Profesii

Un sistem de recrutare fara moarte: pile, cunostinte si relatii

16.02.2004, 00:00 451



Multi candidati se plang ca nu reusesc sa se angajeze deoarece multe dintre pozitii se ocupa prin pile, cunostinte, relatii. Si au dreptate. Conform statisticilor, in Occident aproximativ 70% din pozitii sunt ocupate pe baza unor recomandari din interior.



Nici in Romania, situatia nu este foarte diferita. O ancheta sociologica realizata recent in regiunea Bucuresti-Ilfov de catre Centrul OCUP pentru Informare, Consiliere si Formare Profesionala, a aratat ca cea mai mare parte a companiilor romanesti continua sa utilizeze o metoda traditionala de recrutare: recomandarea primita din partea prietenilor, cunostintelor si partenerilor de afaceri. Aceasta modalitate de recrutare se pastreaza in practica multor agenti economici, indiferent de profilul, marimea sau forma de proprietate a firmei.



Din acest motiv, cele mai multe si, de cele mai multe ori, cele mai bune locuri de munca nu sunt publicate nicaieri. Lucrurile insa nu trebuie luate in tragic, ci din contra. Mai ales ca aceasta situatie este usor explicabila, prin avantajele pe care aceasta metoda le aduce unui angajator:



a) persoana respectiva are recomandarea unui angajat propriu, care nu-si va risca propria pozitie recomandand pe cineva incompetent sau in care nu are incredere;



b) mai mult ca sigur acel candidat a fost deja expus mediului organizational si, deci, cresc sansele unei integrari rapide in organizatie;



c) cheltuielile de recrutare sunt reduse, deoarece postul nu mai trebuie facuta publicitate postului;



d) procesul de recrutare este mai scurt, fiindca nu mai au loc zeci de interviuri.



Aceste avantaje nu sunt deloc de neglijat pentru o companie. In aceste conditii, de ce oare mai publica unele companii posturile vacante, ba mai si apeleaza la firme specializate pentru aceasta?



Raspunsul este foarte simplu. Orice metoda are si avantaje, dar si dezavantaje. Iar principalul dezavantaj al acestei metode de recrutare il reprezinta limitarea numarului de potentiali candidati. Lista cunostintelor angajatilor proprii poate fi limitata sau propunerile nu se ridica la inaltimea solicitarilor.



La unele companii, insasi cultura organizationala nu permite limitarea la utilizarea unei singure metode de recrutare. La altele, este o forma de reclama. Sau, nu in putine randuri, o forma de a strange informatii despre concurenta.



Tinand cont ca un numar atat de mare de job-uri nu sunt vizibile, cum poti afla totusi despre ele?



* Identifica acele companii in care ti-ar placea sa lucrezi.



* Afla cat mai multe despre ele: istoric, cultura organizationala, persoanele care se ocupa de recutare, sefii de departamente etc.



* Incearca sa-ti faci cunoscuti in cadrul firmei respective, ideal chiar din cadrul departamanetului in care doresti sa lucrezi. Majoritatea angajatilor unei companii au un local unde ies "after hours". Afla-l si incepe sa-l frecventezi si tu.



* Urmareste publicatiile de specialitate care fac referiri la firma respectiva. Un anunt ca cifra de afaceri va creste cu X% poate insemna si ca in viitorul apropiat pot aparea noi pozitii vacante. De asemenea, scaderi ale cifrei de afaceri sau chiar anunturi de restructurari ar trebui sa te puna pe ganduri.



* Adapteaza-ti CV-ul solicitarilor sau culturii firmei respective. Daca firma respectiva are o cultura organizationala "rigida", bazata foarte mult pe formalisme, trimiterea unei scrisori colocviale te va descalifica din start. La fel, trimiterea unei scrisori prea formale unei companii cu o cultura mai degajata va avea acelasi efect.



* Trimite un CV si o scrisoare de intentie in care scoate in evidenta calitatile tale, cat de mult iti doresti sa lucrezi pentru compania respectiva, ce ai putea aduce tu nou etc. Scrisoarea trebuie astfel conceputa incat sa vanda companiei respective acel "produs" care esti tu!



Avantajele patrunderii pe aceasta piata a locurilor de munca invizibile nu sunt greu de imaginat:



* Concurenta redusa. Numarul persoanelor care afla de un astfel de loc de munca este limitat;



* Sanse sporite, mai ales daca ai si o recomandare "din interior";



* Poti gasi un job care se potriveste exact abilitatilor si cunostintelor tale;



* Daca esti suficient de convingator, este posibil ca postul sa fie creat special pentru tine!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO