Profesii

Noua sefi de cosmar. Al vostru care este?

13.12.2004, 00:00 17

Nu cred ca exista vreo persoana care sa nu fi auzit in cercul sau de prieteni critici la adresa sefilor: "Nu-mi place deloc!", "Habar nu are ce inseamna sa conduca o firma!" sau "In locul lui as face lucrurile de zece ori mai bine!". Cea mai mare parte a criticilor vizeaza relatia cu subalternii si atentia pe care sefii o acorda subordonatilor.


Si n-am fi singurii. Un studiu realizat recent de CareerBuilder a aratat ca circa doua treimi din angajati sunt nemultumiti de sefii lor. Acestia pun la indoiala abilitatea managerului de a conduce, 22% din repondenti declarand ca nu au incredere in seful lor.


Se pare ca sansele de a intalni un sef care sa-ti faca viata grea la birou sunt destul de mari. S-ar putea sa ai ghinionul sa dai peste o persoana care te pune sa-i faci o lucrare pe care o va folosi la cursurile de MBA si apoi iti atrage atentia ca nu folosesti timpul de lucru asa cum trebuie. Si exemplele pot continua. Totusi, mai e o speranta. Expertii au identificat mai multe tipuri de sefi de cosmar si au cateva sfaturi pentru a le putea face fata.




Monstrul controlor - tine cont de fiecare miscare pe care o faceti.


Cum sa va descurcati: Bombardati-l cu e-mailuri, rapoarte si intalniri. S-ar putea sa fie coplesit si sa renunte la comportamentul de controlor.




Amicul - incearca sa obtina cat mai multe informatii personale, de parca ati fi cei mai buni prieteni.


Cum sa va descurcati: Pastrati distanta. Inventati un hobby, invitati-l in locuri unde singur nu ar veni si evitati imbratisarile.




Dependentul de munca - si-a sacrificat viata pentru slujba si asteapta acelasi lucru de la dumneavoastra.


Cum sa va descurcati: Spuneti-i ca viata continua si dupa programul de munca. Discutati despre familie, prieteni si pasiuni de cate ori aveti ocazia.



Cel care spune glume proaste - are intotdeauna pregatita o gluma, care intotdeauna este proasta.


Cum sa va descurcati: Fiti pregatit pentru a primi palme la figurat si pentru rasete fortate. Apoi schimbati subiectul.



Asul in delegare - este genul care ia numai laurii, nu si spinii. Aranjeaza ca altii sa se prabuseasca.


Cum sa va descurcati: in scris, sfatuiti-va in legatura cu toate planurile si deciziile importante, dar fiti pregatit pentru negatii daca nu merge totul bine.



Managerul Da/Nu - nu ii pasa prea mult de informatii sau discutii in plus. Pur si simplu vrea ca orice problema sa se reduca la "da" sau "nu".


Cum sa va descurcati: Prezentati proiecte cu mai multe variante de actiune. Daca va cere parerea, prezentati-o verbal.



Seful Pasiv-Agresiv - amana, se plange ca nu ii ajunge timpul si apoi da vina pe ceilalti pentru un lucru nefacut cum trebuie.


Cum sa va descurcati: implicati-i si pe altii in proiecte, astfel incat sa aveti martori la indemana.



Indecisul - are nevoie sa consulte surse diferite inainte de a lua o hotarare.


Cum sa va descurcati: Prezentati-i orice intrebare ca si cum ati face un sondaj de opinie.



Seful Afaceri Personale - nu poate sa separe afacerile de viata personala.


Cum sa va descurcati: timpul petrecut la serviciu sa fie ceva placut, deoarece orice incident v-ar putea ruina relatia profesionala.



Pe termen lung, cosmarul se poate transforma intr-un vis frumos. Superiorul poate constitui factorul de motivatie care sa va determine sa schimbati lucrurile in mai bine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO