Profesii

Semnele care arata ca poti deveni intreprinzator

08.11.2004, 00:00 60



Multi dintre angajatii de astazi se gandesc zi de zi sa-si deschida propria afacere. Unii o si fac, dar, din pacate, nu multe dintre afaceri supravietuiesc. Nu a fost sa fie. Cum ar putea o persoana sa isi dea seama daca este omul potrivit pentru a se lansa pe cont propriu? Expertii spun ca nu exista o modalitate sigura, dar ca exista o serie de trasaturi comune celor care au renuntat la programul de lucru, pentru a fi proprii lor sefi.



Provin dintr-o familie ai carei membri au o traditie in a nu munci pentru altii. Omenii care au inregistrat succes pe cont propriu au deseori parinti care la randul lor au fost intreprinzatori. Teoretic, este mai usor sa iti gasesti o slujba in cadrul unei companii, decat sa pui tu bazele uneia noi, dar satisfactiile nu pot fi comparate.



Au fost angajati mediocri. De cele mai multe ori, persoanele care si-au cladit o afacere provin din categoria celor care au parasit mai multe locuri de munca. Si nu este vorba despre cei care au fost disponibilizati sau au plecat pentru un loc de munca mai bine platit, ci despre cei care demisioneaza inainte de a fi concediati. Prin aceste schimbari de job, piata muncii spune de fapt ca singura persoana care poate sa te motiveze si sa te conduca esti doart tu.



Vor mai mult decat un loc de munca sigur. Angajatii care au petrecut 25, 30 de ani intr-un singur loc de munca par incredibil de siguri. Dar, cati oameni cunoasteti care sa fie capabili sa stea in cadrul unei organizatii atat de mult timp? Intr-o economie in continua schimbare, securitatea locului de munca e o vorba in vant. Iata cum gandeste un intreprinzator: "Daca lucrez pentru o firma si seful meu e imposibil sau pur si simplu decide ca nu ma place, atunci am plecat de acolo. Securitatea jobului meu depinde de acel om, de acea companie. Dar, daca un client nu ma place si decide sa incerce in alta parte, eu tot am o siguranta care este data de ceilalti clienti ai mei". Cu alte cuvinte: "Mai bine sa am 100 de clienti nebuni, decat un sef idiot".



Au ajuns la capatul drumului. Uneori motivatia pentru a incepe aventura propriei afaceri vine in momentul in care au urcat in varf, se uita in jos si se intreaba: "Ce mai urmeaza?". Orice succes imediat te poate umple de bucurie, dar retragerea timpurie poate transforma oameni dinamici, motivati, in niste legume. Pe de alta parte, motivarea de a porni o afacere poate interveni atunci cand o persoana se afla blocat la mijloc, mai degraba decat in varf. Teama de plafonare poate fi un stimulent foarte puternic, mai ales daca ai in cap o idee mult mai interesanta si care iti da mai mult de lucru.



Au facut deja cercetari. Daca o persoana vorbeste despre propria afacere si inca nu a facut cercetari legate de piata si servicii, atunci poate sa-si ia gandul de la aceasta. Nu te apuca sa-ti faci planuri atat timp cat nu stii daca vei avea clienti.



Au sprijinul familiei. Inceperea unei afaceri este un lucru stresant in cel mai fericit caz. Daca incerci sa faci acest lucru fara sa ai suportul sotiei sau a altor membri ai familiei sau al prietenilor, atunci lucrul pe cont propriu va parea insuportabil.



Stiu ca nu se pot descurca singuri - Poate ca o persoana exceleaza in marketing sau este un bun contabil. Poate ca are abilitati tehnice sau ceative care ii permit sa creeze un produs. Toate acestea sunt lucruri bune, dar este putin probabil ca o persoana sa aiba toate aceste abilitati sau toate abilitatile necesare conducerii unei afaceri. Indiferent daca filosofia ta este "Pot face totul singur", un lucru este cert: nu vei reusi de unul singur si vei avea nevoie de ajutor uneori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO