Profesii

Mai putin de plata pentru asigurarile de accidente de munca

15.01.2008, 18:32 17

Angajatorii ar putea plati mai putin pentru asigurarile de accidente de munca si boli profesionale, cota maxima aplicata asupra sumei veniturilor brute realizate lunar urmand sa scada de la 3,6% la 2%, potrivit unui proiect de hotarare supus dezbaterii publice de Ministerul Muncii.
Proiectul de Hotarare privind aprobarea Normelor metodologice de calcul al contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale pastreaza limita minima de 0,4% din veniturile brute lunare.
Cotele pentru asigurarile de accidente de munca se stabilesc in functie de clasa de risc determinata in functie de frecventa accidentelor din fiecare activitate economica.
Potrivit proiectului de act normativ, cele mai mici contributii, respectiv 0,4%, se platesc in sectorul comertului si serviciilor (leasing, inchirieri, asigurari, intermedieri etc). La polul opus se situeaza industria extractiva si siderurgia, unde contributia este de 1,38%, pana la 1,53%. Acestea sunt de altfel cele mai mari contributii prevazute pentru angajatori, in anexele proiectului de act normativ neexistand nicio activitate economica cu grad maxim de risc pentru care sa se aplice o cota de 2%.
"Urmare a modificarii limitelor cotelor de contributie, respectiv pentru 2008 intre 0,4% - 2% din suma veniturilor brute realizate lunar si a actualizarii Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, a fost necesara revizuirea hotararii de guvern privind normele metodologice de calcul al contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale. Deoarece anul 2008 reprezinta primul an de functionare dupa noile clase CAEN, clasele de risc se stabilesc, dupa caz, pe baza mediei indicilor de frecventa aferenti claselor CAEN", se arata in nota de fundamentare.
In urma stabilirii noilor cote, se estimeaza o scadere a fiscalitatii prin reducerea contributiei medii de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale la nivelul economiei nationale cu 26.65 la suta, respectiv de la 1,032 la 0,757, avand efect pozitiv asupra mediului de afaceri din toate sectoarele economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO