Profesii

Primii cinci recruiteri trag linie: incasari cu 12 mil. euro mai mici decat si-au bugetat

Primii cinci recruiteri trag linie: incasari cu 12 mil. euro mai mici decat si-au bugetat
10.05.2009, 16:00 146

Cel mai mare funizor de servicii de resurse umane din lume, Adecco, este unul din putinii care au inregistrat profit in primul trimestru al acestui an. In acelasi timpm, cifra de afaceri a companiei a scazut cu 25% in primele trei luni fata de 2008.

  
"La finele primului trimestru al lui 2009, grupul de societati (Adecco Romania si Adecco Resurse Umane - n.r.) a inregistrat profit, ceea ce ne indreptateste sa ne concentram in continuare eforturile in acest segment de activitate. Suntem optimisti si datorita faptului ca din ce in ce mai multe societati au realizat nevoia de flexibilitate si accesul in viitor la munca temporara", spune Cristina Radulescu, country manager al Adecco Romania, care a avut afaceri de 23,6 mil. euro si un profit brut de 1,2 mil. euro pe in 2008.
Adecco estima anul trecut ca va inregistra o cifra de afaceri de 30 mil. euro. "Estimarile facute anul trecut cuprindeau si cifra de afaceri a IP Devel si in mod normal ar fi fost realizata. In lei ne-am realizat bugetul pe Adecco Romania si Adecco Resurse Umane. Scaderea cererilor in activitatile de recrutare, munca temporara si outsourcing nu au afectat prevederile bugetare ale anului 2008", explica Radulescu.
Adecco a vandut in 2008 participatia la compania de soft IP Devel.
 
Se reorienteaza spre outplacement
Anul acesta, compania intentioneaza sa se axeze pe furnizarea unor noi servicii. Un prim pas este faptul ca Adecco este si reprezentantul pe piata locala al grupului Lee Hecht Harrison, divizie a grupului Adecco la nivel international specializata in servicii de outplacement si dezvoltare profesionala.
Avand in vedere ca in conditiile actuale nevoia de personal din mai toate companiile este extrem de redusa, multe dintre acestea initiind planuri de restructurare in functie de cerintele pietei, Adecco a renuntat la 15% din angajatii interni, pentru a se adapta cererii in scadere. In prezent in companie lucreaza 85 de angajati, la sfarsitul anului trecut numarul acestora fiind de 100 de persoane. 
"Nu consider ca procentul efectiv de 15% al acestei ajustari este cel semnificativ, ci faptul ca ne dorim ca la sfarsitul anului sa avem acelasi numar de angajati ca si in anul 2008", spune country managerul Adecco.
Filiala locala a grupului olandez Lugera&Makler a inregistrat afaceri de 4,12 milioane de euro in primul trimestru al acestui an, in crestere fata de 3,9 milioane de euro in primul trimestru al anului trecut. Anul trecut, compania a inregistrat afaceri de 18,9 milioane euro, estimarea initiala fiind de 20 mil. euro.
 
Recrutarea, minus 50%
 
Lugera & Makler este singura companie din top cinci care a furnizat informatii referitoare la afacerile de pe primul trimestru al acestui an. Astfel, in primul trimestru al lui 2008 compania a inregistrat afaceri de 4,12 mil. euro, in crestere fata de anul trecut cand acestea erau de 3,9 mil. euro.
Desi activitatile de recrutare au scazut, au existat si divizii unde cererea a fost mai mare. "Recrutarea a scazut in toate domeniile cu peste 50%. Pe de alta parte, printre cele mai profitabile activitati ale companiei se numara cele de payroll, leasing si outsourcing", explica Iuliana Badea, sales manager Lugera & Makler, care cuprinde trei firme si este a doua companie de recrutare de pe piata in functie de cifra de afaceri.
Pe de alta parte, Manpower Romania, care numara in prezent 100 de angajati, a inregistrat anul trecut afaceri de 12 mil. euro, fata de 13,8 mil. euro, cat estimase initial. Pentru 2009 insa, este imposibil de stabilit orice fel de previziune.
"Nu putem face o estimare pe anul acesta. In prezent facem forecast (estimari - n.r.) in fiecare luna, spre deosebire de anul trecut cand faceam acest lucru o data la cateva luni", explica Eliza Nechifor, marketing & communication coordinator al Manpower Romania.
Grupul de firme de recrutare si consultanta in resurse umane Aims, care cuprinde Aims Human Capital si Aims Services, Aims Brasov si Aims Timisoara, a inregistrat anul trecut afaceri de 6,5 mil. euro, fata de 7,36 mil. euro, cat estimau reprezentantii companiei anul trecut.
"Am inregistrat o scadere cu 30% in ceea ce priveste activitatea de recrutare in trimestrul intai in comparatie cu anul trecut, iar in zona de leasing si payroll am inregistrat o crestere cu 10%. In plus, recrutarea a scazut in toate domeniile. Principalul motiv al acestor schimbari tine de criza financiara", explica Mihaela Perianu, director general al grupului de firme Aims, care numara in prezent 379 de angajati, inclusiv angajatii din zona de leasing, anul trecut in companie lucrand 361 de persoane.
In ceea ce priveste Agentia de Servicii Professional, aceasta a inregistrat o cifra de afaceri de 7 mil. euro, dupa ce anul trecut estimase afaceri de 8,3 mil. euro pentru anul 2008.
"Cifra de afaceri pentru anul 2008 a fost de 7 milioane de euro. In actualul context economic previziunile pentru 2009 sunt extrem de greu de facut, pe de o parte din cauza instabilitatii mediului economic si, pe de alta parte, din cauza instabilitatii pietei. Astfel, estimarile sunt dificil de facut, atat in ceea ce priveste incasarile, cat si planurile investitionale", spune Cristina Pasat, directorul general al companiei, care numara 71 de angajati in prezent, cifra asemanatoare cu cea de anul trecut.
Pasat precizeaza ca planurile legate de extinderea Professional pe alte piete sunt active in continuare, insa ramane de vazut care vor fi implicatiile economice pe aceste piete, astfel incat compania sa poata decide amanarea sau nu a acestor planuri.
Spre exemplu, in ceea ce priveste deschiderea birourilor din Macedonia si Albania, momentan nu se poate face niciun fel de anunt de acest gen, insa compania are deja colaboratori care activeaza in aceste zone.
 
Munca temporara castiga teren
 
Aproape toate companiile de pe piata afirma ca numarul recrutarilor a scazut, mai ales in domeniul industrial. In schimb, au fost inregistrate cresteri in ceea ce priveste segmentul de munca temporara.
"Nivelul recrutarilor a scazut semnificativ in primul trimestru al anului, o usoara revenire constatandu-se de curand. Toate domeniile au fost afectate, cu precadere sectorul industrial", explica Radulescu, de la Adecco.
De aceeasi parere este Eliza Nechifor, care apreciaza ca cele mai mari scaderi au avut loc in industria auto, insa industria componentelor auto a inceput sa creasca in ultima perioada intrucat, chiar daca nu se mai cumpara atat de multe masini noi, oamenii au inca nevoie de reparatii pentru cele vechi.
Totodata, companii care nu apelau anul trecut la servicii de munca temporara au inceput sa solicite in prezent astfel de servicii. "Initial, munca temporara a scazut la inceputul anului, insa incepand cu sfarsitul lunii martie si inceputul lui aprilie, a inceput sa creasca cererea", explica Nechifor, care adauga ca a inceput sa se dezvolte partea de recrutare si in cadrul companiilor mici si mijlocii. 
"Dupa o disponibilizare in masa, acordarea de salarii compensatorii, negocieri cu sindicatele, un simplu calcul matematic demonstreaza cat de eficient este sa faci apel la forta de munca temporara", conchide Radulescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO