Profesii

Managerii romani ocupa birourile multinationalelor

07.07.2003, 00:00 10



Experienta managementului expat a avut un un impact major asupra pietei fortei de munca din Romania, la nivel managerial. La inceputul anilor '90, companiile multinationale care au venit in Romania si-au adus propria echipa de conducere. Treptat, locul managerilor straini a fost preluat de cei romani, in special din randul celor "crescuti" din punct de vedere profesional de expati. Astfel ca, acum, tot mai multe companii straine apeleaza la serviciile managerilor romani.



Numarul pozitiilor cu functie de conducere disponibile pentru romani in cadrul companiilor private este in crestere in ultima perioada, ca urmare a unui val de investitii in special in sectorul de retail si in cel de productie, apreciaza reprezentantii firmelor de recrutare de personal.



De ce aleg companiile straine manageri romani? Pentru ca acestia au avantajul cunoasterii in detaliu a mediului de afaceri romanesc, au un nivel de expertiza crescut, in parte si datorita transferului de know-how efectuat de catre managementul expat si, in plus, primesc pachete salariale net inferioare fata de omologii straini - care sunt purtatori, de cele mai multe ori, de cheltuieli de relocare acordate de compania-mama.



"Companiile multinationale care vin sa investeasca in Romania prefera candidatii romani, pentru ca expatriatii sunt mai scumpi si nu cunosc suficient piata", spune Minerva Cernea, director pentru Romania al companiei Pederson & Partners, specializata in cautarea de manageri.



Dar lucrurile nu se opresc aici. Nu numai ca multinationalele au format un management romanesc de calitate, dar au inceput si sa-l exporte dupa principiul: "un manager roman e la fel de bun, sau aproape la fel de bun, ca unul britanic, dar ne costa mai putin. De ce nu l-am trimite pe el sa preia operatiunile noastre din X?".



"Cresterea in ultimii ani a nivelului de pregatire al candidatiilor romani a facut ca acestia sa ajunga acum in pozitii de conducere pe plan regional sau chiar in cadrul unor companii din Occident", a mai spus Cernea.



In schimb, ea a aratat ca mentalitatea este de multe ori un obstacol pentru candidatii romani. "Se cauta persoane pana in patruzeci de ani, care sa fi avut o experienta cat mai mica in vechiul sistem, care sa fie energice si ambitioase", a completat ea.



O alta problema cu care se confrunta firmele aflate in cautare de personal este faptul ca numeroase oportunitati de cariera sunt in alte orase decat in cel de rezidenta al candidatilor, iar acestia se decid mai greu sa se mute.



In al treilea rand, o situatie extrem de des intalnita la tineri este "nerabdarea" lor in a avansa in cariera.



"De multe ori, raman in cadrul unei companii pentru o perioada de un an sau doi - insuficienta, dupa parerea mea, pentru a face intr-adevar ceva. Cred ca intervalul dupa care poti sa speri in mod real ca vei avansa este de trei-patru ani", a apreciat Cernea.



Reprezentantul Pederson & Partners a adaugat ca, in opinia sa, industriile aflate in plina dezvoltare in Romania si, prin urmare, domeniile in care exista cerere pentru pozitiile cu functie de conducere sunt industria alimentara, a bauturilor, cea farmaceutica, a cosmeticelor, a tutunului, de productie, dar si companiile care administreaza fonduri de investitii.



Pe de alta parte, Cernea a spus ca, desi nivelul cunostintelor este extrem de important, iar detinerea unui Master of Business Administration (MBA) este un avantaj, calitatile personale par a fi - in cele mai multe cazuri - decisive.



"Ceea ce se cauta in primul rand la cei selectati pentru posturi manageriale este determinarea, ambitia personala", a conchis reprezentantul firmei de recrutare.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO