Profesii

Salariile din banci, cu 30% mai mari in Capitala fata de restul tarii

21.04.2008, 16:10 55

"Aceasta diferenta se resimte mai ales in orasele mici care sunt slab industrializate. Insa odata ce sunt deshise mai multe fabrici, apar si bancile", spune Cornel Dinu, director general al Multi Media Net, companie care a organizat saptamana trecuta targul Banking Jobs, ce a adus intr-un singur loc 13 dintre cele mai importante banci de pe piata. Toate cu un singur scop: sa angajeze cat mai multi oameni.
Potrivit lui Dinu, tinerii care vin la targ cauta in special pozitiile de casier sau consilier vanzari. Majoritatea isi doresc sa intre in sistemul bancar, din acest motiv lasand la o parte discutiile legate de salarii.
Din totalul celor 3.000 joburi din cadrul targului, aproximativ 1.000 au fost in zona de middle management.
Potrivit organizatorilor, salariile oferite pentru pozitiile de middle management sunt de cel putin 1.000 de euro si pot ajunge pana la 2.500 de euro in cazul unui sef de agentie intr-o banca bine pozitionata pe piata.
In alta ordine de idei, Dinu a mai adaugat ca salariile pentru pozitiile de entry level au crescut cu 10% fata de anul trecut, cand variau intre 300 si 350 de euro. Cu toate acestea, tinerii fara experienta care au venit la targ se asteapta de multe ori la salarii de 500 de euro, potrivit organizatorilor.
In domeniul bancar, printre cei mai activi angajatori se numara BRD Groupe Societe Generale care si-a propus sa angajeze anul acesta peste 1.000 de persoane in toata tara. De asemenea, UniCredit Tiriac Bank are disponibile 1.000 de pozitii anul acesta.
Printre bancile prezente la targ s-a aflat BCR, care va recruta aproximativ 500 de candidati pana la sfarsitul lui 2008, anul trecut recrutand aproximativ 600 de persoane. In prezent, compania are peste 20 de pozitii disponibile de Head Office.
"Deocamdata exista o scadere a cererii de candidati, in special datorita faptului ca banca trece printr-un proces de stabilizare. De asemenea, cautam tineri cu studii superioare care au o experienta de minimum un an", au explicat reprezentantii departamentului de resurse umane al BCR.
Cat priveste pozitiile de managent, BCR isi propune sa angajeze numai una sau doua persoane in cadrul targului, in rest se cauta pozitii de executie si joburi extrem de specializate ca analisti sau manageri de credite, care nu este insa o functie de conducere. Pe de alta parte, nu sunt oferite nici pozitii part-time pentru studenti. In schimb, compania isi propune sa ofere stagii de practica pentru cel putin 100 de studenti.
O alta banca prezenta la targ este OTP Bank care pune la dispozitie 50 de pozitii in toata tara. Dintre acestea, numai zece sunt pozitii de top management.
Pentru posturile de entry level OTP Bank ofera salarii de aproximativ 1.200 de lei (330 de euro) care urca in functie de experienta, un angajat cu trei ani de experienta castigand 2.500 de lei (680 de euro).
Pentru pozitiile de management, salariul net poate ajunge pana la 5.000 de lei (1.300 de euro) in functie de departament. Atat poate castiga un branch manager de sucursala. De asemenea, printre cel mai bine platite joburi se numara cele de analist financiar sau cele de area sales manager cu experienta de pana la patru ani.
Alaturi de banci, la targ au fost prezente si societatile de recuperare creante. Una dintre acestea este compania Urban si Asociatii, care si-a propus sa angajeze 500 de reprezentanti vanzari, 300 de colectori debite, 200 de avocati si cativa project manageri.
In cadrul companiei, salariile de baza incep de la 1.700 de lei (460 de euro) si pot fi chiar duble in functie de vanzari si de targetele pe care le atinge fiecare angajat. Pe de alta parte, pentru un project manager salariul porneste de la 2.000 de lei (550 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO