Profesii

Sfatul specialistului: Intoarcerea la origini: migrarea inversa a fortei de munca din Bucuresti spre provincie

Sfatul specialistului: Intoarcerea la origini: migrarea inversa a fortei de munca din Bucuresti spre provincie

Diana Sandra, consultant resurse umane al Sales Consulting

23.06.2008, 18:36 205

Specialistii sunt de parere ca Bucurestiul este "zona fierbinte" in Romania din motive economice evidente, din rationamente culturale, precum si dintr-o traditie a centralizarii care caracterizeaza societatile in curs de dezvoltare.
Din punct de vedere economic, rationamentul pentru fascinatia pe care provincialul o are pentru Capitala este usor de inteles: "aici sunt banii dumneavoastra". Principalul argument in favoarea Bucurestiului ramane nivelul salarial ridicat, care depaseste cu aproape 30% salariile din provincie.
Trebuie avut insa in vedere faptul ca in determinarea nivelului de atractivitate al unei locatii se iau in calcul mai multi parametri cum ar fi costul vietii, nivelul serviciilor, calitatea vietii per ansamblu.
Un studiu recent in ceea ce priveste calitatea vietii in centrele urbane romanesti a relevat faptul ca orase ca Timisoara, Cluj, Brasov sunt apropiate ca si standard de calitatea vietii din Capitala. Printre criteriile care au stat la baza acestui studiu se numara: accesul la infrastructura (aeroport, autostrada, etc), accesul la comert modern (mall-uri, hipermarketuri), accesul la institutiile de cultura (teatre, filarmonica, cinematografe), accesul la evenimente mondene, situatia economica (salariul mediu, rata somajului, investitiile straine).
In ultimii ani, regiunile de nord si de vest ale tarii au inceput sa prinda un val de dezvoltare care anunta formarea unor centre puternice in afara Capitalei. Tendintele care se fac simtite pe piata fortei de munca anunta faptul ca in anul 2008 vom asista la un proces de uniformizare geografica a planurilor de angajare in Romania.
Prezenta in numar din ce in ce mai ridicat a investitiilor straine pe pietele din Banat, precum si in centrul si nordul Transilvaniei fac ca principalul atu al Capitalei - numarul mare de companii multinationale existente si, implicit, oportunitatile incontestabile pe care piata le ofera - sa isi piarda din relevanta.
Mai mult decat atat, oamenii incep sa priveasca dincolo de avantajele materiale ale traiului in Capitala si sa puna accent pe calitatea vietii dincolo de orele de program si de spatiul biroului in care isi petrec mai bine de o treime din zi.
Un numar tot mai mare de oameni, din pozitii executive, precum si din pozitii de top management, isi manifesta explicit dorinta de a se reintoarce in provincie.
"Traiul in Bucuresti este greoi", sunt vorbele unuia dintre candidati, "traficul este infernal, atomosfera este apasatoare, iar notele de baza ale orasului sunt nepasarea si dezorganizarea. Ai ce face, dar nu ai cand!".
Procentul de strazi nemodernizate, aglomerarea traficului din zona urbana, scaderea considerabila a spatiilor verzi din Bucuresti ca si o consecinta a extinderii imobiliare necontrolate, se repercuteaza iremediabil asupra calitatii vietii. "Am ajuns la Bucuresti ghidat fiind de dorinta afirmarii pe plan profesional", sustine un alt candidat.
"Am facut cateva cercetari inainte si multe, multe calcule din care a reiesit ca succesul pe plan profesional va fi incontestabil mult mai rapid decat daca as ramane in orasul in care mi-am finalizat pregatirea profesionala. A trecut un an de la mutarea mea in Capitala si, desi castig intr-adevar foarte bine, m-am hotarat sa ma intorc in provincie. Traficul infernal si atmosfera greoaie a orasului te obosesc de zeci de ori mai mult decat atributiile pozitiei ocupate, in sine."
Exista un alt segment de "provinciali" care, fascinati de himera Capitalei, au dat curs visului, insa, odata ajunsi acolo, orasul, oamenii si ritmul vietii i-au coplesit. Nu au reusit sa se adapteze din punct de vedere social, blamand "orgoliul metropolitan al bucurestenilor si o oarecare condescendenta fata de restul tarii", iar acum incearca sa se intoarca in orasele de origine. Migrarea fortei de munca dinspre capitala inspre provincie va fi o tendinta din ce in ce mai pregnanta in anii care urmeaza si este un fenomen normal pentru o economie care incepe sa se stabilizeze.
Asa cum afirma sociologul Alfred Bulai, "dezvoltarea dezmembreaza centralizarea". Pe masura ce orasele "provinciale" se vor dezvolta, monopolul Bucurestiului in ceea ce priveste piata fortei de munca va disparea, puterea impartindu-se intre mai multe centre de interes de pe intreg teritoriul tarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO