Profesii

Obisnuinta romanilor de a prinde radacini intr-un oras pare sa cedeze

18.07.2005, 19:27 27

Migratia de personal este unul din fenomenele pregnante care afecteaza piata muncii din Romania in ultimii ani. Despre migratia externa s-a discutat mult si se cauta in continuare solutii pentru a motiva tinerii sa ramana in tara. Dar atunci cand este vorba de deplasarile personalului spre zonele dinamice de afaceri, prin schimbarea de locatie si de tip de serviciu, aceasta incepe sa arate ca procesul de auto-reglare al economiei de piata prinde viata si in Romania.

Exista doua directii ale fenomenului migratiei de personal, care, potrivit specialistilor in resurse umane, sunt aspecte ce confera normalitate unui sistem economic sanatos, atat timp cat sunt mentinute in limite acceptabile.

Este vorba, in primul rand, despre fluctuatia de personal, ceea ce inseamna mutarea angajatilor dintr-o companie in alta si miscarile de personal la nivelul regiunilor tarii.



Aer proaspat, din afara

"In fiecare firma exista un nucleu de personal, cu experienta profesionala, care agreeaza climatul organizational al companiei, identificandu-se cu aceasta. Acestia sunt angajatii care sunt mentinuti in cadrul firmei mai mult timp prin diferite politici de fidelizare. Alaturi de acestia mai exista o alta categorie care, in timp, realizeaza ca nu sunt multumiti de sistemul dupa care functioneaza compania si pleaca. Partea buna este ca ei vin cu idei noi, aduc ''aer proaspat'' in organizatie", este de parere Edit Todoran, manager general al firmei Commodo, care ofera consultanta in resurse umane.

Cea de-a doua directie a fenomenului migratiei de personal este relocarea, adica schimbarea locului de munca dintr-o localitate in alta, mobilul unei asemenea decizii fiind, de obicei, pachetul salarial, pe care noua firma il ofera. "In ultimii doi ani pare sa cedeze obisnuinta romanilor de a prinde radacini intr-un oras. Fenomenul este intalnit mai des in posturile de top management", crede Edit Todoran.

Cauza principala a aparitiei migratiei de personal si a generalizarii acesteia, ca fenomen social este cresterea economica. Specialistii sunt insa de parere ca, in Romania nu putem vorbi, inca, de fenomenul fluctuatiei pe ansamblul economiei. "Sunt insa anumite domenii unde fluctuatia este mai masiva, ceea ce ridica, in fapt, media generala.



Nu le place la masini si la textile

FluctuaTia difera si in functie de zona, de nivelul ierarhic sau chiar de perioada din an la care ne raportam", sustine Ovidiu Vilceanu, operational manager in cadrul firmei Sales Consulting, care ofera servicii in domeniul resurselor umane.

El este de parere ca domeniile cu migratie ridicata de personal sunt industria auto si industria textila.

"In aceste domenii fluctuatia atinge cote de 10-15% pe luna, ceea ce inseamna ca la 1.000 de muncitori, lunar pleaca si trebuie inlocuiti aproximativ 100 de oameni. Aceste cote sunt in mare parte datorate miscarilor de personal la nivelul operatorilor de linie sau al muncitorilor", declara Ovidiu Vilceanu. Un alt domeniu in care fluctuatia fortei de munca este ridicata este sectorul vanzarilor. Zone mai stabile din acest punct de vedere sunt unele segmente de productie si cel financiar-contabil.



Cei mai dinamici, banatenii

Exista zone ale tarii, cum ar fi Banatul, unde de exemplu, datorita investitiilor masive in anumite industrii, se poate vorbi de un fenomen de migratie dus la extrem.

"Exista aici persoane care imediat ce apare o noua companie isi schimba locul de munca pentru o diferenta salariala nesemnificativa - asa-numitii mercenari de pe piata muncii", mai declara Vilceanu. Este in final, o problema de maturitate a pietei muncii care, pusa in fata unei cresteri economice sustinute, cu multe optiuni salariale sau profesionale, reactioneaza ca atare. anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO