Profesii

Firmele romanesti, foarte optimiste in ceea ce priveste numarul de angajati in 2006

12.12.2005, 20:08 21

Previziunile pentru 2006 ale firmelor romanesti in ceea ce priveste evolutia numarului de angajati sunt foarte optimiste, situandu-se la nivelul cel mai ridicat fata de tarile membre ale Uniunii Europene si statele candidate, releva Sondajul Economic European, realizat de Eurochambres in 23 de tari.

Astfel, aproape 43% din companiile autohtone au apreciat ca anul viitor se asteapta sa aiba un personal mai numeros. Alaturi de Romania, printre cele mai optimiste state in aceasta privinta se mai numara Finlanda, Grecia, Cipru si Malta.

Asteptarile sunt diferite insa pentru firmele din sectorul productiv si cele din servicii. Astfel, in timp ce 47% firmele din sectorul serviciilor se asteapta ca numarul de angajati sa creasca, cele din sectorul de productie par mai putin optimiste, in conditiile in care doar 44,6% din repondenti se asteapta sa aiba mai multi salariati anul viitor.

De asemenea, piata romaneasca a muncii arata un pic diferit fata de anul trecut, in conditiile in care 45,7% dintre companiile chestionate au raportat cresteri ale fortei de munca angajate. Conform aceluiasi studiu, numarul de angajati din servicii a inregistrat o usoara scadere, in comparatie cu cel din productie.

Pentru anul viitor, aproape 42% din firmele romanesti nu prevad nici o modificare a numarului locurilor de munca. Aproape 48% dintre firmele din sectorul de servicii considera ca nivelul fortei de munca angajate va ramane constant, in timp ce doar 37% dintre cele de productie asteapta acelasi lucru.

Chiar daca ramane la cote destul de ridicate, increderea romanilor in ceea ce priveste perspectivele de dezvoltare a propriilor afaceri pentru anul viitor a scazut in comparatie cu anul care se incheie, in conditiile in care tot mai multe companii spun ca se confrunta cu o competitie din ce in ce mai dura.

Cu toate acestea, aproape doua treimi din companiile intervievate vad o imbunatatire a climatului de afaceri in 2006. Asteptarile sunt sustinute de evolutia economiei romanesti din ultimii cinci ani, progres recunoscut si semnalat si de catre Comisia Europeana.

De asemenea, performanta si increderea constant crescande ale companiilor straine care opereaza in Romania reprezinta factori care pot contribui la cresterea indicelui general de incredere, arata sondajul.

Romanii par optimisti si in ceea ce priveste nivelul investitiilor pentru anul viitor, peste doua treimi dintre cei intervievati asteptandu-se ca acesta sa creasca. Principalul motiv invocat este perspectiva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

Si din acest punct de vedere previziunile sunt mai ridicate pentru sectorul de servicii decat pentru cel de productie, indicand probabil tendintele de dezvoltare pentru viitor. liviu.alexandrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO