Profesii

Nokia ii aduce acasa pe romanii din strainatate

Nokia ii aduce acasa pe romanii din strainatate

80% din locurile de munca din fabrica Nokia din Romania vor fi in productie

14.06.2007, 18:54 32

Mai multi tineri romani aflati in strainatate au inceput sa trimita mailuri cu CV-uri catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) din Cluj, prin care isi exprima intentia de a-si parasi joburile din Germania, Olanda, Spania pentru a lucra in fabrica pe care concernul finlandez Nokia o va construi in localitatea Jucu, situata la 30 de kilometri de Cluj-Napoca.
Ei nu sunt singurii interesati de un loc de munca in compania finlandeza, Agentia de Munca din Cluj primind mesaje si de la tineri din marile orase ale tarii.
"Ma numesc Ramona si va scriu in legatura cu recrutarile de la Nokia din 29 iunie. Momentan sunt doctoranda in Olanda, la Universitatea Tehnica Eindhoven. Proiectul meu se finalizeaza anul viitor si as dori foarte mult sa particip la targul de joburi. De fapt am si cumparat bilet de avion special pentru acest targ".
Asa incepe unul din mailurile prin care tinerii romanii plecati in strainatate isi exprima interesul pentru investitia din Cluj.
In timp ce unii stiu chiar si departamentul in care ar dori sa lucreze in cadrul fabricii producatorului de telefoane mobile, altii se multumesc cu orice pozitie.
Ramona spune ca este "foarte interesata de un job in Research & Development", in timp ce Claudia Cesa, cercetator in Julich, Germania, spune pur si simplu ca doreste sa lucreze la Nokia.
"Romanii din strainatate vin cu alt tip de mentalitate si sunt constienti ca acolo unde nu sunt jocuri politice sau clientelare poti sa avansezi in cadrul unei companii, chiar daca incepi de jos", a explicat Daniel Don, directorul AJOFM Cluj, interesul tinerilor din strainatate pentru locurile de munca oferite de Nokia. Nu numai tineri romani din strainatate, dar si cei din tara sunt hotarati sa lucreze la fabrica Nokia de la Jucu.
"Am inteles din presa ca institutia dumneavoastra va organiza un targ de joburi pentru recrutarea de personal pentru concernul finlandez Nokia. As vrea sa stiu in ce data are loc acest targ si unde se va desfasura", intreaba Vasile din Satu-Mare.
Mihai Bera, inginer din Sibiu, are 26 de ani si doreste si el sa afle "mai multe informatii despre posturi disponibile si orice alt fel de informatii despre fabrica Nokia care se va deschide la Cluj".
Clujenii cu studii superioare nu pierd nici ei timpul si au trimis mai multe e-mailuri ce fac dovada interesului pentru viitoarele joburi de la Nokia.
Orieta Habala are o vechime de 7 ani, intr-un post de consilier juridic, in cadrul unei institutii publice, dar trage nadejde ca va gasi un post identic "sau alte posturi TESA" in cadrul producatorului de aparate de telefonie mobila.
La randul sau, Radu M. Campean este inginer in telecomunicatii, "angajat in prezent ca 'software tester' in cadrul unei companii care dezvolta solutii software proprietare", dar solicita detalii legate de targul de joburi din 29 iunie, unde spera sa isi gaseasca un post similar.
Cei mai multi tineri care au trimis mailuri si
CV-uri doresc in primul rand mai multe detalii cu privire la locurile de munca pe care compania finlandeza le va oferi. Unii dintre ei sunt critici si atrag atentia asupra faptului ca nu se gasesc date de contact directe ale reprezentantilor viitoarei fabrici de la Jucu, iar altii isi arata usoara nemultumire fata de data la care a fost fixata bursa locurilor de munca.
Este cazul lui Tiberiu Morosan, care solicita ca organizatorii sa tina de cont de fapul ca "lunile iunie, iulie si august sunt luni de concediu, in care nu toti cei care doresc sa participe la acest targ de joburi sunt in localitate". Tanarul si-a planificat un concediu in Spania, astfel ca targul locurilor de munca de la Nokia l-a prins "pe nepusa masa", el solicitand in acest sens posibilitatea de a sustine mini-interviul prevazut, direct din Spania.
Claudia Cesa, cercetatoarea din Germania, cere si ea, in acest sens, ajutorul celor care se ocupa de recrutarea de personal pentru finlandezi.
Producatorul finlandez va organiza, cu ajutorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj o bursa a locurilor de munca pentru fabrica pe care o va construi la Jucu, unde erau anuntate 1.300 de posturi disponibile, dar locurile au fost reduse la 500. Potrivit directorului AJOFM Cluj, aproximativ 20% din totalul joburilor vor reprezenta functii manageriale, restul fiind destinate oparatorilor care vor asambala componentele telefoanelor mobile.
Don afirma ca un absolvent de studii superioare, fie de profil tehnic sau uman, poate incepe sa lucreze ca operator, dar va avea sanse reale de a avansa pe un post superior, gen supervisor. "Am fost dati un pic peste cap de faptul ca incepem tarziu campania de mediatizare a bursei locurilor de munca, dar ne asteptam la cel putin 6.000 de candidati" a adaugat directorul AJOFM.

Cum se vor face angajarile
Persoanele care doresc sa se angajeze la fabrica din Jucu a Nokia vor participa, cu ocazia Bursei locurilor de munca din 29 iunie, la un preinterviu ce urmeaza sa fie sustinut, in limba romana, in fata consilierilor AJOFM, instruiti special in acest sens de catre reprezentantii Nokia Europa. Candidatii va trebui sa completeze, de asemenea, formulare tipizate in limba romana. Departamentul de Resurse Umane al Nokia Romania, care va fi primul format dupa desfasurarea Bursei, va selecta, in doua luni, candidatii care vor participa la runda finala de interviuri, in care se vor intalni cu conducerea Nokia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO