Profesii

Planul de restructurare al Elmec s-a transformat intr-o companie cu 10 angajati

Planul de restructurare al Elmec s-a transformat intr-o companie cu 10 angajati

Yiannis Lagos, managing partner People First: Tinerii romani au un potential remarcabil si dau dovada de intelingenta foarte ridicata. In ciuda faptului ca am lucrat in multe tari din lume, nicaieri nu am intalnit CV-uri redactate mai bine decat in Romania.

19.05.2008, 22:49 90

"Pe vremea cand lucram la Elmec, People First a reprezentat practic programul de restructurare a companiei, fiind gandit ca un concept in care oamenii sunt plasati in centrul sau. Cand spun oameni, ma refer atat la clienti, cat si vanzatorii interni. Restructurarea a vizat departamentele de costumer service, corporate affairs, HR, relatiile cu furnizorii, cu media si pe cel de corporate social responsabilities", spune Lagos, care in prezent ocupa functia de managing partner in cadrul People First.
Practic, conceptul People First inseamna o colaborare intre top si middle management si restul angajatilor. Conceptul presupune ca angajatii trebuie sa primeasca un salariu decent, dar peste media pietei, sa aiba un mediu de lucru placut la birou, sa dispuna de toate echipamentele si tehnologiile necesare lucrului, dar sa si beneficieze de traininguri si programe educationale.
Dupa implementarea People First, angajatii unei companii ar trebui sa fie in stare sa stie ca munca lor este importanta, sa fie constienti de ceea ce se asteapta de la ei.
Grecul nu a reusit sa duca la bun sfarsit planul de restructurare a companiei, deoarece Elmec Sport, compania-mama a Elmec Romania, a fost vanduta. Anul trecut, Homeric Department Stores, detinuta de grupul Laskarides, a achizitionat 51,82% din Elmec Sport, pentru suma de 86,1 mil. euro. "In mod normal, eu as fi vrut sa continuu sa duc la bun sfarsit planul de restructurare al Elmec Romania, dar a fost o decizie luata la nivel de grup si a trebuit sa ma conformez. Dupa tranzactie, nu am mai vazut nicio posibilitate de a realiza misiunea mea, care este in general de a ajuta companiile si oamenii sa-si valorifice potentialul maxim si, astfel, am decis sa plec", mentioneaza Lagos.
Compania People First ofera servicii in trei directii: talent (recrutarea de oameni talentati, formare profesionala si programe de retentie), inteligenta (modele de management si reputatie (certitudinea ca toate deciziile luate au la baza informatii corecte existente in piata).
In prezent, People First are zece angajati full-time, toti romani, care poseda competente in domenii variate, dar si o echipa de consultanti externi.
"In mare parte, echipa care este acum la People First este cea care a contribuit la restructurarea Elmec, iar restul persoanelor le-am recrutat din piata. Pe viitor, daca vom vedea tineri cu potential, cu siguranta ca ii vom aduce in compania noastra. In prezent trecem printr-o etapa lenta de extindere a echipei, iar pana la sfarsitul anului ne propunem sa ajungem la 15 angajati", subliniaza Yiannis Lagos. First People face parte din Global Eye Investment, o companie de investitii.
GIE desfasoara investitii in retail, telecomunicatii, comert sau IT si analizeaza si oportunitati viitoare de investitii, atat sub forma de achizitii, cat si in dezvoltarea de proiecte greenfield. "Vrem sa facem bani, sa obtinem profit, dar sa avem si un anumit impact asupra societatii si a mediului", afirma Lagos, care in cadrul GIE ocupa functia de director executiv.
Grecul considera ca Romania nu duce lipsa de talente, dar multe dintre talentele autohtone sunt deja angrenate in piata fortei de munca, atat intern, cat si extern. "Tinerii din Romania, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, au un potential remarcabil si dau dovada de intelingenta foarte ridicata. In ciuda faptului ca am lucrat in multe tari din lume, nicaieri nu am intalnit CV-uri redactate mai bine decat in Romania", spune Lagos.
Daca in Romania sunt suficiente persoane talentate, pe piata fortei de munca este o criza evidenta de personal, apreciaza grecul. Acest lucru este o consecinta a lipsei de maturitate inregistrata la nivelul businessurilor. Piata fortei de munca din Romania este ralativ tanara, varsta medie a persoanelor din majoritatea pozitiilor de top si middle management fiind cu 7-10 ani mai scazuta decat cea a angajatilor care ocupa posturi similare in Europa. Varsta redusa se traduce automat intr-un nivel similar de experienta. Astfel, lipsa de experienta a managerilor trebuie corelata cu abilitati scazute de administrare a capitalului uman.
De aceea, oamenii aleg sa se mute dintr-un loc de munca in altul dupa perioade foarte scurte de timp. "In medie, angajatii romani stau in somaj circa o luna si jumatate, dupa care se isi gasesc un loc de munca, spre deosebire de Europa de Vest, unde un angajat asteapta in medie 4 luni pana obtine un job", afirma Lagos.
Pe langa criza evidenta existenta pe piata fortei de munca, rata oficiala a somajului la nivel national este foarte scazuta. Mai mult, companiile se lupta intre ele pentru atragerea de personal si de aceea aleg sa mareasca artificial salariul, fapt care duce la aparitia dezordinii pe piata fortei de munca.
"Daca in unele cazuri salariile la nivelul pozitiilor de top si middle management din Romania sunt mai mari decat in vestul Europei, in cazul pozitiilor de entry level romanii sunt remunerati destul de prost, dar cred ca situatia se va schimba in viitor, pe fondul competitiei pentru oameni dintre angajatori", considera Yiannis Lagos.
Una dintre solutiile pentru diminuarea crizei de forta de munca autohtona este data de repatrierea romanilor care lucreaza peste hotare. In repatrierea muncitorilor romani va conta atat salariul oferit, cat si mediul de lucru si relatiile interumane din cadrul companiilor.
"Salarial nu trebuie sa fie singurul criteriu care sa-l determine pe angajat sa ramana sau sa se angajeze intr-o companie. Mediul de lucru si relatiile interumane ar trebui sa fie o prioritate pentru orice angajat, nu doar banii pe care ii primeste. Pentru mine, cel mai mult conteaza provocarile pe care mi le ridica o noua companie, dar si ce fel de oameni intalnesc acolo. Daca la sfarsitul zilei primesc un salariu si nu invat nimic, inseamna ca nu ma intereseaza deloc ceea ce se va intampla in viitor. Munca nu iti aduce nicio satisfactie daca lucrezi doar pentru bani", conchide Lagos.

Yiannis Lagos:
ianuarie 2008 - prezent: managing partner, People First
ianuarie 2008 - prezent: director executiv, Global Eye Investments
mai 2006 - ianuarie 2008: director executiv, Elmec Romania
septembrie 2007 - prezent: partener, Dekon Romania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO