Profesii

Pe scurt

05.07.2009, 16:29 39

Vanzatorii raman cei mai cautati pe site-urile de joburi

Ofertele de job in vanzari domina clasamentul anunturilor de angajare, potrivit principalelor site-uri de recrutare de pe piata. Site-ul Ejobs.ro afiseaza peste 1.400 de pozitii pentru vanzatori, in timp ce Bestjobs.ro afiseaza mai mult de 1.600 de joburi. De asemenea, pe site-ul Myjob.ro exista aproximativ 1.000 de locuri de munca in acest domeniu. Cat priveste nou-intratul pe piata Careerbuilder.ro, desi cu un numar de oferte mai mic (170), sectorul vanzarilor se situeaza tot pe primul loc. Situatia nu difera cu mult fata de anul trecut, cand cei mai cautati candidati erau vanzatorii si specialistii in IT&C. Numarul ofertelor pentru cei din urma s-a redus insa cu mult in prezent. In timp ce anul trecut in domeniul IT&C, Ejobs.ro avea o oferta care depasea 2.000 de locuri de munca, in prezent numarul joburilor disponibile a ajuns la 700. Pe de alta parte, in ceea ce priveste Bestjobs.ro oferta a scazut cu 500 de pozitii fata de 2008. De asemenea, sunt cautati si inginerii, cu un numar de aproximativ 1.500 de pozitii postate pe site-urile de recrutare. Conform anunturilor afisate, cele mai sarace domenii in ceea ce priveste numarul de angajari sunt ariile de activitate precum cercetare, metalurgie, petrol si gaze sau protectia mediului. In Bucuresti numarul joburilor libere este de peste 5.700 pe toate cele patru site-uri de recrutare online, cu 2.300 mai putine fata de anul trecut. Pe de alta parte, in momentul de fata locuri de munca disponibile se mai gasesc in Timisoara, peste 1.500 de oferte, sau in Cluj - Napoca, unde sunt disponibile in jur de 1.600 de pozitii.
 
Cursuri gratuite pentru specialistii interesati de eficienta energetica
Schneider Electric, furnizor de echipamente in sectorul distributiei electrice si al automatizarilor industriale, lanseaza Energy University, o comunitate educationala online, care furnizeaza informatii legate de implementarea solutiilor de eficienta energetica. Cursurile se adreseaza specialistilor interesati de utilizarea solutiilor pentru reducerea consumului de energie, dar si managerilor din constructii sau proiectare. Sunt disponibile 11 cursuri online printre care economia eficientei energetice, tehnologii de generare a energiilor alternative sau directii ecologice in designul energetic si de mediu. „Credem ca exista posibilitati importante de economisire a energiei pe termen lung, care nu sunt valorificate indeajuns la momentul actual de catre industrie si consumatori", spune Paul Hamilton, senior vicepresedinte Energy and Solution University. Motivul pentru care compania a luat aceasta decizie este faptul ca din ce in ce mai multe companii sunt interesate de cresterea eficientei si reducerea costurilor. „In momentul de fata toate companiile cauta solutii pentru reducerea consumului energetic si implicit a costurilor de intretinere", apreciaza Camelia Iacob, HR Manager in cadrul Schneider Electric Romania, care a inregistrat afaceri de 65 mil. euro in 2007. Cursurile Energy University sunt oferite gratuit, deocamdata fiind disponibile numai in limba engleza.
 
Oferta de joburi de la targul online Hipo a scazut cu 80% fata de anul trecut
Numarul de oferte de joburi din cadrul editiei de anul acesta a targului online Hipo.ro a scazut cu 80% fata de editia din 2008, cand numarul ofertelor ajungea la 1.000 de pozitii. Anul acesta, in cadrul targului exista 200 de oportunitati de cariera, printre care oferte de job, stagii de internship sau pozitii de management trainee. „Anul trecut era cu totul alta situatia pe piata, fata de ce se intampla acum, insa ceea ce este imbucurator este faptul ca multe companii au lansat pentru prima oara programe de internship", spune Ana Giurca, business development manager la firma de consultanta in resurse umane Catalyst Solutions, care organizeaza cea de-a patra editie a targului de joburi online, deschis pana pe 15 august. Giurca estimeaza ca in cadrul targului, care se adreseaza in special studentilor si absolventilor, se vor face aproximativ 200 de angajari. Printre cele 50 de companii care ofera locuri de munca se numara HP, care recruteaza peste 40 de persoane, Romtelecom sau Eureko, care lanseaza programe de internship sau ING Bank, care continua recrutarea pentru programul de trainee. „Cele mai multe aplicatii se inregistreaza in continuare pentru pozitiile din domeniul bancar si IT si mai ales pentru programele de trainee sau interni din aceste domenii. Numarul aplicatiilor variaza in functie de job, situandu-se in intervalul 200 - 2.000", explica George Samoila, project manager Hipo.ro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO