Profesii

Nu fortati angajatii sa-si amane vacanta

21.06.2004, 00:00 24



Respira adanc, zambeste si relaxeaza-te: esti in vacanta! Este timpul sa te arunci in valuri, sa te tavalesti prin nisip si sa stai intins la la soare. Dar nu te face prea comod. Abia cand incepi sa te simti bine iti dai seama ca este deja timpul sa te intorci la lucru.



Daca nu traiesti in Europa, Australia sau Asia, probabil ca primesti doua saptamani de concediu platit in fiecare an. Potrivit statisticilor, Danemarca ofera circa 31 de zile libere pe an, in timp ce in Belgia, Marea Britanie si Olanda angajatii au 20 de zile de concediu. In ceea ce priveste Romania, angajatii au dreptul la minimum 20 de zile lucratoare de concediu platit.



Cu toate acestea, conjunctura economica actuala a determinat cele mai multe companii sa nu mai faca angajari si sa creasca volumul de munca al angajatilor. In aceste conditii, multi dintre angajati se vad pusi in postura de a-si amana concediile in lipsa unor inlocuitori.



Exista sefi care fac greseala sa-i forteze pe angajati sa-si amane vacanta. Elena si-a anuntat sefii ca intentioneaza sa plece in concediu. In replica, acestia i-au spus ca nu poate sa faca acest lucru pentru ca este nevoie de ea pentru a lucra la un nou proiect. "Cum poti sa te gandesti la vacanta?", i-au spus acestia. Elena si-a amanat concediul cu o luna, apoi cu inca una. Si ea nu este singura in aceasta situatie. Studii recente au aratat ca, pe plan global, una din sase persoane nu pleaca in concediu. Cercetatorii britanici spun ca aceste persoane devin deprimate, stresate si se imbolnavesc mai des si lipsesc mai mult de la serviciu. Astfel, este mult mai bine ca angajatii sa plece in vacanta atunci cand simt ca trebuie sa o faca deoarece astfel isi incarca bateriile si la intoarcere vor fi mult mai pregatiti sa faca fata mai multor sarcini.



Daca te afli in situatia in care esti fortat sa-ti amani vacanta, nu o face! Aranjeaza-ti in asa fel lucrurile la birou incat sa poti pleca si numai cateva zile.



Inainte de plecare incearca sa intuiesti care vor fi problemele care ar putea sa apara. Deleaga responsabilitatile in mod clar: X se va ocupa de asta, Y de asta. Trimite un e-mail tuturor colaboratorilor prin care ii anunti ca pleci si ca, in caz de probleme, ii pot contacta pe colegii tai ramasi la birou. Astfel, telefonul nu va mai suna chiar cand te pregatesti sa intri in apa.



Daca slujba presupune lucru intelectual, care nu depinde decat de calculator/laptop si internet, asta nu inseamna ca trebuie sa iti iei de lucru in vacanta! Fa tot posibilul sa nu cazi in aceasta capcana si sa creezi un precedent nedorit mai ales de colegii tai.



Pe de alta parte, clientii ar putea sa interprezete ca neseriozitate faptul ca persoana lor de contact din cadrul unei firme poate fi apelata la orice ora, indiferent de situatie - "Nu aveti destui oameni? Nu exista cineva care sa va inlocuiasca?".



Un concediu nu inseamna ca inainte cu doua saptamani si alte doua dupa trebuie sa tragi cat sapte, pentru a "acoperi" lipsa ta. Priveste in jur si incearca sa afli daca ceilalti fac la fel. Nu? Atunci inseamna ca exista deja un sistem (care functioneaza) de inlocuire a oamenilor aflati pe malul marii/coasta muntelui, la odihna. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca cel care te va inlocui are tot ce-i trebuie pentru a-si face treaba asa cum trebuie. Lasa la o parte gandurile negre si bucura-te: esti in concediu!
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO