle si top management, in industrii ca banking sau FMCG, sunt mai mari decat in alte tari europene. La nivel de entry-level si pentru joburi foarte de top suntem sub alte piete", afirma Panos Manolopoulos, managing partner al firmei de executive search Stanton Chase Romania. Spre comparatie, un middle manager care lucreaza in Olanda castiga aproximativ 100.000 de euro pe an, ceea ce inseamna peste 8.300 de euro pe luna, in timp ce salariul unui manager de top poate ajunge si pana la 2 mil. euro anual (165.000 de euro pe luna), la care se adauga pachete de actiuni sau posibilitatea de a achizitiona actiuni la preturi preferentiale.
Salariile in tarile nordice sunt sensibil mai mici decat in restul tarilor Europei Continentale. "Un managing director al unei companii cu afaceri de 100 de milioane de euro castiga intre 200.000 si 250.000 de euro pe an (16.600 - 21.000 de euro pe luna - n.r.)", afirma Mikael Stelander, global practice leader Technology si partener in cadrul biroului din Helsinky al Stanton Chase.
Numitorul comun la care ajunge o analiza comparativa intre salariile managerilor romani si cei din tari ca Serbia si Bulgaria este urmatorul: marje salariale foarte mari pentru aceleasi pozitii, piata nefiind suficient reglata in acest sens in economiile emergente.
"Datorita faptului ca exista o lupta pentru ocuparea anumitor pozitii intre companiile din Serbia, multe companii platesc mai mult decat ar trebui. Pentru joburi de top management, salariile se incadreaza intre 2.500 si 10.000 de euro lunar net. Beneficiile uzuale sunt masina de firma, asigurare de sanatate, schema de bonusare, telefon mobil si laptop", afirma Milos Tucakovic, managing partner al biroului Stanton Chase din Belgrad. Dupa aderarea la Uniunea Europeana, angajatorii bulgari au devenit mai flexibili si au inceput sa ofere pachete competitive managerilor-cheie pentru a preintampina migratia acestora in alte tari europene.
"Salariile pentru pozitii de middle si top management nu sunt inca reglate, astfel incat intalnim diferente mari intre salariul minim si cel maxim. Depinde de originea companiei - daca este locala sau are prezenta multinationala -, dimensiunea companiei, de numarul de angajati, de cifra de afaceri", spune Darina Peneva, general managerul biroului din Sofia al Stanton Chase.
Pe de alta parte, salariile din Marea Britanie si Elvetia sunt cu 50-75% mai mari decat in Spania, unde managerii care ocupa pozitti de middle si top management castiga cu 30% mai putin decat omologii lor din Olanda si Franta, dar cu 30% mai mult decat cei din Portugalia, afirma Jorge Fidalgo Urgoiti, managing partner al biroului din Madrid al Stanton Chase.


Unde lipsesc managerii
Daca la nivel local se vorbeste tot mai des despre un deficit de personal managerial care duce la cresteri salariale usor artificiale in domenii ca real estate-ul sau serviciile financiare, nici alte tari europene nu stau foarte bine cand vine vorba de gasirea celor mai buni manageri.
Ca si in Romania, in anii ?90, multi manageri sarbi au plecat pe joburi mai bine platite in Occident, fenomen ce a lasat un gol semnificativ pe piata fortei de munca. Iar acum incep sa se intoarca. "Interesant este ca asteptarile lor salariale sunt mai modeste decat ale managerilor locali", spune Milos Tucakovic. Cat priveste existenta unui deficit de manageri pe piata finlandeza, specialistii in executive search admit ca este tot mai greu sa gaseasca manageri.
"Baby-boom-erii se pensioneaza si in acest fel Finlanda pierde aproximativ 100.000 de oameni din forta de munca in fiecare an, piedere esalonata pentru urmatorii cinci ani. Este foarte mult pentru o tara care are o populatie de
5 milioane de locuitori", afirma Mikael Stelander, global practice leader Technology si partener in cadrul biroului din Helsinky.
"Olanda are manageri cu deschidere internationala, care vorbesc multe limbi straine, cu spirit antreprenorial dezvoltat si foarte mobili. Nu avem o problema in a gasi manageri pentru clientii nostri", spune Peter de Jong, vicepresedinte EMEA si managing director al biroului Stanton Chase din Amsterdam.
In acelasi timp, el admite ca in randul generatiilor mai tinere se remarca o tendinta de contrabalansare intre viata profesionala si cea privata, in sensul ca acestia tind sa petreaca mai mult timp cu familiile lor.
"Acest lucru, alaturi de problemele de ordin logistic (trafic intens in zona de vest a tarii - n.r.), poate afecta decizia tinerilor de a se muta intr-o alta regiune", explica Peter de Jong.
Niciun manager roman nu a fost recrutat de birourile Stanton Chase din Olanda, Finlanda sau Bulgaria. Biroul din Serbia deruleaza in prezent un proces de angajare a unui manager roman si este in negocieri cu un altul. Pe de alta parte, se face simtita o alta tendinta pe piata: managerii romani incep sa se intoarca acasa.


Piata de executive search
Profilul pietei de executive search din Romania se apropie cel mai mult de tari ca Bulgaria sau Serbia, desi se pare ca piata locala a fortei de munca la nivel de management este mult mai matura decat alte tari balcanice.
"Companiile au identificat potentialul resursei umane si au crescut cheltuielile in aceasta directie. Romania se indreapta spre ceea ce putem numi o piata matura", explica Panos Manolopoulus, managing partner al biroului local al Stanton Chase.
Cu toate acestea, cererea este mare, iar oferta mica. Pe langa cresterile salariale, un alt efect este faptul ca discutiile despre beneficii au inceput sa se poarte si la nivel de middle management.
Piata de executive search din Olanda ramane fragmentata si competitiva, insa se poate vorbi despre ea ca despre o piata matura, specializata, intrucat majoritatea companiilor relevante din domeniu sunt prezente.
Piata de executive search din Finlanda prezinta trasaturile specifice tuturor tarilor nordice: toti jucatorii internationali sunt prezenti, cu exceptia Russel Reynolds, Spencer Stuart, conexiunile europene sunt foarte puternice si exista avantajul legaturii cu Rusia.
Pe termen scurt si mediu, piata europeana de executive search va continua sa fie divizata intre companiile internationale si firmele sau head-hunterii cu prezenta locala. "Cat priveste clientii, vor creste centralizarea si internationalizarea. Pentru jucatorii din executive search, acest lucru va insemna mai multe contacte cu departamentele de achizitie centrale si mai multe contacte internationale", spune Peter de Jong.

De unde vin diferentele

Raportul dintre costul vietii si calitatea vietii pare sa fie cel mai important indicator in functie de care difera salariile in diferite tari si regiuni.

Un alt criteriu este gradul de dezvoltare al pietei, precum si deschiderea internationala. Olanda, spre exemplu, este considerata o poarta comerciala spre Europa, fapt ce contribuie la salarii mai mari.

Exista si alte explicatii cu privire la diferentele salariale. "Daca mediul economic este mai stabil, cum se intampla in Finlanda, nivelul salarial tinde sa fie putin mai scazut. Spre exemplu, in Rusia, unde riscurile in business sunt mai ridicate, si salariile vor fi mai mari", explica Mikael Stelander, global practice leader Technology si partener in cadrul biroului Stanton Chase din Helsinky.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO