Profesii

Trei milioane de lei, prima strigare pentru salariul minim

26.04.2004, 00:00 14



Salariul minim va fi, conform contractului colectiv de munca la nivel national (CCMN), de cel putin trei milioane de lei, a declarat ministrul delegat pentru relatia cu partenerii sociali, Marian Sarbu, dupa o prima mediere intre sindicate si patronate pe tema CCMN.



"Discutiile s-au purtat in jurul sumei de trei milioane de lei, valoarea salariului minim prevazut in contractul colectiv de munca. Sindicatele cer 3,2 milioane de lei, patronatele ofera trei milioane. Se negociaza si sunt convins ca se va ajunge la un compromis rezonabil", a declarat saptamana trecuta ministrul Sarbu.



Potrivit ministrului, incheierea contractului colectiv de munca cu aceasta clauza va influenta pozitiv evolutia salariului minim pe economie, care ar urma sa creasca la trei milioane de lei. Salariul minim pe economie a fost stabilit, prin hotarare de guvern, la 2,8 milioane de lei de la 1 ianuarie 2004.



Desi, in timpul discutiilor, reprezentantii patronatelor au sustinut ca in majoritatea ramurilor economiei nationale veniturile minime depasesc trei milioane, exista unele zone (mai ales in industria textila) in care patronatele nu pot sustine financiar majorarea salariului minim la aceasta valoare. Contractul colectiv de munca ar putea fi renegociat in vara, potrivit reprezentantilor patronatelor, in cazul in care strategia Guvernului pentru imbunatatirea mediului de afaceri va aduce "reglementari legislative coerente, sustinute de o reducere a fiscalitatii".



Sindicalistii sustin ca un venit minim de 3,2 milioane de lei "este fezabil", apreciind ca cererea lor este - potrivit lui Ovidiu Jurca, vicepresedinte al Blocului National Sindical (BNS) - "indreptatita si justificata prin calcule economice".



Cei mai nemultumiti s-au dovedit a fi angajatii din industria textila. Ei au amenintat chiar ca ar putea declansa conflictul de munca, daca patronatul va continua sa le ofere un salariu minim de doar 2,9 milioane de lei. Liderii sindicali sustin ca este anormal ca un inginer sa castige un salariu brut, lunar de patru-cinci milioane de lei, iar un stagiar, salariul minim pe economie. Ei au adaugat ca o alta problema a angajatilor din industria textila este ca patronatul impune o diminuare a salariului real cu aproximativ 15 euro, ceea ce inseamna un salariu mai mic cu 25% fata de cel din iunie 2003. Sindicalistii sustin ca in industria textila 450.000 de angajati lucreaza oficial, iar 200.000, lucreaza la negru. Industria textila reprezinta unul dintre domeniile in care se acorda cele mai mici salarii medii nete, acestea situandu-se, in luna februarie, la 3,7 milioane de lei (93 euro).



Potrivit legii, contractul colectiv la nivel national include clauzele minime obligatorii de la care porneste negocierea contractelor la nivel de ramura, grup de unitati, unitati si, respectiv, a contractelor individuale de munca. Practic, nici un angajat prin contract individual de munca nu poate beneficia de mai putine drepturi sunt prevazute in contractul colectiv de munca la nivel national.



Conform legii, blocarea negocierilor contractului colectiv permite declansarea unui conflict de munca in cursul caruia este permisa intrarea in greva generala. In aceste conditii, ministrul Marian Sarbu a mediat intalnirea sindicate-patronate dupa ce diferenta de opinii privind valoarea salariului minim a dus la blocarea negocierilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO