Profesii

Salarii mai mici pentru cei care isi schimba jobul des

31.03.2008, 16:19 28

Un studiu realizat de o echipa de sociologi de la Universitatea British Columbia arata contrariul: pe termen lung salariatii care isi schimba prea des jobul risca sa isi distruga traiectoria profesionala din punctul de vedere al progresului financiar.
Altfel spus, angajatii care isi schimba frecvent jobul vor castiga pe termen lung un salariu mult mai mic decat cei care s-au dovedit mai fideli unui loc de munca, arata cercetarea care a fost realizata pe un esantion de 6.000 de angajati, carora li s-a ur-marit evolutia profesionala timp de 12 ani.
Mobilitatea pe piata fortei de munca ar putea fi un avantaj pentru angajatii proaspat intrati pe piata muncii, in conditiile in care nu se transforma intr-o succesiune de concedieri, intreruperi frecvente de munca sau parasirea locului de munca din motive familiale.
"In acest caz, un nivel moderat sau chiar inalt de mobilitate poate asigura angajatului venituri egale sau mai mari decat in cazul in care ar ocupa acelasi loc de munca pe o perioada mai mare", spune Sylvia Fuller, sociolog in cadrul Universitatii British Columbia.
Ea a mai adaugat ca in celelalte situatii in care se inregistreaza un grad prea mare de mobilitate, grila de beneficii financiare se deterioreaza pe masura ce salariatul este mai instabil din punct de vedere profesional.
Rezultatele studiului ar putea avea consecinte grave asupra angajatilor din SUA, care considera ca cel mai usor mod de-a primi salarii mai mari este sa isi schimbe locul de munca frecvent. Cu toate acestea, fenomenul mobilitatii ridicate a salariatilor ia amploare in toate sectoarele din economia americana.
Un studiu realizat anul trecut, in martie, de compania de consultanta Novations Grup a evidentiat ca o treime din angajatii care si-au schimbat frecvent locul de munca au avut salarii cu 10-25% mai mici pe termen lung.
"Aceasta cercetare examineaza toate schimbarile pe care le realizeaza angajatii pe parcursul carierei lor, fie ca sunt fortati sa le faca sau nu, si demonstreaza ca evolutia acestor cariere printr-o mobilitate foarte ridicata la locul de munca nu va aduce mereu castiguri mai consistente dupa cum se asteapta salariatii", a adaugat ea. Unul dintre motivele de regres al salariului pe termen lung printre angajatii cu o mobilitate ridicata pe piata muncii este incapacitatea lor de a acumula cunostinte valoroase despre un anumit post comparativ cu ocuparea unui job timp de pana la cinci ani in cadrul aceluiasi angajator.
In primii cinci ani de munca pe acelasi job, traiectoria salariului este una ascendenta, fiecare an de munca fiind asociat cu salarii mai mari cu aproximativ 2,4% pentru barbati si cu 2,95% pentru femei.
Totusi, dupa acesti cinci ani cu un angajator, castigurile obtinute de femei tind sa se stabilizeze, in timp ce pachetul salarial obtinut de barbati se erodeaza.
Specialistii americani au mai aratat ca salariatii care isi schimba frecvent locul de munca pierd foarte mult timp in intervalul in care renunta la un job si cauta altul, de unde rezulta si iesirea din campul de munca pe termen scurt. Cele mai multe cazuri de concedieri sau somaj s-au inregistrat in randul barba-tilor, motivele cele mai frecvente care genereaza aceste situatii fiind proble-mele de familie.
Indiferent de sexul angajatilor, aceste cauze ale schimbarii jobului, precum concedierile, incetarea temporara a lucrului sau plecarile din motive familiale, sunt toate generatoare de venituri mai mici, in-trucat induc perioade de somaj temporar.
Studiul mai arata ca barbatii casatoriti si cei cu statut de parinte care si-au schimbat locul de munca au primit salarii mai mari decat cei necasatoriti si fara copii care au avut aceeasi mobilitate pe piata fortei de munca.
De asemenea, cei casatoriti si cu copii au fost mai putin penalizati la locul de munca pentru concedierile pe care le-au avut decat cei din a doua categorie, care au resimtit mai mult efectul intreruperii muncii.


Americanii isi schimba jobul o data la 4 ani

Englezii si irlandezii sunt angajatii cel mai putin loiali la locul de munca din Europa, schimbandu-si jobul la opt ani in medie, dar continua sa fie mai putin mobili decat salariatii americani, care isi schimba jobul la fiecare patru ani.

Mai putin mobili pe piata muncii sunt grecii, care isi schimba locul de munca la 13 ani, francezii la un interval de 12 ani si germanii la fiecare 10 ani, potrivit unui studiu realizat de Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare.

Ritmul rapid in care apar noi joburi si migrarea accentuata a personalului sunt cateva dintre cauzele care conduc la reducerea intervalului de timp pentru schimbarea unui loc de munca.


Un sfert dintre angajati pleaca in primul an
Un sfert din angajatori se plang ca aproximativ o patrime din salariatii lor pleaca in decursul primului an de angajare, in timp ce mai mult de o cincime din angajatori spun ca pierd jumatate din oamenii recrutati in primul an de activitate, potrivit unui studiu al companiei de consultanta Novations. Mai putin de jumatate din angajatori dispun de un program de integrare a noilor salariati, prin care sa asigure retentia lor in companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO