Profesii

Peste 3 milioane de români au salarii mai mici de 2.000 de lei net pe lună

Peste 3 milioane de români au salarii mai mici de 2.000...

Autor: Adelina Mihai

08.07.2016, 00:07 2302

Mai mult de trei milioane de salariaţi (65% din totalul de 4,7 milioane) au salarii nete de sub de 2.000 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că sunt plătiţi sub nivelul actual al salariului mediu pe economie.

În categoria aceasta intră majoritatea angajaţilor din industrie, cei din sănătate, educaţie, comerţ, construcţii sau hoteluri şi restaurante. Ce soluţii există pentru ca cel mai prost plătiţi angajaţi din economie să treacă pe o treaptă superioară în piramida salariilor din România?

„Pentru ca angajaţii care câştigă sub 2.000 de lei net pe lună să treacă în zona de salarii de 3.000 - 4.000 de lei trebuie să aibă o calificare cu adevărat. Ca angajatori, resimţim lipsa şcolilor profesionale adevărate, cu absolvenţi care cunosc o meserie şi mă refer aici la electricieni, la mecanici sau la operatori. Un electrician cu experienţă câştigă în prezent peste 2.000 de lei net în industrie. Slaba calificare a oamenilor îi aduce în situaţia în care să nu poată emite pretenţii salariale sau să acceseze joburi mai bine plătite”, consideră Nicu Durău, human resources & general affairs director în cadrul producătorului de aluminiu Alro Slatina şi Alum Tulcea.

Statisticile arată că doar 7% dintre angajaţii locali au venituri lunare de peste 4.000 de lei net pe lună, adică circa 340.000 de oameni, aceştia fiind specialişti care lucrează în domenii precum banking, IT, transporturi aeriene, extracţia petrolului brut sau industria tutunului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO