Profesii

Titlul de CFA, pasaport pentru o cariera de succes in domeniul financiar

07.06.2004, 00:00 164





Un titlu de analist financiar certificat - Chartered Financial Analyst (CFA), este un pas necesar pentru cei care doresc sa intre sau sa avanseze in domeniul financiar, fie ca si-au propus sa ramana in tara sau sa lucreze in strainatate.



Titlul de CFA este o distinctie recunoscuta si apreciata de angajatori, respectata de organismele de reglementare a pietelor financiare si din ce in ce mai mult de investitorii privati.



Pentru a obtine aceasta certificare, candidatii trebuie sa promoveze o serie de trei examene, organizate de CFA Institute, o asociatie non-profit globala cu sediul central in SUA, si sa acumuleze o experienta profesionala relevanta de trei ani.



In 2003, examenele de CFA au fost sustinute in 270 de locatii din 83 de tari, participand aproximativ 120.000 de candidati. Totodata, anul trecut au terminat programul 8.816 candidati. Astfel, numarul detinatorilor acestui titlu in lume a ajuns la aproximativ 59.000. In Romania au terminat programul sapte candidati in anul 2003, care s-au adaugat celor 21 care au deja titlul de CFA si sunt membri ai Societatii Romane a Analistilor Financiari.



Cele mai frecvente ocupatii pe care le au detinatorii titlului de Chartered Financial Analyst sunt de Director Executiv, Director Financiar, Director de Investitii, Manager de Portofoliu, Analist (de titluri financiare sau de credite), Consultant.



Detinatorii titlului de CFA lucreaza pentru banci comerciale, institutii financiare, societati de administrare a investitiilor, firme de consultanta, audit, companii de brokeraj.



Un profesionist in domeniul financiar detinator al titlului de Chartered Financial Analyst are, conform statisticilor din 2003 pe pietele financiare dezvoltate, un salariu anual din sase cifre, diferentiat dupa numarul de ani de experienta (vezi tabelul). Datele CFA Institute sunt, insa, puternic ridicate de numarul mare si valoarea relativ ridicata a compensatiilor anuale ale detinatorilor de CFA din SUA, Marea Britanie si Elvetia fata de restul tarilor.



Totusi s-a estimat ca detinatorii titlurilor de CFA castiga cu aproximativ 25% mai mult fata de restul angajatilor din domeniul financiar aflati pe pozitii similare si cu acelasi numar de ani de experienta profesionala.



Pastrand proportiile, si in Romania, detinatorii titlului de CFA sunt relativ bine platiti fata de medie, chiar daca cunoasterea acestei certificari nu este atat de raspandita asa cum se intampla pe pietele financiare dezvoltate sau chiar in tarile din Europa Centrala, iar examenele de certificare se organizeaza nu de foarte multi ani.



Sunt convins ca pe masura ce piata se va dezvolta si cadrul legal va deveni mai stabil, clar si transparent, informatia financiara va fi tot mai accesibila si din ce in ce mai multe companii vor apela la piata publica de capital sau la sursele de finantare ale institutiilor financiare.



In aceste conditii va fi nevoie de tot mai multi analisti financiari pentru a asigura functionarea cat mai eficienta a pietei financiare si investirea cat mai buna a banilor bancilor, societatilor de asigurari, a fondurilor de pensii sau de investitii.



Exista anumite opinii potrivit carora cunostintele acumulate in programul CFA sunt prea avansate pentru a fi utilizate in Romania, in conditiile dezvoltarii mai reduse a pietei financiare. Eu nu impartasesc aceasta parere. Pe parcursul activitatii mele de pana acum, am avut posibilitatea sa aplic o parte importanta din cunostintele acumulate, inclusiv de analiza a situatiilor financiare sau de evaluare a activelor, in cadrul unor proiecte importante. Baza teoretica din programul CFA m-a ajutat totodata sa pot intelege instrumentele financiare mai complexe si sa pot gestiona mai usor portofoliul meu de clienti.



Costul examenului pentru primul nivel al programului CFA este de aproximativ 1.200 dolari, suma ce include taxa de inregistrare la CFA Institute, taxa de examen si costul materialelor de studiu (carti, articole din diverse publicatii). O parte din aceste publicatii pot fi utilizate mai departe la examenele pentru nivele II si III astfel ca pentru aceste doua nivele costul scade spre jumatate din cel al primului nivel.



Candidatii din Romania pot beneficia totodata de cele cinci burse pe care le acorda anual CFA Institute impreuna cu Societatea Romana a Analistilor Financiari, pentru acoperirea unei parti semnificative a costurilor examenelor.



Pe parcursul acestor trei examene de certificare se testeaza atat capacitatea candidatilor de a asimila cunostintele din planul de studiu, cat si abilitatea de a aplica aceste cunostinte in cadrul procesului decizional privind investitiile. Programul se adreseaza celor care au deja o diploma universitara sau sunt in curs de a o obtine pana la finalizarea lui.



Toate cele trei examene au un ritm alert de desfasurare, sub presiunea timpului si solicita, in special pe nivelele II si III capacitatea de a sintetiza si extrage dintr-un volum mare de date, informatiile relevante pentru problema in cauza. Durata fiecaruia din cele trei examene este de sase ore.



Nivelul I al programului este sub forma de teste grila, candidatii avand in medie 90 de secunde pentru fiecare intrebare. Examenele pentru nivele II si III testeaza cunostinte mai avansate, precum si capacitatea de analiza si sinteza si se bazeaza pe cunostintele acumulate la nivelele precedente. Formatul acestor examene este jumatate teste grile, jumatate eseuri.



O caracteristica distinctiva a programului CFA este accentul care se pune pe aplicarea cunostintelor financiare asupra unei arii centrale a procesului investitional, in particular asupra evaluarii titlurilor financiare (actiuni si obligatiuni) si a managementului de portofolii.



Istoria programului CFA este marcata de un plan de studiu relevant, in permanenta actualizare cu ultimele noutati in domeniul financiar, examene riguroase si un Cod de Etica strict.



Elementele principale ale planului de studiu in programul CFA sunt instrumentele de investitii, analiza si evaluarea titlurilor financiare si managementul portofoliilor atat individuale, cat si cele institutionale (ale institutiilor financiare: banci, societati de asigurari, fonduri de pensii, fundatii).



La nivelul I, examenele CFA au fost intotdeauna centrate pe testarea instrumentelor de investitii: economie, metode econometrice (cantitative), analiza situatiilor financiare si contabilitate, finantarea corporatiilor.



La nivelul al doilea accentul se pune pe evaluarea titlurilor financiare: analiza actiunilor, obligatiunilor, dar si a unor instrumente mai complexe, cum sunt cele derivate.



Ultimul din cele trei examene de CFA testeaza in special cunostintele de administrare a portofoliilor de investitii financiare, de aplicare a instrumentelor de analiza si de evaluare a titlurilor financiare in contextul raportului risc/castig al portofoliului de titluri. Fiecare examen include o sectiune de testare teoretica si probleme de Etica si Standarde Profesionale.



Programa de studiu a programului CFA este modificata si imbunatatita anual pentru a fi la zi cu schimbarile profesiei si practicii financiare la nivel mondial. CFA Institute realizeaza periodic sondaje pentru analiza schimbarilor in domeniul financiar si determinarea punctelor comune care exista in practica profesionala si rolul detinatorilor de CFA din diverse tari. Pe baza informatiilor acumulate astfel se modifica programa de studiu pentru examene si se schimba selectia cartilor si a materialelor de studiu.



Promovarea examenelor CFA nu este simpla. Fiecare din cele trei examene are nevoie in medie de 250 - 300 de ore de studiu individual, ceea ce se realizeaza de obicei printr-un program de pregatire de 10 - 15 ore pe saptamana, timp de 20 de saptamani.



Ratele combinate de promovare a examenelor CFA au scazut de la peste 90% in 1963, la aproximativ 47% in 2002. Aceste rate sunt calculate incluzand doar numarul celor care se prezinta la examene. Daca s-ar fi inclus si numarul celor aproximativ 20% de candidati inregistrati care nu se prezinta, ratele de promovare ar fi mult mai mici. Acesta este rezultatul cresterii numarului de candidati in program.



Inainte de a primi titlul de Chartered Financial Analyst, candidatii care au trecut toate cele trei examene trebuie sa acumuleze o experienta profesionala de minimum trei ani, relevanta pentru procesul decizional in managementul investitiilor. In plus, ei trebuie sa indeplineasca conditiile de membru in CFA Institute si sa adere la Codul de Etica si Standardele Profesionale promovate de acest institut.



Experienta profesionala de minimum trei ani poate fi acumulata si pe parcursul participarii in programul CFA, dupa care candidatii trebuie sa furnizeze referinte profesionale si sa aplice pentru a deveni membru al CFA Institute si al unei organizatii locale afiliate. Ultimul pas este semnarea declaratiei de respectare a standardelor profesionale si de etica.



CFA Institute investigheaza toate posibilele incalcari ale Codului de Etica si a Standardelor Profesionale care-i sunt aduse la cunostinta. Cei care sunt gasiti vinovati de incalcarea acestora sau care nu au inclus acest aspect in declaratiile anuale sunt pasibili de sanctiuni disciplinare din partea CFA Institute. Sanctiunile pot merge de la amenda pana la excluderea dintre membrii CFA Institute si pierderea dreptului de a utiliza titlul de Chartered Financial Analyst.



Recunoasterea globala a programei de studiu si a standardelor profesionale ale titlului de CFA fac din aceasta calificare o distinctie pentru profesionistii din domeniul administrarii investitiilor si alte segmente ale pietei financiare.



Titlul de Chartered Financial Analyst este deseori privit ca un pasaport, asigurand cunostintele de baza care permit detinatorului sa-si practice profesia oriunde in lume. Altii considera titlul de CFA ca o conditie necesara de a intra si a avansa in profesia de manager de investitii financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO