Profesii

Radu Georgescu, director de resurse umane al Lukoil Romania: Lukoil Romania ar putea angaja inca 100 de oameni

Radu Georgescu, director de resurse umane al Lukoil Romania: Lukoil Romania ar putea angaja inca 100 de oameni

Radu Georgescu, director de resurse umane al Lukoil Romania

26.05.2008, 00:20 1858

"In cadrul Lukoil Romania exista cinci persoane care au un MBA, noua au doctorat, 71 au terminat un program de masterat, iar 1.019 dintre angajati sunt absolventi de studii superioare", spune Radu Georgescu, director de resurse umane al Lukoil Romania.
Rusii de la Lukoil sunt prezenti pe piata locala prin intermediul Lukoil Romania, care gestioneaza activitatea de retail, si prin Petrotel Lukoil, fosta rafinarie Petrotel din Ploiesti.
Pe langa cei 3.700 de angajati ai Lukoil Romania, aproximativ 1.100 de persoane lucreaza in cadrul Petrotel Lukoil.
"In ceea ce priveste Lukoil Romania, este posibil ca in acest an sa mai angajam maximum 100 de persoane, in functie de ceea ce se va intampla cu licitatiile la care am participat privind constructia de benzinarii pe autostrazi. De exemplu, daca vom castiga licitatia privind amplasarea de statii pe autostrada Bucuresti - Pitesti, benzinariilor existente li se vor adauga inca 6-7 unitati", spune Georgescu.
In mod normal, numarul mediu de angajati dintr-o benzinarie este de 11 persoane, la care se adauga personal din snack-barurile care vor completa statiile. Intr-un snack bar lucreaza, in medie, 4 persoane. Lukoil Romania a deschis pana acum 12 snack-baruri care completeaza benzinarii existente.


Angajatii Lukoil Romania castiga 2,5 mil. euro lunar
Cei 3.700 de angajati ai Lukoil Romania au, cumulat, un venit lunar mediu de aproximativ 2,5 milioane de euro. Media venitului mediu brut lunar/ angajat in Lukoil Romania este 2.461 de lei (670 de euro), cu aproape 230 de euro mai mare decat salariul mediu brut national contabilizat de Institutul National de Statistica pentru luna martie.
Circa 81% din angajatii Lukoil Romania lucreaza in cele 300 de benzarii de pe piata locala, sub forma de operatori si sefi de statie.
Venitul mediu brut lunar al unui operator de benzinarie este de 1.350 de lei (370 de euro), in vreme ce un sef de statie incaseaza un venit mediu brut lunar de 2.761 de lei (750 de euro), cu peste aproape 11% mai mult decat media pe societate.
Comparativ, salariul mediu brut lunar din industria petroliera s-a plasat anul trecut la 2.071 de lei (565 de euro), in crestere cu 36% fata de anul precedent. Cele mai mari cresteri salariale din 2007
le-au inregistrat angajatii din transporturi aeriene si IT si cercetare, care au primit cu 38% mai multi bani decat anul precedent, in vreme ce salariile muncitorilor din comert au avut aceeasi rata de crestere cu cea a lucratorilor din industria petroliera.
Excluzand bugetul de salarizare, departamentul de resurse umane al Lukoil Romania, care cuprinde opt persoane, dispune de peste 1,2 milioane de dolari anual (0,8 milioane de euro), bani care sunt destinati, printre altele, avizarilor, reavizarilor, certificarilor, organizarii de conferinte si seminarii.


Miza pe tineri
Industria petroliera s-a confruntat in trecut cu un excedent de personal, insa tot surplusul de oameni a fost acaparat de multinationalele de pe piata romaneasca.
"In momentul de fata, putem spune ca piata trebuie sa faca fata unui deficit de personal. De aceea, pentru a reusi sa contracaram situatia existenta, investim foarte mult in formarea de tineri specialisti. De ceva vreme, avem incheiate parteneriate cu Academia de Studii Economice si cu Institutul de Petrol si Gaze din Ploiesti, in vederea recrutarii studentilor din anii terminali", spune Radu Georgescu, directorul de resurse umane al Lukoil Romania. De la inceputul anului, patru studenti au efectuat stagii de practica in cadrul companiei de retail a rusilor.
Cea mai mare fluctuatie din cadrul companiei se inregistreaza in randul angajatilor statiilor. Anual, 45-50 de persoane aleg sa plece din Lukoil. "Este un fenomen normal, iar persoanele care pleaca pot fi inlocuite destul de rapid, datorita bazei de date pe care o avem si planului de succesiune al companiei", apreciaza Georgescu.
Cat priveste aducerea in tara a romanilor care lucreaza in strainatate, directorul de resurse umane al Lukoil spune ca o astfel de varianta implica anumite costuri si ca ar trebui epuizate variantele interne. "Noi, ca si companie privata, nu avem instrumentele necesare prin care am putea stimula romanii care muncesc in strainatate sa se intoarca in tara. Ne-am confruntat insa cu situatii in care angajati care au lucrat la noi si care au plecat timp de un an in Spania, la cules de capsuni, au ales sa revina. Unii au revenit dupa ce am facut o analiza completa ca sa vedem care au fost cauzele care le-au determinat sa paraseasca compania. De ce sa aducem oameni din strainatate, lucru care implica anumite costuri, cand avem resurse in tara?"


Cariera
1998 - prezent: director HR and payroll department, Lukoil Romania
1996 - 1998: director executiv, IBC - reprezentant in Romania al Brunex Overseas (Spania)
1995 - 1996: project manager, AR Consulting Romania
1994 - 1995: HR and communication manager, Darochem Romania

Lukoil, pe scurt
Rusii au intrat pe piata locala in 1998, dupa ce au achizitionat rafinaria ploiesteana Petrotel
Lukoil are in Romania aproximativ 4.800 de angajati, 3.700 in cadrul Lukoil Romania si 1.100 in Petrotel Lukoil
Lukoil Romania a inregistrat un profit operational de 78,9 milioane de dolari (51 mil. euro) in 2007, cu 142% mai mult decat prognoza initiala.
Investitiile totale ale Lukoil in industria petroliera romaneasca depasesc 600 de milioane de dolari (387 mil. euro)

Salarii
670 de euro - venitul lunar mediu brut in Lukoil Romania
370 de euro - venitul lunar mediu brut al unui operator de benzinarie
750 de euro - venit mediu brut lunar sef de statie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO