Profesii

Sfatul specialistului: Specific si local in managementul de HR

31.03.2008, 16:21 21

Aflat inca in stadiul de incercare si eroare si influentat mai mult de cultura companiilor multinationale venite in Romania decat de traditia locala, managementul autohton al resurselor umane beneficiaza de o serie de caracteristici locale foarte pronuntate si nu intotdeauna productive. Iata cateva:
Statutul de strateg si scaunul la masa top managerilor sunt inca inaccesibile multor manageri RU autohtoni. Desi in ultima vreme se pledeaza tot mai serios pentru alinierea strategiilor de resurse umane la strategiile globale ale companiilor, sunt inca putine companiile care atribuie departamentului de resurse umane rolul binemeritat.
Importul sistemelor de management al resurselor umane din cadrul firmelor mama se realizeaza adesea fara adaptarea lor la specificul local. Multe companii multinationale aduc teste specifice de selectie si evaluare a personalului sau diverse alte proceduri, fara sa realizeze ca utilitatea si rezultatele sunt influentate de perceptia si specificul autohton.
Lipsa de flexibilitate in ceea ce priveste pachetele salariale si de beneficii se resimte si ea. Datorata atat politicii fiscale, cat si lipsei de preocupare si chiar creativitate a celor care le stabilesc, pachetele salariale au devenit salariu fix, iar pachetele de beneficii cuprind bonuri de masa, masina, laptop si telefon. Este inutil de precizat ca in multe din cazuri acestea reprezinta instrumente de lucru si nu bonificatii.
Din ce in ce mai multe companii isi rafineaza pachetele, insa uita adesea sa le adapteze specificului organizational. Exista astfel abonamente la fitness sau asigurari stomatologice, fara sa se tina cont ca poate angajatii prefera bonuri de gradinita si de masa. De regula pachetele de beneficii sunt stabilite in functie de costuri si parteneriate strategice cu diversi furnizori, fara sa conteze si necesitatile angajatilor.
Un subcapitol aparte se cuvine pachetelor de relocare. Intr-o piata a muncii din ce in ce mai dificila si imobila la nivel de relocari, companiile uita sa incurajeze mobilitatea prin compensari specifice. De cele mai multe ori acestea fie lipsesc, fie se prezinta sub forma unui bonus initial. Totusi cele mai mari probleme tin de imposibilitatea gasirii unei locuinte intr-un timp scurt si de reintregirea familiei, elemente pe care companiile tind sa le ignore.
Timpul de lucru ramane insa cel mai important fetis al angajatorului roman. Rigiditatea sa reprezinta o caracteristica aproape generalizata. De exemplu, desi legislatia permite norma de munca fractionata, mentalitatea sefului de a avea tot timpul la dispozitie angajatul dauneaza mult aplicarii acesteia. Ma-mele cu copii, cei implicati in forme superioare de invatamant sunt cu totii afectati de acest tip de normare a muncii bazate exclusiv pe un program zilnic de 8 ore.
Munca de acasa este de asemenea putin exploatata, desi exista joburi care nu presupun neaparat deplasarea la serviciu si nu sunt conditionate de prezenta coechipierilor. Munca pe proiect este la randu-i o himera. Este drept ca un sistem legislativ care taxeaza similar o colaborare determinata in timp si una nedeterminata nu poate fi decat restrictiv.
Recrutarea interna este o Cenusareasa a departamentelor autohtone de HR. Frica de a descoperi inutil alte pozitii determina companiile autohtone sa o elimine din lista metodelor larg utilizate. Se pierde din vedere faptul ca o cultura organizationala propice, programe de instruire eficiente si existenta unor planuri realiste de dezvoltare a carierei transforma recrutarea interna intr-o metoda de motivare a angajatilor si intr-un instrument eficient de management al talentului din cadrul companiei.
Angajarea candidatilor supracalificati, este o practica specifica a multinationationalelor, care au bugete salariale generoase si isi permit sa angajeze candidati valorosi in pozitii putin solicitante. Este o metoda de selectie care nu poate decat sa dauneze pe termen mediu si lung pietei muncii.
Se vor schimba lucrurile? Cu siguranta ca da. Timpul, experienta si erorile care-si arata mai devreme sau mai tarziu efectele vor schimba profund zona reurselor umane.

Valentina Neacsu, Senior Consultant ITex

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO