Profesii

Final neasteptat pentru ?urmeaza-ti pasiunea"

11.10.2004, 00:00 24



Probabil ca multi dintre noi au auzit de nenumarate ori indemnuri precum "Urmeaza-ti pasiunea" sau "Fa ce-ti place si banii nu vor intarzia sa apara". Realitatea este insa ca facand ce-ti place, este foarte probabil sa nu ajungi niciodata sa ai bani suficienti pentru a duce un trai decent. E adevarat, unii oameni se afla in postura fericita in care fac ceea ce isi doresc si, pe deasupra, sunt si impliniti din punct de vedere material. Altii fac bani mai putini, dar sunt multumiti, dar milioane de oameni si-au urmat pasiunea si nu au reusit sa castige destui bani ca sa poata avea un statut economic mediu.



Specialistii in resurse umane spun ca problema provine din faptul ca prea multi oameni tanjesc dupa acelasi numar restrans de cariere posibile, de exemplu, artele, sau munca non-profit. Deoarece angajatorii din aceste domenii primesc zeci, daca nu sute de cereri de angajare pentru fiecare job, trebuie sa fii un superstar, sau o persoana cu foarte multe contacte, ca sa reusesti sa primesti serviciul dorit. In multe cazuri, salariile tind sa fie foarte scazute, sau chiar inexistente. Cu alte cuvinte, fa ce-ti place, si munca voluntara te asteapta!



Studiile recente au aratat ca, in mod ironic, procentul mic al oamenilor care traiesc dupa principiul "alegeti cariera pe care ti-o doresti cu adevarat" nu sunt mai fericiti decat oamenii care lucreaza intr-un loc pe care nu il agreeaza in mod deosebit.



Iar explicatia nu este foarte complicata. Nu numai ca salariile carierelor "cool" tind sa fie scazute, dar angajatorii din aceste locuri stiu ca nu trebuie sa-si trateze angajatii cu manusi deoarece sute de alte persoane isi doresc mult sa aiba "oportunitatea" de a lucra 60 de ore pe saptamana pentru 27,5 dolari (fara beneficii), doar pentru a avea sentimentul "placut" de a sti ca joci un rol imortant in salvarea vreunei specii de animal pe cale de disparitie. Asa ca sunt destule persoane nefericite in asa-zisele locuri de munca "fericite".



Acelasi lucru este valabil chiar si pentru carierele intr-adevar reusite. Daca ne gandim numai la cate staruri s-au confruntat cu probleme grav cu drogurile sau cu starile depresive. Kurt Cobain, Janis Joplin sau John Belushi si-au iubit "din plin" carierele de succes, atat de mult incat au sfarsit prin a se sinucide.



Exista insa si categoria celor pentru care statutul profesional reprezinta elementul determinat in alegerea unui loc de munca. Este cazul celor care invata mii de pagini de legislatie, pentru a deveni apoi juristi, sau, cei mai norocosi, avocati in firme celebre de avocatura.



O alta categorie aparte este cea formata din persoanele care se injosesc pentru a urca pe scara sociala. Acestia sunt cei care isi fac un obicei din a-si lingusi seful, zambesc tot timpul, petrec ani intregi la cursuri de pregatire numai pentru ca lucrul acesta da bine in Curriculum Vitae. Si toate astea pentru ca in ziua in care vor ocupa pozitia pe care au vanat-o atat de mult sa ajunga ca, dupa 12 ore de munca, sa se prabuseasca epuizati pe canapeaua din sufragerie si sa se intrebe dezamagiti: "Asta este tot?".



Prin contrast, daca job-ul tau este unul obisnuit, de exemplu, director de marketing la o companie, angajatorul stie ca nu sunt alte sute de persoane capabile sa faca ceea ce tu stii sa faci. Asa ca, pentru a te pastra, viitorul sef iti va oferi, mai degraba, niste conditii de munca decente, se va purta rezonabil cu tine si iti va da posibilitati de a invata, de a te afirma. In plus, te va plati in consecinta. Acestea sunt lucrurile care iti vor oferi satisfactii mai mari decat iti poate oferi o cariera "cool".



Spui ca vrei sa ai un statut privilegiat? Daca nu esti superstar (foarte inteligent, inspirat, cu o personalitate puternica si cu multe relatii), renunta la acest vis. Statutul poate fi, in multe cazuri, un inamic al succesului.



Multumirea in ceea ce priveste cariera, poate fi gasita, mai degraba, in job-uri fara foarte mare importanta. Daca cineva nu te respecta pentru ca nu ocupi o functie foarte importanta, nu merita sa iti fie prieteni.



Daca ai spirit de antreprenor, deschide-ti propria afacere. Sigur ca statisticile spun ca numai 20% din noile afaceri nu rezista mai mult de cinci ani, dar nu dispera! Expertii spun ca pentru a avea o sansa, cheia consta in: "Nu inova!". Copiaza o idee de succes, simpla, dar aplicabila. Inovatiile sunt riscante. Produsul tau ar putea sa nu functioneze, poate publicului nu ii va placea, sau un competitor te va scoate de pe piata. Vrei sa joci rolul de cobai? Gandeste-te sa gasesti o idee de afacere care sa-ti aduca o coada de clienti la usa. De exemplu, vezi o cafenea care functioneaza, sau un fast-food plin? Deschide unul similar, intr-un cartier din apropiere. Sansele de succes vor fi cu atat mai mari, cu cat oamenii stiu la ce sa se astepte. Indreapta-ti dorinta de inovare catre hobby-urile de acasa.



O alta metoda de a gasi o afacere buna este de a alege una nu foarte placuta, de exemplu, reparatii in domeniul automatic, sau un magazin de telefoane mobile. Foarte putini oameni de succes intra in asemenea afaceri, asa ca daca faci o treaba buna, vei avea, probabil, si profituri pe masura..



Crezi ca nu ai cunostintele necesare pentru a conduce o afacere? Nici o problema. Sa zicem ca nu te pricepi sa faci reparatii. Atunci poti sa angajezi un mecanic pe care il platesti bine, cum la fel de bine poti sa incepi sa te vezi cu oameni care lucreaza deja in domeniu si de la care ai putea sa inveti multe lucruri despre business-ul respectiv. Important este sa investesti in capitalul uman.



Te vei simti mai bine cu munca pe care o faci, cand oamenii vor veni la tine si iti vor multumi pentru serviciile tale de calitate. Si faptul ca vei fi proprietarul afacerii personale, in schimbul muncii pe care o faci pana la extenuare pentru altcineva, te va face sa ai o parere mai buna despre tine si abilitatile tale de a conduce si a realiza ceva pe cont propriu. Daca inceperea unei afaceri proprii pare o idee infricosatoare, poti sa iei in considerare varianta francizei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO