Profesii

Propunere legislativă: Zilele libere legale care pică într-o zi de sâmbătă sau duminică să fie luate într-o zi lucrătoare din timpul săptămânii

Propunere legislativă: Zilele libere legale care pică...

Autor: Alexandru Nanu

15.05.2022, 09:31 10019

Recent a fost înregistrată la Senat o propunere legislativă prin care se doreşte ca zilele libere legale care pică într-o zi de sâmbătă sau duminică să fie luate într-o zi lucrătoare din timpul săptămânii.

Prezentul proiect legislativ prevede că “acordarea zilelor libere se face de către angajator. în situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, conform propunerii.

“De exemplu, anul acesta, angajatorii vor fi obligaţi să acorde salariaţilor 9 zile libere şi asta pentru că din totalul sărbătorilor legale, un număr de 9 vor fi în cursul săptămânii, iar restul de 6, în weekend. În concluzie, anul acesta, salariaţii români vor avea 2 zile libere legale în plus faţă de anul 2021, când 7 dintre sărbătorile legale au fost în timpul săptămânii, iar restul de 8 în weekend ", conform expunerii de motive.

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Parlament şi să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO