Profesii

MBA versus Executive MBA

14.01.2008, 14:33 156

"Un manager trebuie sa actioneze in trei zone: networking, comunicare si cunostinte tehnice. Programul Executive acopera echilibrat cele trei componente, un program non-executive pune mai mult accent pe partea tehnica", isi motiveaza alegerea Emil Bituleanu, presedinte al Libra Bank, care a absolvit programul de EMBA al Asebuss.
La randul sau, Cristina-Maria Danila, manager productie si impachetare tigarete in cadrul Philip Morris Romania si absolventa a programului de MBA Romano-Canadian, spune ca, avand la baza studii tehnice si experienta in zona de productie si servicii suport in cadrul unei multinationale, a ales un astfel de program pentru a-si largi si imbunatati intelegerea proceselor de business atat la nivel micro, cat si macro. "Consider ca cei doi ani in cadrul programului MBA sunt echivalenti cu zece ani de practica de business", explica Danila.
Atat MBA-ul (Master of Business Administration), cat si EMBA-ul (Executive Master of Business Administration) sunt programe de master in administrarea afacerilor, specifice invatamantului economic, intrucat nu se regasesc in cadrul altor domenii ale invatamantului superior, cum ar fi politehnica, arhitectura, medicina sau constructiile. Principala diferenta vine la nivelul publicului-tinta. Un program MBA se adreseaza cu precadere tinerilor absolventi de facultate, cu experienta redusa in munca si care isi propun specializarea intr-un anumit domeniu, in vederea avansarii intr-o pozitie manageriala, in timp ce accederea in cadrul unui program de EMBA este putin mai restrictiva. In general, acesta se adreseaza managerilor care au acumulat deja o experienta manageriala cuprinsa intre 3 si 5 ani.
Ce urmareste un candidat la un MBA fata de unul care aplica pentru un EMBA? "Un program Executive MBA reprezinta un master in administrarea afacerilor adresat unui segment specific de piata, respectiv managerilor, executivilor, cu o bogata experienta de munca. Acestia urmaresc intelegerea intr-o maniera integrata a disciplinelor de management general, in vederea avansarii spre pozitii de top management sau gestionarii mai eficiente a propriei companii", spune Marcel Duhaneanu, rectorul Scolii Postuniversitare de Afaceri Romano-Americane Asebuss.
Aceasta diferenta intre background-ul candidatilor conduce la o noua linie de separatie: varsta medie a cursantilor unui program de MBA arareori ajunge la 30 de ani, in timp ce in cazul unui EMBA, media de varsta este de 35 de ani.
"In cadrul EMBA-ului, media de varsta este de peste 35 de ani, in timp ce in cazul MBA-ului aceasta se situeaza in jurul varstei de 30 - 32 de ani", spune Adriana Dutescu, director Bucharest School of Management, care ofera MBA-ul Romano-Canadian.
Programa unui Executive MBA cuprinde, in general, aceleasi discipline ca in cazul unui MBA, diferentiate prin metoda de predare si studiile de caz utilizate.
Adriana Dutescu spune ca nu exista diferente mari la nivel de structura a programului, astfel incat daca o scoala ofera un program MBA si unul EMBA, diferentele in structura programelor vor fi sub 10%. "Nu exista diferente la nivel de diploma. Indiferent de absolvire, pe diploma scrie absolvent de MBA", afirma ea.
Programul Executive MBA se desfasoara pe grupe de studii si este axat pe analiza studiilor de caz, are un puternic caracter interactiv si este centrat pe modalitatile de aplicare a teoriei in activitatea practica. "La EMBA cursurile au un caracter practic mult mai pronuntat: mai multe proiecte, business consulting, business trip-uri (calatorii de business - n.r.), concentrandu-se pe informatii legate de interactiunea companiei cu mediul exterior", explica Dutescu.
Prin urmare, principala diferenta consta in selectia participantilor celor doua programe, respectiv nivelul ierarhic pe care acestia se situeaza si de obiectivele de cariera pe care si le propun.
"In general, un absolvent de facultate cu doi-trei ani experienta de munca se poate inscrie intr-un program de MBA, in timp ce un manager, care detine obligatoriu diploma de licenta, poate aplica intr-un program de Executive MBA doar daca are minimum trei ani de experienta intr-o pozitie de conducere", subliniaza Duhaneanu.
Conceptul de experienta manageriala se refera la persoanele care detin functii de conducere la nivel mediu sau superior, specialisti sau antreprenori, indiferent daca pregatirea lor universitara nu este economica. Astfel, desi majoritatea cursantilor programelor de administrare a afacerilor sunt absolventi de ASE, la astfel de programe se inscriu si ingineri, medici sau filologi, aflati in functii de conducere si care au nevoie de cunostinte la un nivel comparativ cu cel al partenerilor de afaceri de peste hotare.
"Cursantii nostri sunt directori finan-ciari, de vanzari sau marketing, consultanti, intreprinzatori, specialisti, in general, fiind eligibili cei care gestioneaza resurse, coordoneaza echipe sau administreaza diverse proiecte", spune Duhaneanu, subliniind ca tocmai aceasta diversitate de profesionisti ajuta la crearea unei atmosfere stimulative si interactive, in care fiecare participant beneficiaza de un schimb reciproc de experienta.
Dincolo de diferentele legate de experienta in management, candidatii pentru admiterea in cadrul unui program de Executive MBA pot fi adesea evaluati mai strict, pe baza contributiei pe care o pot aduce programului.
"Exista situatii in care aplicantilor la un program de MBA nu li se solicita niciun fel de experienta profesionala, insa trebuie sa treaca testul GMAT (Testul pentru Admitere la Studii Postuniversitare de Management - n.r.). O diploma de MBA este, prin excelenta, o diploma de management general", spune Sabine Zellenberg - Executive MBA CEE, Executive Academy of Vienna University of Economics and Business Administration, care ofera programul de Executive MBA si pe piata romaneasca.
Chiar daca disciplinele si programa sunt, in mare, aceleasi, formatul claselor este cel care difera. "Intr-un program de MBA, studentii aleg de obicei in fiecare trimestru cursurile pe care le vor urma. In cazul unui Executive MBA, pe de alta parte, studentii urmeaza un sistem de cursuri progresiv, avand aceiasi colegi pe toata durata programului", afirma Zellenberg.
Criteriile care diferentiaza un program tin de structura, posibilitatile de networking, sistemul de predare, experienta si pregatirea profesorilor. Nu in ultimul rand, pretul unui master de administrarea afacerilor poate fi decisiv in momentul alegerii unui program in detrimentul altuia.
Exista programe MBA mai scumpe decat cele de EMBA, dar si reciproca este valabila. Insa in cazul unei scoli de afaceri care ofera ambele programe, de obicei EMBA-ul va fi mai scump. Astfel, desi nu exista o regula generala, nici in Romania, nici in strainatate, pe piata locala cele mai scumpe doua programe de master in administrarea afacerilor sunt doua EMBA-uri: programul organizat de Universitatea de Stiinte Economice si Administrative din Viena (WU), care costa 35.000 de euro, in timp ce pretul programului de EMBA oferit de Asebuss ajunge la 18.000 de euro.
Desi pentru piata locala nu exista cifre exacte, numarul programelor de MBA este mai mare decat al celor EMBA. La nivel international, exista peste 3.000 de programe MBA si doar 1.000 de programe Executive MBA.
O alta diferenta vine din faptul ca urmarea unui program de Executive MBA le permite managerilor sa continue sa lucreze full-time, majoritatea cursurilor fiind programate in week-end-uri sau seara, spre deosebire de cursurile full-time din cazul unui program obisnuit de MBA. Mai exact, pe durata unui program de MBA, multi dintre cursanti isi intrerup temporar activitatea la job. Pe de alta parte, organizatiile recunosc skill-urile dobandite de absolventii de MBA sau EMBA si ii recompenseaza adesea prin promovari in structurile superioare de management.
In general, cresterea salariala dupa absolvire este unul dintre principalele atuuri cu care se prezinta scolile care ofera programe de MBA sau de EMBA. Si, spun absolventii, acest lucru chiar se intampla: salariile cresc si promovarile nu intarzie sa vina dupa absolvire, indiferent de natura programului. Spre exemplu, 43% dintre absolventii programului organizat de WU Executive Academy din Viena au promovat pe o pozitie de CEO, partener sau membru al board-ului dupa EMBA, in timp ce in cazul a 79% dintre acestia salariile au crescut dupa absolvire.
Alegerea unui master de administrare in afaceri nu este o sarcina tocmai usoara. Iar in conditiile in care urmarea unui astfel de program nu este neaparat repetitiva, managerii trebuie sa se gandeasca de mai mult de doua ori atunci cand aleg in ce directie se vor indrepta. Ce trebuie luat in considerare? "Reputatia univerisitatii care ofera diploma, calitatea actului de predare, educatia si experienta manageriala anterioara a studentilor implicati in program, dar si programa in sine trebuie sa fie analizate cu foarte mare atentie in momentul in care se face evaluarea unui program de master in administrarea afacerilor", spune profesorul Bodo Schlegelmilch, decanul WU Executive Academy din Viena.
Ce se intampla dupa? In general, exista trei optiuni mari pe care le poate lua in considerare un manager dupa absolvire: avansare in compania in care lucreaza deja, schimbarea jobului, respectiv trecerea intr-o alta companie pe o pozitie mai buna, si antreprenoriatul.
Daca absoventii de MBA vizeaza si, uneori, chiar obtin cresteri salariale, deschiderea de noi oportunitati de cariera sau avansarea intr-o pozitie de manager functional - sef de departament, director de marketing sau director financiar, absolventii de EMBA au drept obiective de cariera avansarea dinspre pozitia de manager functional catre cea de management general sau antreprenoriat, deschiderea de oportunitati in noi domenii de activitate si alte domenii de management, explica Marcel Duhaneanu, care da drept exemplu o schimbare radicala a domeniului dupa absolvirea unui EMBA, dinspre banking spre industria hoteliera.
"Un absolvent MBA se familiarizeaza in principal cu abilitatile si cunostintele necesare unei anumite functiuni de management, cum ar fi HR-ul, finantele sau marketing-ul, in timp ce un absolvent EMBA obtine o abordare integrata a functiunilor de management si invata sa evalueze un business din perspectiva de management general", mai spune rectorul Asebuss.
In timp ce un program de MBA ii pregateste pe tinerii profesionisti pentru noi niveluri de leadership, prin intermediul unui program de Executive MBA, studentii ajung la un nivel mai sofisticat de cu-nostinte si de skill-uri, cu privire la o gama foarte larga de teme de management contemporane, inclusiv in ceea ce priveste "intelegerea unei gandiri strategice si planificarea intr-o lume economica tot mai competitiva", afirma si Sabine Zellenberg.
Presedintele Libra Bank considera ca cel mai mare beneficiu al unui program Executive este schimbarea de atitudine. Te ajuta sa privesti si sa abordezi businessul intr-un mod unitar si compact, pe termen lung, imbinand aici atat functionarea propriu-zisa a afacerii, cat si oamenii", spune el. Printre avantajele unui MBA, Cristina-Maria Danila, de la Philip Morris Romania, subliniaza "dezvoltarea abilitatii de lucru in diferite echipe si o mai buna intelegere a dinamicii relatiilor". MBA sau EMBA, fiecare are avantajele sale. Important este ca fiecare manager sa analizeze oferta si sa identifice acel program care se potriveste cel mai bine cu nevoile si planurile sale de cariera. Pentru ca altfel un master de administrare a afacerilor, oricare ar fi el, risca sa lase in urma doar o investitie de cateva mii sau chiar zeci de mii de euro si o diploma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO