Profesii

Patriciu vrea sa intre pe piata de MBA in parteneriat cu o universitate straina

Patriciu vrea sa intre pe piata de MBA in parteneriat cu o universitate straina

Dinu Patriciu, CEO al Rompetrol

24.10.2008, 17:05 28

Pe termen scurt, planurile lui Patriciu se refera la dezvoltarea de programe postuniversitare, de tip Master of Business Administration (MBA) si de tip Master of Arts (MA), urmand ca ulterior sa se concentreze pe programe universitare.

"Prioritatea noastra numarul unu este dezvoltarea unui program de MBA in parteneriat cu o universitate de top. In urmatorii doi ani vom dezvolta programe similare in domenii precum "Government and Public Affairs", arhitectura si arta, urmand ca ulterior sa dezvoltam si o universitate", spune Dinu Patriciu, presedinte si fondator al Fundatiei Dinu Patriciu, prin intermediul careia va fi construita universitatea.
Patriciu intra astfel pe o piata a programelor de MBA si Executive MBA estimata la aproximativ 5 milioane de euro si unde activeaza in prezent 14 institutii de invatamant care ofera programe de master in business.
In prezent, se lucreaza la evaluarea potentialilor parteneri straini si este derulat un studiu de piata. Patriciu spune ca a fost facuta deja o lista scurta cu unele dintre scolile de top din America de Nord si Europa pentru incheierea parteneriatului cu privire la dezvoltarea programului de MBA.
Omul de afaceri spune ca s-a orientat spre institutii de invatamant straine intrucat piata actuala a educatiei din Romania este "subdezvoltata atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ, situatie care este in contradictie cu ritmul de crestere economica al tarii, unul dintre cele mai mari din Europa, existand totodata si o cerere mare de experti calificati".
Reprezentantii fundatiei lucreaza in prezent la elaborarea planului de afaceri, care va fi dezvoltat impreuna cu partenerul ales pentru proiect si urmeaza sa fie finalizat pana la sfarsitul anului.
Desi va targeta in primul rand piata locala, Patriciu spune ca universitatea privata va deservi nu doar Romania, ci si studenti din Balcani si zona Marii Negre. Astfel de hub-uri universitare regionale exista in prezent in Budapesta (Ungaria), unde George Soros a fondat Central European University (CEU) sau la Bled, in Slovenia.
"Obiectivul nostru este ca in termen de zece ani sa avem cea mai performanta universitate din regiune, atat pentru studentii din Romania, cat si pentru cei din afara tarii", explica omul de afaceri.
Universitatea va promova accesul la educatie pentru tinerii cu un pronuntat spirit de initiativa, care au rezultate academice deosebite si un real simt al responsabilitatii sociale.
"Cred ca educatia lor trebuie valorificata in sensul dezvoltarii atat a unui mod de gandire independent, cat si al aptitudinilor personale intr-un cadru de valori si etica", apreciaza Patriciu.
Proiectul universitatii private este dezvoltat prin intermediul Fundatiei Dinu Patriciu, care mai gestioneaza si programele "Inventeaza-ti viitorul!" si "Orizonturi deschise", prin care sunt acordate burse elevilor de liceu si studentilor cu rezultate academice exceptionale, dar cu o situatia materiala precara.
In prezent, fondul fundatiei este de aproximativ 100 mil. dolari (circa 68 mil. euro).
Proiectul va fi realizat in parteneriat cu o universitate straina, de preferinta americana, si va fi demarat in circa trei ani. Locatia pentru construirea universitatii nu a fost stabilita inca.
"In Europa de Vest si in America de Nord, institutiile private de invatamant sunt principala sursa a performantei academice si a rezultatelor deosebite in cercetare. De-a lungul timpului, universitatile private au fost cele care au pregatit generatii intregi", declara anterior pentru ZF Patriciu.
In Romania, functioneaza peste 50 de institutii de invatamant superior de stat si 27 de institutii de invatamant superior particulare acreditate, la care se adauga peste 20 de institutii particulare de invatamant superior acredite sa functioneze provizoriu, arata datele Ministerului Educatiei.
 
CEU Budapesta, una dintre cele mai prestigioase universitati din regiune
 
Patriciu spune ca vrea ca universitatea privata a carei constructie va fi demarata in urmatorii trei ani sa devina "cea mai performanta din regiune in 10 ani". Unul dintre principalii competitori ai unui astfel de proiect este Central European University, din Budapesta, sponsorizata de George Soros in anii '90, si cunoscuta pentru multi sub denumirea prescurtata CEU.
Universitatea are 300 de profesori si 1.400 de studenti din 80 de tari. Cea mai mare parte a studentilor CEU vin din Europa Centrala si de Est, Rusia, Caucaz si Asia Centrala. CEU ofera 30 de programe de master si 11 de doctorat.
Soros a donat universitatii aproximativ 420 de milioane de euro de-a lungul timpului, aceasta fiind, potrivit unor estimari, cea mai mare donatie privata facuta vreodata catre o universitate europeana.
CEU Business School a fost prima institutie dintr-o tara fosta comunista care a oferit diplome de MBA in stilul scolilor occidentale de business.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO